Töissä taidetehtaassa
Suomessa on kerrallaan aina vain yksi pääkorrepetiittori. Mitä pääkorrepetiittorin työhön oikein kuuluu? Kurt Kopecky kertoo ainutlaatuisesta ja monipuolisesta työstään Oopperassa ja Baletissa.
Johannes Vatjus aloitti Kansallisoopperan harjoittelijana syksyllä 2020. Lue artikkeli tangokuninkaan matkasta Kansallisoopperaan!
Valaistusmestari on vastuussa esityksen valoista ja efekteistä. "Katson esityksen teknistä puolta asiakkaan näkökulmasta. Jos joku näyttämön lampuista ei syty tai sammu sovitusti, teos näyttää erilaiselta kuin pitäisi ja silloin pitää reagoida nopeasti", Gabriel Phillips-Sanchez kertoo työstään.
"Orkesterit ovat omanlaisia persooniaan, vähän kuin ihmiset. Joskus kapellimestarin ja orkesterin kemiat kohtaavat heti. Näin kävi Oopperan ja Baletin orkesterin kanssa." Lue kiinnostava haastattelu, jossa päävierailijamme, kapellimestari Patrick Fournillier kertoo työstään.
Petteri Iivonen kiersi maailmaa 10 vuotta viulusolistina. Oopperaorkesterin konserttimestarin paikka on ensimmäinen työ, jota hän on koskaan hakenut. Lue Petterin kiinnostava haastattelu!
"En ole koskaan päättänyt, että minusta tulee isona tanssija. Ajauduin tähän ammattiin vähän vahingossa." Lue solistitanssija Antti Keinäsen haastattelu.
"Tämä on ääripäiden ammatti. Työpäivät ovat joko hektisiä, täynnä ääntä, valoa ja ihmisiä, tai sitten meditatiivisen rauhallisia." Nina Valtonen kertoo työstään, joka on koukuttanut hänet jo yli 20 vuodeksi.
"Oopperamaailma vei minut mukanaan. Esityskaudet ovat tiiviitä, niiden aikana tapahtuu paljon, eikä koskaan ole tylsää. Yhtäkkiä huomaa, että tässähän on kulunut monta vuotta." Kuoron oopperalaulaja Helinä Siltanen kertoo ainutlaatuisesta ammatistaan.
Hieroja Pasi Lind huoltaa taidelaitoksen työntekijöitä tanssijoista oopperasolisteihin ja näyttämömiehiin. Usein huolto tarkoittaa paljon muutakin kuin jumittavien lihasten avaamista. Pasin tärkein työväline onkin kommunikaatio.