Siirry sisältöön

Sopraano Iida Antola kertoo tarinansa

Sopraano Iida Antola nähtiin ensi kertaa Kansallisoopperassa syksyllä 2017, kun hän debytoi eli teki ensimmäisen kerran Paminan roolin Taikahuilu-oopperassa. Uusintakutsu päänäyttämölle tuli pian, ja syksyllä 2018 Antola nähdään Oopperan kummituksen pääroolissa Christinenä.

Antola Iida

Antolan tie oopperalaulajaksi ei ole kulkenut kaikkein suoraviivaisinta reittiä, vaikka musiikki on hänelle selvä ammatinvalinta. Viimeiset kolme vuotta laulaja on asunut ja opiskellut Berliinissä. Ura musiikin parissa alkoi jo aiemmin.

“Olen aina tehnyt musiikkia, en yhtään tiedä, mitä muuta olisin voinut tehdä. Piano oli ensimmäinen instrumenttini. Lapsena mukaan tuli mukaan myös kuorolaulu, ja päädyin lopulta opiskelemaan kuoronjohtajaksi. Sen jälkeen halusin kuitenkin syventyä laulamiseen”, Antola kertoo.

Suuret oopperaroolit eivät tule nuorelle laulajalle ilmaiseksi. Iida kertoo, että kaiken takana on valtava määrä kurinalaista työntekoa. “Olen ahkera, teen todella kovasti töitä ja harjoittelen paljon. Tällä alalla on pakko olla määrätietoinen, jos haluaa päästä mihinkään. Haahuilu ei auta.”

Päärooli haltuun

Oopperan kummituksen Christinen roolissa on Antolan mukaan sen verran haastetta, että musiikki täytyy opetella hyvissä ajoin.

“Haastavimmat melodiat täytyy niin sanotusti istuttaa kroppaan jo puoli vuotta etukäteen. Paljon pitää harjoitella myös mentaalisesti, sillä fyysisesti hyvää lauluääntä riittää vain pari-kolme tuntia päivässä”, hän kertoo.

Myös roolihahmon tarina pitää ottaa omakseen. Iida luonnehtii Christineä on nuoreksi naiseksi, joka musikaalin aikana kasvaa itsetietoisemmaksi. Aluksi tämä on niin sanottu kiltti tyttö, joka tarinan edetessä löytää itsestään uusia puolia. Muutos tapahtuu myös konkreettisesti. Oopperan kummituksen alussa Christine on taustatanssija, mutta tarinan edetessä hän hyppää lopulta oopperaprimadonnan saappaisiin.

Antola näkee Christinen tarinassa samaistuttavia piirteitä. “Tämä päärooli on merkittävä askel urani kannalta ja olen siitä suunnattoman kiitollinen”, hän toteaa.

Oopperan kummitus palaa näyttämölle 2.11.2018

Katso Iidan haastattelu videolta