Siirry sisältöön

Mitä teet Oopperassa ja Baletissa?

Työskentelen hierojan tittelillä, mutta kuvaisin työtäni enemmän termillä laitostunut huoltomies – huollan taidelaitoksessa työskenteleviä ihmisiä. Huoltaminen on paljon muutakin kuin jumittavien lihasten avaamista. Asiakkaideni fyysisten kremppojen ratkaisemisen ohella pyrin myös olemaan avuksi myös elämän muissa haasteissa. Tänään ennen tätä haastattelua valmensin muutamaa Kansallisbaletin nuorisoryhmän tanssijaa unelmien saavuttamisen prosessissa.

Olen iloinen ja ylpeä saadessani olla koko henkilökuntamme palveluksessa oopperasolistista näyttämömieheen ja toimistotyöläiseen. Suurin osa työstäni kuitenkin painottuu tanssijoiden kanssa toimimiseen. Heidän kehonsa ovat suuren fyysisen kuormituksen alla.

 

Miten ja milloin aloitit työt Oopperatalossa?

Olen koulutukseltani hieroja, mutta vuosien saatossa olen opiskellut myös liikuntalääketiedettä, osteopatiaa ja urheiluvalmennusta. Lisäksi olen hyödyntänyt kokemuksiani urheilu-uraltani, jossa kilpailin vuosia judon kansainvälisellä tasolla.

Tämä oli taustani, kun työskennellessäni vuonna 1993 Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän parissa minuun otettiin yhteyttä vastavalmistuneesta Oopperatalosta ja tiedusteltiin, olisinko kiinnostunut tulemaan töihin tänne. Suuri asiakaskunta ja sitä myöten vaativampi työ saivat minut tarttumaan tilaisuuteen. Samat seikat ovat innostaneet minua täällä lähes 25 vuotta. Työn ohessa olen myös opiskellut ratkaisukeskeisen ja kognitiivisen psykoterapian perusteita.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Päivästä riippuen minulla on aamu- tai iltapäivällä tai kumpanakin akuuttitunti, jonka aikana otan vastaan asiakkaita, jotka tarvitsevat apuani heti. Kyseessä voi olla vaikkapa lihaksen teippaus, manipuloiva tai mobilisoiva hoito tai kipeän nilkan tutkiminen ja lääkäritarpeen kartoittaminen.

Akuuttituntien lisäksi teen ennalta sovittuja hoitoja tai ohjauksia, joissa ohjaan esimerkiksi kuntosalitreeniä. Päiväohjelmaani mahtuu myös esimerkiksi tanssijoiden tapaturma-alttiutta kartoittavia testejä, kokouksia ja suunnittelutyötä.

Mikä on parasta työssäsi?

Asiakkaat. Tässä talossa on hyvin laaja kirjo persoonia ja ammattiryhmiä, on mahtavaa saada työskennellä heidän kanssaan. Saan paljon voimaa aurinkoisista ja energisistä ihmisistä.

Mikä on tärkein työvälineesi?

Kommunikaatio ja vuorovaikutus. Manuaalisten työvälineiden hyöty jää vähäiseksi, jos ei ensin ole aidosti kohdannut ihmistä. Aluksi tiedustelen, mihin kohtaamaani ihminen haluaa muutosta tai miten häntä voisi tukea sen saavuttamiseksi. Se voi olla tanssitekniikkaa, fyysistä kuntoa tai elintapoja, syömistä ja lepoa. Yksi monelle tärkeä kehitettävä alue on omien tunteiden tunnistaminen ja ymmärrys eli itsensä tunteminen –  mikä voi muuten auttaa myös esiintymistyössä.

Kaikki asiakkaani eivät tarvitse niinkään huoltoa vaan tukea omalla polullaan. Pyrin herättämään asiakkaani pohtimaan, mitä kohti hän on menossa ja miten. Mielestäni taiteilijat eivät voi suhtautua työhönsä rutiinina tai pakkopullana, vaan heille olisi hyväksi löytää suunta ja fokus kehitykselleen. Muuten paljosta työstä saattaa mennä valtava määrä hukkaan.

Kaikki eivät tarvitse niinkään huoltoa kuin tukea omalla polullaan. Kommunikaatio ja vuorovaikutus ovat tärkeimmät työvälineeni.

Stressaannutko töistäsi?

En koskaan. Salaisuus on oikea koostumus: työssä on minulle sopivasti haastetta, se opettaa ja palkitsee. Stressaamattomuus ei tarkoita, etteivätkö työt kävisi mielessä myös vapaa-ajalla. Olen utelias ja nautin uuden oppimisesta. Uusista projekteista innostun usein niin, että mietin niitä työpäivän jälkeenkin. Kannan harvoin asiakkaiden murheita mukanani, mutta joskus saatan jäädä miettimään jonkun ihmisen kohtaloa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajallani ohjaan ja opetan lapsia ja nuoria sekä kehitän seuratoimintaa judoseurassani Meido-Kanissa. Minulla on oma vastaanotto,  jossa käy asiakkaita tavallisista ihmisistä huippu-urheilijoihin. Lisäksi aloitin juuri Suomen tanssiurheilun liiton jäsenenä ja huippu-urheilu valiokunnan puheenjohtajana.

Harrastan liikuntaa päivittäin ja iän myötä olen innostunut myös kulttuuririennoista yhä enemmän. Käyn teatterissa, kulutan museokorttia ja aina silloin tällöin poikkean sunnuntai-iltapäivinä kirkkokonsertteihin. Niissä on ihan uskomattoman hienoja musiikkiesityksiä, kannattaa käydä kuuntelemassa!

Miten sinulla riittää aika kaikkeen?

Vietän lähtökohtaisesti aktiivista elämää ja nautin kaikesta mitä teen. Välillä jokin homma saattaa tuntua velvollisuudelta, mutta kun saan sen tehtyä, on palkintona hyvä olo. Toisaalta, jos väsyttää, en tee mitään vaan nojaan rauhassa taaksepäin. Sekin on ihan okei.

 

Teksti TUIKE LEHKO
Kuvat HEIKKI TUULI