Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
28.9.2018 – 20.10.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €

Kaksi runollista tanssinovellia

Ranskalaisessa illassa nähdään kaksi täysin erilaista teosta, jotka tarjoavat runollista kauneutta ja virtuoosimaista tanssia – luonnollisesti ranskalaisella eleganssilla sävytettynä. Carolyn Carlsonin Pneuma on tyylikäs ja filosofinen teos, oodi ihmisyydelle. Serge Lifarin Suite en Blanc hehkuu puhtaan klassisen baletin tyylikkyyttä ja loistokkuutta.

Kumpikaan koreografi ei ole syntyjään ranskalainen, mutta molemmat teokset huokuvat perin ranskalaista tunnelmaa. Ne ovat nautinnollisen elegantteja ja tyylipuhtaita tanssiteoksia. Très chic!

Suosittelemme esityksiä yli 9-vuotiaille katsojille.

Esitysten lipunmyynti alkaa 11.4. klo 12. Kausikorttiin kuuluvien esitysten yksittäiset liput vapautuvat myyntiin 12.6.2018.

#ranskalainenilta

If To Leave Is To Remember; Ruan Crighton, Emilia Karmitsa, Samuel Števik

Pneuma

CAROLYN CARLSON – GAVIN BRYARS

Visuaalista runoutta

Pneuma on valoisa, runollinen ja symbolinen teos, jossa on paljon unenomaisia kuvia. Tanssijoilla on mustat ja valkoiset asut,  ja heidän kuulaat liikkeensä ovat luonnollisia ja hengittäviä. Teos käsittelee ihmisen kaksijakoisuutta: ruumiin ja sielun, materian ja mielen kokonaisuutta. Pneuma on yhtä aikaa intohimoinen ja runollinen oodi ihmisyydelle.

Ranskalaisilla on tapana kuvata koreografi Carolyn Carlsonia sanoilla ’un monument de la danse contemporaine’, nykytanssin monumentti. Carlsonilla on yli 50 vuoden ura ja yli sata teosta – nimitys sopii hänelle, vaikkei se ehkä kuvaa hänen luonnettaan, niin liikkuva ja eläväinen tämä nykytanssin legenda on.

Carlsonin teokset pohjautuvat hänen omaan runolliseen ajatukseensa, jonka mukaan tanssi kytkeytyy vahvasti filosofiaan ja henkisyyteen. Pneuma pohjautuu filosofi Gaston Bachelardin ihmisluontoa ylistävään esseeseen L’Air et les Songes (Ilmaa ja unia) vuodelta 1943. Teoksen kauniin musiikin on tehnyt Gavin Bryars, jazzmuusikkona uransa aloittanut säveltäjä, jonka kynästä on myös mm. neljä oopperaa, jousikvartettoja ja useita konserttoja.

Venetsian biennaalin Kultaisella leijonalla palkitun, juuriltaan amerikansuomalaisen koreografin teoksia on ollut aiemminkin Kansallisbaletin ohjelmistossa. Viimeksi vuonna 2016 esitetty If to Leave is to Remember kosketti niin yleisöä kuin kriitikoita.

Kuva teoksesta If to Leave is to Remember.

Carolyn Carlson

“Tanssijoiden ryhmä on kuin pehmeä tuuli, joka muuttuu unien myrskyksi. Unelmoin paljon, itse asiassa unelmoin melkein jokaisessa teoksessani.”

– Carolyn Carlson

Traileri

Bordeaux’n kansallisoopperan baletin traileri Pneuman viertailusta Pietarin Mariinski-teatterissa.

Suite en blanc

Suite en blanc

SERGE LIFAR – EDOUARD LALO

Kimmeltävää eleganssia

Suite en blanc keskittyy esittelemään tanssijoidensa teknistä virtuositeettia ja tyyliä. Sen ballerinat ovat ranskalaisen tyylikkäitä valkoisissa tyllihameissaan. Asuun kuuluvat myös kimmeltävät korvarenkaat, punaiset huulet sekä nutturaa koristavat valkoiset kukat. Juonettomuudestaan huolimatta teos on täynnä draamaa. Sen sooloista kuuluisin on varmasti La Cigarette, jossa nähdään 1940-luvun femme fatale, hypnoottisia piruetteja ja viekoittelevia tasapainoja.

Pariisissa vuonna 1943 kantaesitetty Suite en blanc (’Valkoinen sarja’) sai nimensä tanssijoiden valkoisten esiintymisasujen mukaan. Koreografi Serge Lifarin mukaan teos on neoklassinen baletti. Se tarkoittaa nykyaikaisempaa muunnelmaa klassisesta baletista. Tyylisuunnan teki tunnetuksi George Balanchine.

Suite en blanc sai loistavan vastaanoton, ja se on edelleen niin Pariisin oopperan baletin kuin monen muun merkittävän balettiryhmän ohjelmistossa. Sen soolonumeroita nähdään usein myös kansainvälisissä balettikilpailuissa.

Suomen kansallisbaletti esitti Suite en blancin ensimmäistä kertaa vuonna 1960, jolloin koreografi kävi itse Helsingissä harjoittamassa teoksen. Baletista tuli hitti. Sitä esitettiin lähes vuosikymmenen ajan yhteensä noin 60 kertaa Helsingissä sekä Kansallisbaletin ulkomaankiertueilla mm. Espanjassa ja Etelä-Amerikassa.

Kuvassa koreografi ja teoksen solistitanssijat yhteiskuvassa ensi-illassa Kansallisbaletissa 1960.

Traileri

San Franciscon baletin traileri Suite en Blancista:

“Tanssi on tärkeämpää kuin musiikki tai lavasteet.”

– Serge Lifar

Tekijät

Pneuma
Koreografia, puvut
Carolyn Carlson
Musiikki
Gavin Bryars
Elektroakustinen musiikki
Philip Jeck
Lavastus, valaistus
Rémi Nicolas
Suite en blanc
Koreografia, musiikillinen sovitus
Serge Lifar
Musiikki
Edouard Lalo

Suite en blanc esitetään Foundation Serge Lifarin luvalla.

Ranskalainen ilta kuuluu kausikorttipaketteihin. Kausikorttiesitysten 28.9., 29.9., 2.10., 4.10., 10.10. ja 12.10. yksittäiset liput tulevat myyntiin 12.6.2018.

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
28.9.2018 – 20.10.2018
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €
la 20.10.2018
klo 14:00
pe 28.9.2018
klo 19:00
la 29.9.2018
klo 14:00
ti 2.10.2018
klo 19:00
to 4.10.2018
klo 19:00
ke 10.10.2018
klo 19:30
pe 12.10.2018
klo 19:00
ke 17.10.2018
klo 19:00

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Kauden 2018–2019 tarjoilut ovat tällä hetkellä myynnissä vain verkkokaupassa.

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

kanta-asiakkaat

Varmista paikkasi

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden 2018–2019 valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.