Siirry sisältöön

Kun kevään viimeiset esitykset ovat ohitse, Oopperatalo hiljenee. Monikaan ei tiedä, että kesällä talon välittömässä läheisyydessä kuhisee varsin suuri joukko todellisia kesätyöntekijöitä – Oopperan mehiläiset.

“Kuten näet, olemme juuri saaneet pesät paikoilleen. Pahoittelut, ei täällä yleensä ole näin sotkuista” naurahtaa Tuula Lehtonen, yksi Oopperan mehiläisten hoitajista.

Tuulalla, Lauri Reuterilla ja Niina Kankaalla on jälleen käsillä vuoden mieluisin ajankohta: mehiläistarhauksen käynnistäminen Oopperatalon pihamaastossa.

”Tämä on jo kolmas kesä kun tuomme mehiläiset tänne. Saimme aikoinaan vinkin, että talossa oltiin kiinnostuneita tekemään omaa hunajaa. Me puolestaan olimme haaveilleet jo jonkin aikaa mehiläispesille sopivasta paikasta kaupungissa. Oli onnellinen sattuma, että löysimme toisemme”, Lauri ja Niina kertovat.

Oopperan mehiläiset; mehiläistarhaajat Niina Kangas ja Lauri Reuter.
Mieluisan harrastuksen parissa on helppo hymyillä! Mehiläistarhaajat Niina Kangas ja Lauri Reuter.

Suomen Mehiläishoitajain Liitossa työskentelevää Tuulaa mehiläiset kiinnostavat ammatin puolesta, ja Laurilla veri vetää tarhaamaan jo kolmannessa polvessa. Opiskelujen myötä tavanneen kolmikon mielestä mehiläisten hoitaminen on mukavaa nimenomaan yhdessä.

”Tämä on ihan mahtava harrastus! ” kolmikko hehkuttaa. ”Mehiläisten seuraaminen on aina yhtä kiehtovaa – varsinkin se hetki, kun uusia mehiläisiä kuoriutuu vahakennon alta”, Niina kuvailee. ”Ihan kuin toiseen maailmaan astuisi”, Lauri täydentää.

Aivan erityistä Oopperan hunajaa

Oopperan mehiläiset_mehiläispesät
Mehiläispesät laajenevat kesän aikana. Parhaimmillaan niitä on Oopperan pihamaalla kuusi.

Oopperan mehiläiset talvehtivat Lohjalla ja aloittavat tärkeän urakkansa toukokuu-kesäkuun vaihteessa, jolloin pesät kuljetetaan Oopperatalolle.

”Kesän aikana pesät kasvavat ja kehittyvät, ja tuomme niihin lisää laatikoita. Näillä on mukavan suojaisa paikka täällä – tuntuu, että itse asiassa aika harvat tietävät, että Oopperalla on omia mehiläisiä”, Lauri sanoo.

Verrattuna tavanomaiseen suomalaiseen hunajaan, jossa maistuvat maaseudun kasvit rypsi, horsma ja villivadelma, on keskellä kaupunkia sijaitsevalta tarhalta kerätty hunaja maultaan varsin erilaista. Oopperan hunajasta ainutlaatuista tekee Töölönlahden monipuolisen kasviston lisäksi erityisesti lehmusten runsaus.

”Kaupungissa kasvisto on mehiläisen silmään mieluinen: kaupungin puutarhurit pitävät huolen siitä, että lähistöllä on aina joku lajike täydessä kukassa, joten mettä riittää kerättäväksi. Lisäksi kaupungeissa on lehmuksia, joita ei Suomen metsistä löydy”, Lauri kertoo.

Millaista sitten on Oopperan hunaja? Vaaleaksi hunajaksi sillä on voimakas aromi. Se tuoksuu ja maistuu mintulle ja timjamille ja sillä on viipyilevä, yrttinen jälkimaku. Kuten tyypillinen lehmushunaja, se on hiukan sameaa, joskus jopa aavistuksen vihertävää, kuvailee Lauri Ylen tiedesivuille kirjoittamassa blogissaan.

Elämyksiä oopperassa ja mehiläistarhalla

Mehiläisten hoito tuoksuu, maistuu ja kuulostaa, ja tarjoaa elämyksiä – aivan kuten Oopperatalon esitykset.

”Jos tuonne pöntön sisälle kurkistaa, niin kyllähän siellä aikamoinen kuhina käy. Mehiläiset viestittävät toisilleen tanssien. Nämä ovat hienostuneita yksilöitä, ystävällisiä eivätkä pistä, kun kohtelee nätisti”, Tuula hymyilee. ”Aistikasta”, täydentää Lauri oopperaa ja mehiläistarhausta yhdistäviä asioita kysyttäessä.

Yhtymäkohtia eläväiseen taidetehtaaseen löytyy muitakin: onhan pesistä kerättyä mehiläisvahaa joskus käytetty myös balettitossujen huoltamiseen.

”Jos me olemme tuoneet mehiläiset oopperalle, niin kyllä mehiläiset ovat tuoneet oopperan meidän elämäämme. Tämä on ollut hieno yhteistyö”, kolmikko sanoo ja kertoo käyneensä talon esityksissä ensimmäistä kertaa juuri mehiläistarhauksen myötä.

Uudet hunajatuotteet myyntiin syksyllä

Mutta missä tätä erikoislaatuista herkkua sitten saa maistaa?

”Toistaiseksi hunajaa tuotetaan vain Oopperaravintoloiden tarpeisiin. On aika vaikea arvioida etukäteen, kuinka paljon hunajaa loppujen lopuksi tulee, sato on niin riippuvainen kesän säästä. Sitä paitsi ei tähän juuri isompaa tarhaa mahtuisikaan”, parhaimmillaan kuutta pesää hoitava kolmikko pohtii.

Honey Bubble Tea
Oopperan Lumous-hunajaa pääsee maistamaan mm. Oopperaravintoloiden syksyn uutustuotteessa, Honey Bubble Tea -juomassa.

Oopperan hunajaa mielivän kannattaakin tutustua Oopperaravintoloiden tarjontaan.

”Oopperan omaa Lumous-hunajaa pääsee maistamaan tilaamalla esimerkiksi vuohenjuusto-hunajatartaletin, juustolautasen, hunajamanteleita tai syksyn uutuuden Honey Bubble Tean”, kertoo Oopperaravintoloiden ravintolapäällikkö Anuliina Pineda.

Tuula, Niina ja Lauri odottavat pääsevänsä maistamaan ensimmäistä erää juhannuksena.

“Onhan se aikamoista herkkua, kun voi tulla tähän pesille mukanaan tuoreiden mansikoita, sivellä uuden sadon hunajaa niiden päälle ja istua nauttimaan Töölönlahden kesästä yhdessä.”

Oopperan mehiläisten kuulumisia voit seurata läpi kesän Instagramissa  @oopperan_mehilaiset

Artikkeli on julkaistu kesällä 2016.