Vuonna 1847 kuoli Pariisissa keuhkotautiin 23-vuotias kaunis nainen nimeltään Marie Duplessis. Hänestä tuli yksi kaikkein kuuluisimpia keuhkotaudin tuhansista nuorista uhreista. Hän jäi elämään ikuisesti ensin romaanin, sitten näytelmän ja lopulta oopperan La Traviata päähenkilönä.
Kuolemattomuuden taustalla oli Alexandre Dumas (1824–1895), tunnetun samannimisen kirjailijan avioton poika. Hän oli yksi lukuisista Mariehen ihastuneista miehistä.
Ei ollut mikään ihme, että Dumas ihastui. Mariesta on säilynyt muotokuva, jonka perusteella hän oli varsin kaunis ja hienostuneen näköinen.
Näin Dumas kuvaa häntä: ”Kuvitelkaa mielessänne kuvaamattoman suloista soikiota, jossa loistavat mustat silmät maalauksellisen puhtaan kulmakarvojen kaaren alla: siivittäkää nämä silmät pitkillä ripsillä, jotka laskeutuessaan luovat varjon ruusunpunaisille poskille; piirtäkää hieno, suora henkevä nenä, jonka sieraimia hiukan laajentaa aistielämän tulinen hengähdys; muovailkaa säännöllinen suu, jonka huulet raottuvat viehkeästi paljastaen maidonvalkeat hampaat; värittäkää hipiä sillä samettimaisella punerruksella mikä peittää persikoita joita ihmiskäsi ei ole koskettanut.”

Ulkonäön täytyi olla vaikuttava, sillä sen avulla Marie oli noussut köyhyydestä Pariisin seurapiirien suosikiksi. Aluksi hän oli ollut ompelijatar, mutta ryhtynyt sitten erään ravintoloitsijan rakastajattareksi. Marie sai rahaa, tuli yhä suositummaksi ja seurusteli lopulta erään herttuan pojan kanssa. Suhde loppui pian, sillä isä ei pitänyt huonomaineista naista sopivana perheen maineelle ja pyysi Marieta luopumaan pojasta. Miehiä Marien ympärillä riitti ja hän tunsi sellaisenkin kuuluisuuden kuin Franz Liszt.
Alexandre Dumas vietti itse kesän yhdessä Marien kanssa maaseudulla. Suhde katkesi pian ja Marie jatkoi ylläpidetyn naisen elämäänsä. Lopulta Marie avioitui erään kreivin kanssa, mutta avioero seurasi lähes saman tien. Marie heikkeni ja kuoli pian, velkojat tulivat ja omaisuus myytiin. Näytti siltä että Marielle oli käynyt kuin lukuisille kaltaisilleen. Lyhyt elämä ei ollut jättänyt maailmaan pysyvää jälkeä.
Haluan olla vapaa ja tehdä mitä hyväksi näen ilman että mitenkään teen teille selkoa elämästäni.
Jo vuoden kuluttua Marie heräsi kuitenkin uudelleen henkiin Margueritena, romaanin Kamelianainen päähenkilönä. 24-vuotiaan Alexandre Dumas nuoremman kirja oli fiktiota, mutta sen materiaalina oli aivan ilmeisesti juuri Marien elämä.
Romaani kertoo Margueriten ja Armandin suhteesta. Marguerite on maksullinen nainen, joka haluaa päättää itse elämästään. Näin hän sanoo Armandille suhteen alkaessa:
”Mutta varoitan teitä etukäteen: haluan olla vapaa ja tehdä mitä hyväksi näen ilman että mitenkään teen teille selkoa elämästäni. Olen jo kauan etsinyt nuorta pyyteetöntä rakastajaa, sellaista, joka on rakastunut mutta ei epäluuloinen ja jota voi rakastaa ilman että hän vaatii oikeuksia.”
Suhde päättyy ja Marguerite kuolee yksin, toisin kuin kirjaan pohjautuvassa oopperassa La Traviata. Armand saa hänen vaiheistaan tiedon Margueriten ystävättären kirjeistä, joista ilmenee että Marguerite kaipaa loppuun saakka Armandia: ”Hänen silmänsä kirkastuvat joka kerran kun ovi avautuu; hän luulee että te tulette.”
Näytti siltä että Marielle oli käynyt kuin lukuisille kaltaisilleen. Lyhyt elämä ei ollut jättänyt maailmaan pysyvää jälkeä.
Kamelianaisen romanttinen ja surullinen tarina sai suosiota jo romaanina ja kun Dumas kirjoitti sen perusteella parin vuoden kuluttua näytelmän, alkoi todellinen menestys. Tarinan suosio on jatkunut näihin päiviin asti. Suuri yleisö muistaa Kamelianaisen erityisesti lukuisista elokuvaversioista. Oopperafilmatisoinnit mukaan lukien Kamelianaisen tarina on tallennettu valkokankaalle vuodesta 1907 alkaen peräti 29 kertaa eri puolilla maailmaa. Baletissa teos lumosi yleisön syksyllä 2017 ja talvella 2017–18 sama tarina liikuttaa Giuseppe Verdin pyörryttävän kauniina oopperana.
Teksti JUHANI KOIVISTO
La Traviata palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 10.12.2021–20.1.2022. Tutustu teokseen ja lue La Traviatan yksityiskohtaisempi teosesittely.