Siirry sisältöön

Jekyll & Hyden harjoitukset aloitettiin poikkeusolosuhteissa

Five six seven eight, take your time…Koreografi Val Caniparoli seuraa tietokoneen välityksellä keväällä 2020 kotoaan San Franciscosta, kun Kansallisbaletin tanssijat Anna Sariola ja Emrecan Tanış toistavat hänen esittelemäänsä liikesarjaa Oopperatalon harjoitussalissa. On syntymässä kantaesitysteos poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Caniparoli vieraili Helsingissä suunnittelemassa teoksen roolitusta vain viikkoa ennen kuin koronaviruksen leviäminen pandemiaksi johti nopeasti poikkeustilanteeseen. Caniparolin oli tarkoitus tulla myöhemmin keväällä Helsinkiin harjoittamaan teostaan, mutta korona muutti kaiken. Koreografi oli kotonaan San Franciscossa, hänen assistenttinsa Maiqui Manosa Philadelphiassa, tanssijat ja balettimestarit Helsingissä.

Tanssiteoksen luominen yksin työhuoneessa on mahdotonta, ja siksi koreografi kaipaa kuumeisesti harjoitussaliin tanssijoiden kanssa. ”Taustatyön merkitys on suuri, mutta vasta salissa paljastuu, mikä toimii ja mikä ei”, Caniparoli tähdentää.

Työtä oli onneksi ehditty tehdä myös harjoitussaleissa jo ennen poikkeustilannetta. ”Olen erittäin kiitollinen siitä, että saatoin pitää Kansas City Ballet’n tanssijoiden kanssa kahden viikon harjoitusperiodin jo yli vuosi sitten. Työskentelin ulkopuolisen rahoituksen turvin kuuden tanssijan kanssa ja tutkin mm. sitä, miten tanssijat voivat tanssia pyörin varustettujen sänkyjen päällä mielisairaalakohtauksessa.”

Caniparoli työskenteli poikkeuksellisella tavalla Kansallisbaletin kahden tanssijan kanssa toukokuussa 2020. Tanssijoita kuvattiin Oopperatalon harjoitussalissa ja kuvaa siirrettiin suorana nähtäväksi koreografille ja hänen assistentilleen eri puolille Yhdysvaltoja. Näin he pystyivät samalla kommunikoimaan tanssijoiden kanssa. ”Koska menetimme koronaviruksen takia harjoitusaikaa, on hienoa, että olemme voineet tällä tavoin työstää yhdessä materiaalia.”

Kesän jälkeen Caniparoli ja Manosa pääsivät saapumaan Suomeen, ja harjoitukset voitiin aloittaa tavalliseen tapaan harjoitussaleissa. ”Keväällä harjoitelleet tanssijat sekä Kansallisbaletin balettimestari Anu Sistonen siirsivät liikemateriaalin syyskauden alussa muille tuon kohtauksen tanssijoille samalla kun minä työskentelin toisten tanssijoiden kanssa toisessa harjoitussalissa.”

Poikkeuksellinen kevät 2020 on vaikuttanut myös Val Caniparolin elämään, vaikka hän toteaakin viihtyvänsä hyvin yksin. Hän ihailee sitä, kuinka taidepiireissä on löydetty uusia työskentelytapoja jopa harjoitusten osalta. Kun teattereihin tai museoihin ei ole päässyt on hän voinut kuunnella musiikkia ja tehdä taustatyötä tulevia teoksiaan varten. ”Toki San Franciscon tyhjät kadut näyttävät surullisilta ja toivon, että pääsemme pian palaamaan takaisin normaaliin elämään. Pidin omasta kunnostani huolta, vaikken päässytkään keväällä työskentelemään harjoitussaliin tanssijoiden kanssa. Entisten 25 punnerruksen sijaan teen niitä nykyään päivittäin jo sata!”

Poikkeusjärjestelyjä myös orkesterilla

Orkesteri soittaa turvavälit huomioon ottaen harjoitussalissaKoronapandemia on johtanut poikkeusratkaisuihin myös Kansallisoopperan orkesterin työssä. Täysimittainen orkesteri ei mahdu orkesterimonttuun turvavälejä noudattaen. Ne musiikkiosuudet, joissa käytetään suurta orkesteria, toteutetaan orkesterin etukäteen soittamana tallenteena. Orkesteri äänitti musiikin kapellimestari Garrett Keastin johdolla ensi-iltaa edeltäneiden viikkojen aikana suurikokoisissa harjoitussalissa, jossa on mahdollisuus pitää riittävät turvaetäisyydet muusikoiden välillä.

Poikkeusratkaisulla on ollut vaikutuksensa myös orkesterin harjoitteluun. ”Yleensä orkesterin kanssa voidaan harjoitella musiikkia vielä näyttämöharjoituksissa, mutta äänitystilanteessa kaiken pitää olla valmista heti. Meidän täytyi alusta saakka työskennellä kuin esityksessä saadaksemme musiikkiin energia, täsmällisyys ja dramaattisuus. Tämä oli raskas mutta innostava prosessi. Suurta osaa puhaltimista ja lyömäsoittimista en enää näe äänitysten jälkeen”, Keast kertoo. Esityksissä hän johtaa pienemmän kamariorkesterikokoonpanon soittamat osuudet tavalliseen tapaan orkesterimontussa ja antaa merkit äänisuunnittelijalle, joka käynnistää tallennettujen osuuksien äänitteet.

Teksti HEIDI ALMI, JUSSI ILTANEN
Videot ja kuvat TYTTI SIUKONEN, HEIKKI TUULI