Siirry sisältöön

Palaset ovat nyt menneet kohdalleen

Atte Kilpinen

Turkulainen 19-vuotias Atte Kilpinen pääsi Kansallisbaletin nuorisoryhmän tanssijaksi syksyllä 2015. Nuori mies aloitti tanssiharrastuksensa jo seitsemänvuotiaana kuperkeikoista ja leikeistä. ”Olin aika villi lapsi ja tämän harrastuksen kautta pääsi purkamaan ylimääräistä energiaa”, hän muistelee.

Seuraavana vuonna Atte pääsi mukaan showtanssikouluun, jossa vastaan tulivat myös ensimmäiset balettitunnit. Tuolloin baletti ei kuitenkaan vielä tuntunut kovin innostavalta, ja balettitreenit jäivät satunnaisiksi. Yläasteen jälkeen Atte pyrki Turun konservatorioon kolmevuotiseen ammatilliseen koulutukseen ja valmistautui pääsykokeisiin käymällä myös balettitreeneissä. Konservatoriossa alkoivatkin jo säännölliset balettitunnit kolme kertaa viikossa.

Klassista balettia vai nykytanssia?

Konservatoriossa klassisesta baletista tuli alusta alkaen yksi Aten lempiaineista. Toisena opiskeluvuonna hän pääsi kahdeksi viikoksi opiskelijavaihtoon Kansallisoopperan balettioppilaitokseen ja innostui baletista entisestään. ”Seuraavana kesänä tarkoituksenani oli siirtyä balettioppilaitokseen jatkamaan opintoja, mutta konservatoriossa oli luvassa niin mielenkiintoinen projekti koreografi Susanna Leinosen kanssa, että päätin jatkaa konservatoriossa”, Atte kertoo vaikeasta valinnastaan. Konservatorion rinnalla hän kuitenkin kävi balettitunneilla myös Helsingissä.

Valmistuttuaan viime keväänä konservatoriosta Atte suuntasi Nurmekseen, Sukset ristiin susirajalla -tanssileirille. Leirillä balettiopettajana toimi Kansallisbaletin balettimestari Jarmo Rastas, joka huomasi pojan lahjakkuuden. ”Jarmo pyysi minua soittamaan elokuussa, ja pääsin hänen ohjaamalleen tunnille Kansallisbaletissa. Kenneth Greve oli katsomassa tuntia ja pyysi sen jälkeen minua nuorisoryhmään.”

Ensimmäinen roolini näyttämöllä olikin suorastaan päärooli!

Nuorisoryhmässä osana Kansallisbalettia

Nuorisoryhmä työskentelee osana Kansallisbalettia ja ryhmän tanssijat ovat mukana Kansallisbaletin harjoituksissa ja esityksissä muiden tanssijoiden rinnalla. Tämän lisäksi ryhmän tanssijoille järjestetään parin viikon välein omia aamutunteja, joissa saa tavanomaisia balettitunteja enemmän henkilökohtaista ohjausta. Lisäksi nuorisoryhmän tanssijoilla on ollut omia nykytanssi-workshopeja ja vuosittain ryhmällä on oma ilta Alminsalissa.

Työskentely nuorisoryhmässä ei ole enää mitään opiskelua vaan täysipainoista työtä. ”Ensimmäinen kuukausi nuorisoryhmän tanssijana oli vielä pehmeää laskua, sillä olin mukana aluksi lähinnä aamutunneilla. Kropalle säännöllinen tanssijantyö olikin aluksi šokki.” Pian työpäiviin kuuluivat kuitenkin myös normaalit teosharjoitukset ja esitykset – ja niiden lisäksi vielä nuorisoryhmän omat harjoitukset ja workshopit.

”Ensimmäinen roolini näyttämöllä olikin suorastaan päärooli!” nauraa Atte, joka sai aloittaa uransa Pienessä merenneidossa valtavapäisenä vieteriukkona. ”Liikkeen legendoissa olen tanssinut myös solistirooleja Episode 31:ssä ja Jordissa. Oli jännittävä hetki huomata tanssiessani duettoa, kuinka koko 1300-päinen yleisö katsoi hiljaa vain meitä kahta!”

Liikkeen_legendat_2016_kuvitus9
Atte (edessä) on tanssinut Liikkeen legendat -illassa Alexander Ekmanin Episode 31:ssä.

Mitä tulevaisuus tuo mukanaan?

Kansallisbaletin nuorisoryhmään pääsy oli Atelle merkittävä käänne. Vaikka Atella oli jo vaihtoehtoisia suunnitelmia tanssikoulutuksen jatkamisesta Skotlannissa, tuntuu nuorisoryhmän valitseminen nyt loistavalta päätökseltä. ”Palaset ovat nyt menneet kohdalleen – iso kiitos Jarmolle, jonka ansiosta olen nyt täällä!”

Missä Atte toivoisi näkevän itsensä viiden vuoden kuluttua? ”Näyttämöllä – sellaisessa tanssiryhmässä, joka olisi juuri silloin se oikea minulle ja jossa olisin onnellinen”, Atte kertoo. Tiettyä yksittäistä roolia on vaikea nimetä, mutta Atte heittää Pähkinänsärkijän Pekan, joka on mukana hauskassa Arabialaisessa tanssissa. ”Nykytanssissa olen päässyt jo kahden haaveilemani koreografin, Jorma Uotisen ja Alexander Ekmanin, teoksiin. Toivottavasti jonakin päivänä saisin tanssia myös esimerkiksi Tero Saarisen tai Wayne McGregorin teoksissa!”

Liikkeen legendat
Atte (oik.) on mukana Liikkeen legendat -illassa Jorma Uotisen Jordissa.

Jane ja Aatos Erkon säätiö rahoittaa Suomen kansallisbaletin nuorisoryhmän toimintaa.

Teksti JUSSI ILTANEN
Kuvat MIRKA KLEEMOLA, SAKARI VIIKA