Siirry sisältöön

”Siinä oli se tarina”, ohjaaja Kasper Holten sanoo ja yleisö puhkeaa aplodeihin. Holten on juuri kertonut Kansallisoopperan Lentävän hollantilaisen tekijöille, millainen esityksestä on tulossa. Kaikki ovat vaikuttuneita. Tuttuun klassikkoon on tulossa aivan uusi ja jännittävä näkökulma.

Ohjaaja Kasper Holten tuo uuden näkökulman klassikkoteos Lentävään hollantilaiseen

Kasper Holten on yksi ooppermaailman kysytyimmistä ja seuratuimmista ohjaajista. Hänet nimitettiin jo 27-vuotiaana Tanskan kuninkaallisen oopperan johtajaksi, ja vuonna 2011 hän sai johtaakseen Royal Opera Housen Lontoossa. Ohjaajana hän on vieraillut myös Berliinissä ja Wienissä. Ja nyt hänet on onnistuttu saamaan Kansallisoopperaan Lentävän hollantilaisen ohjaajaksi. Odotukset ovat korkealla, sillä Holtenin vuonna 2010 ohjaama Die tote Stadt on yksi Kansallisoopperan kaikkien aikojen kiitetyimpiä toteutuksia.

Holten säteilee innostusta kertoessaan uutuudesta.  Hänellä on tuore, selkeä ja perusteltu näkemys siitä, mistä teoksessa pohjimmiltaan on kysymys. Richard Wagnerin oopperan keskeisenä teemana naispääosa Sentan uskollinen rakkaus pelastaa maailmaa kiertämään tuomitun Hollantilaisen. Tähän Holten haluaa tuoda uuden näkökulman.

”Oopperan historia on täynnä teoksia, joissa naisen täytyy kuolla jotta mies saisi vapauden”, Holten sanoo.

”Nykyisessä maailmassa me näemme eri tavoin miehen ja naisen tasapainon. Lentävässä hollantilaisessa haluan kysyä, millainen Senta oikein on ja mikä on hänen kohtalonsa. Hän ei ole vain uhrautuja.”

Myrskyn silmässä

Kasper Holten ei kuitenkaan halua muuttaa Wagnerin teosta vaan löytää sen, mitä Wagner tarkoitti. Miksi säveltäjä oli kiinnostunut juuri tästä aiheesta?

”Ajatus rauhan ja ikuisen rakkauden löytämisestä oli tuttu Wagnerille, joka matkusti koko elämänsä eikä koskaan löytänyt omaa paikkaansa. Hänen oma sielunsa ja elämäntapansa toivat hänelle aina hänelle vihollisia; ne saivat hänet löytämään uuden naisen ja sitten taas eroamaan. Hän ei löytänyt rauhaa silloinkaan kun oli kuuluisa – hänen taiteellinen lahjakkuutensa olikin myös kirous.  Mielestäni Wagnerin ikuinen etsiminen näkyy erityisesti tässä teoksessa,” Holten tiivistää.

Elämme päivittäin myrskyssä, matkustamisen, lentokenttien, langattoman internetin informaation virran keskellä.

Lentävän hollantilaisen teksti on täynnä puhetta merestä, myrskystä ja laivoista. Niitä tässä tulkinnassa ei kuitenkaan nähdä. Nimihenkilö onkin nyt kuuluisa hollantilainen taiteilija, joka matkustaa ympäri maailmaa.

”Jos tutkitaan teosta tarkasti, huomataan, että myrsky voi olla myös metafora taiteelliselle inspiraatiolle”, Holten sanoo. “Kun luova mieli alkaa toimia, kaikki muu, elämä ja perhe unohtuu. Tiedämme miten taiteilija voi käyttäytyä inspiraation vallassa.”

Holten löytää teoksen tyrskyistä toisenkin tason: “Me kaikki elämme päivittäin myrskyssä, matkustamisen, lentokenttien, langattoman internetin informaation virran keskellä. Se kaikki saa sielun värähtelemään maailman mukana, mutta joskus kaikkea on liikaa. Miten tässä myrskyssä pystyy elämään?”

Kasper Holten esittelee vielä lavastuskuvia, pyörönäyttämön vaihtuvia näkymiä, ikkunoita ja peilejä ja kertoo taustalle tulevista videoprojisoinneista. Tulossa on selvästi näkemyksellinen tulkinta, joka paljastaa tutusta oopperaklassikosta jotain uutta.

”Haluan tietää, mitä Lentävä hollantilainen sanoo juuri meille”, Kasper Holten sanoo ja saa kaikki odottamaan innolla marraskuuta.

 

Lentävä hollantilainen palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon syksyllä 2018.

 

Teksti JUHANI KOIVISTO
Kuva SIM CANETTY-CLARKE