Skip to content

Nuorisoryhmä vastavalmistuneille tanssijoille

Kansallisbaletin käännekohtia 14

Nuorten tanssijoiden työllistymiseen etsittiin 2000-luvulla uusia muotoja Kansallisbaletissa. Suurissa balettituotannoissa tarvittiin enemmän tanssijoita kuin ryhmään oli kiinnitetty, ja samaan aikaan vastavalmistuneille tanssijoille ei löytynyt työpaikkoja. Balettikouluista valmistuneilla tanssijoilla kokemus täysipäiväisestä työskentelystä tanssijana puuttui.

Oppisopimuksella harjoittelijaksi

Kenneth Greven aloittaessa baletin taiteellisena johtajana 2008 Kansallisbalettiin otettiin 11 nuorta tanssijaa oppisopimuskoulutukseen harjoittelijoiksi. Tällä tavalla heille pystyttiin tarjoamaan työtä koko vuodeksi lyhyiden teoskohtaisten työsopimusten sijaan. Oppisopimuskoulutuksessa nuorille tarjottiin lisäkoulutusta ammattitaidon syventämiseksi ja kokemusta täysipäiväisestä työskentelystä tanssijana.

Harjoittelijasopimuksen saaneet tanssijat työskentelivät muiden tanssijoiden rinnalla osana balettiryhmää ja saivat näin harjoitusten ja esitysten tiiviin aikataulun tuomaa rutiinia, jollaista balettikouluissa opiskellessa ei syntynyt. Tavallisten esitysten lisäksi Alminsalissa nähtiin varta vasten oppisopimuskoulutettaville tehty Pekka Yli-Marttilan koreografia The Very Moment Kansallisbaletin work shop -illassa.

Nuorisoryhmä harjoittelee myös klassisten balettiteosten katkelmia omiin Next Steps -iltoihinsa. Balettimestari Tuuli Tuominen-Sandell harjoitti tanssijoille Paquita Suiten vuonna 2019.

Nuorisoryhmä ponnahduslautana

Oppisopimuskoulutuksen tuomien kokemusten pohjalta Kansallisbalettiin ryhdyttiin luomaan omaa nuorisoryhmää vastavalmistuneille 18–22-vuotiaille tanssijoille. Baletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve halusi taata nuorisoryhmän avulla lahjakkaiden nuorten tanssijoiden työllistymisen ja varmistaa heidän ammatillisen kehittymisensä. Mallia nuorisoryhmälle haettiin monista ulkomaalaisista balettiryhmistä; esimerkiksi Nederlands Dans Theaterin sekä Münchenin, Hampurin, Zürichin, Bostonin ja Dresdenin balettien yhteydessä toimi vastaava nuorisoryhmä. Ryhmän perustaminen tuli mahdolliseksi syksyllä 2013 Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämän kolmevuotisen apurahan turvin, ja säätiön tuen jatkumisen ansiosta ryhmä on toiminut jo kymmenen vuoden ajan.

Kansallisbaletin vastikään aloittanut nuorisoryhmä vuonna 2014.

Ryhmään on kiinnitetty 12–14 tanssijaa, joista yleensä noin puolet on ollut suomalaisia, puolet kansainvälisistä koetansseista valittuja tanssijoita. Suomalaisista tanssijoista suurin osa on ollut Kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen kasvatteja, mutta ryhmään on päässyt myös muista kotimaisista tanssioppilaitoksista. Esimerkiksi vuonna 2015 ryhmään kiinnitetty Atte Kilpinen oli opiskellut Turun konservatoriossa ja showtanssikoulussa.

Useat nuoret tanssijat ovat työskennelleet pari ensimmäistä vuottaan nuorisoryhmässä ja jatkaneet tämän jälkeen pääryhmän tanssijoina. Muun muassa ensitanssija Hanako Matsune sekä solistitanssijat Atte Kilpinen, Alfio Drago ja Violetta Keller aloittivat uransa Kansallisbaletissa nuorisoryhmän tanssijoina. Suomalaisista tanssijoista nuorisoryhmässä ovat aloittaneet myös mm. Viola Länsivuori ja Aapo Kokkonen.

Nuorisoryhmän omissa Next Steps -illoissa on nähty useita kantaesitysteoksia, kuten Emrecan Tanışin Sand vuonna 2018.

Pääryhmän rinnalla ja omissa tuotannoissa

Työskentely nuorisoryhmässä tapahtuu aiemman oppisopimuskoulutuksen tapaan pitkälti pääryhmän tanssijoiden rinnalla, niin harjoituksissa kuin esityksissäkin. ”Ensimmäinen kuukausi nuorisoryhmän tanssijana oli vielä pehmeää laskua, sillä olin mukana aluksi lähinnä aamutunneilla. Kropalle säännöllinen tanssijantyö olikin aluksi šokki”, kuvaili Atte Kilpinen työnsä alkumetrejä nuorisoryhmässä. Pian alun jälkeen hänen työpäiviinsä kuuluivat jo normaalit teosharjoitukset ja esitykset – ja niiden lisäksi vielä nuorisoryhmän omat harjoitukset ja workshopit.

Nuorisoryhmällä on ollut vuosittain oma iltansa Alminsalissa. Illoissa on nähty katkelmia klassisen baletin teoksista sekä useita uusia nykytanssiesityksiä. Ne ovat tarjonneet samalla mahdollisuuden niin Kansallisbaletin omille tanssijoille koreografeina kuin talon ulkopuolisille koreografeille. Esimerkiksi tanssija–koreografi Emrecan Tanış on luonut vuosien saatossa useita visuaalisesti näyttäviä teoksia erityisesti nuorisoryhmää varten. Balettitanssijan päivä -esityksissä nuorisoryhmän tanssijat ovat esitelleet tanssijan työtä ja näyttäneet osaamistaan koululaisille niin Alminsalissa kuin vierailunäyttämöilläkin. Lisäksi nuorisoryhmän tanssijoita on ollut mukana muiden toimijoiden tuotannoissa kuten Tero Saarinen Companyn teoksessa Transit 2021.

Nuorisoryhmässä oli vuonna 2019 tanssijoita niin kotimaasta kuin kaukaa ulkomailta aina Uudesta-Seelannista saakka.

Oman ohjelmiston lisäksi nuorisoryhmän tanssijoille on järjestetty omaa koulutusta ja säännöllisesti esimerkiksi omia aamutunteja. Nuorisoryhmä on tehnyt yhteistyötä Hollannin kansallisbaletin kanssa, ja ryhmä on käynyt opintomatkalla Amsterdamissa oopperan ja baletin ystävien Bravo-klubin taloudellisella tuella. Keväällä 2023 nuorisoryhmän tanssijat esiintyivät Next Generation Festivalilla Lontoon Covent Gardenissa. Ryhmän koulutusohjelmasta ovat vastanneet Kansallisbaletin balettimestarit ja tanssijat, viimeisimpänä tähtitanssija Nicholas Ziegler, joka työskentelee nykyisin päätoimisena ryhmän taiteellisena koordinaattorina.

Teksti JUSSI ILTANEN
Kuvat SUOMEN KANSALLISOOPPERAN JA -BALETIN ARKISTO (mm. Mirka Kleemola)

Lähteitä:
Oopperasanomat 2/2009
Suomen kansallisoopperan ja -baletin arkisto