Siirry sisältöön

“Videotaide herää todella eloon oopperanäyttämöllä”, tietää Lentävän hollantilaisen videot loihtinut Luke Halls.

”Lentävän hollantilaisen tulkinnassa keskeinen teema on elämän hektisyys, ja saman tunnelman olen halunnut videoillani esitykseen tuoda. Videoiden täytyy olla visuaalisesti vangitsevia. Tässä teoksessa keskeisessä osassa on Hollantilaisen sisäinen mielenmaisema – ja sen luonnehdintaan video erinomaisesti sopii”, Halls kertoo.

Useiden oopperaproduktioiden lisäksi brittiläinen videosuunnittelija on tehnyt kattavan uran teatterin ja tanssin kentällä visualisoiden myös muotinäytöksiä, urheilutapahtumia ja popin maailmantähtien, kuten Adelen, Rihannan ja U2:n konsertteja.

Nykyisin Halls keskittyy oopperalavoihin. Hän on suunnitellut visualisointeja New Yorkin Metropolitanista Madridin Teatro Realin teoksiin, kuten Otello, Ovela kettu sekä Don Giovanni (Lontoon Covent Garden), josta hän sai Knight of Illumination -palkinnon. Syksyllä 2016 hänen kädenjälkensä nähdään Kansallisoopperan Lentävän hollantilaisen uudenlaisessa toteutuksessa.

Videoilla pystyy erityisen hyvin kuvaamaan teoksen psykologista puolta, kuten roolihahmojen luonnetta.

”Olen ollut onnekas, kun olen saanut työskennellä yhteistyössä eri taiteenlajien parissa. Asiat, joita populaarimusiikin maailmassa olen oppinut, ovat arvokasta kokemusta oopperamaailmassa ja toisin päin. Erilaiset kokemukset ruokkivat toisiaan”, Halls kertoo.

Kuvia Hallsin aiemmista töistä

Luke Halls
Luke Halls
Luke Halls
Luke Halls
Luke Halls

Mikä oopperassa erityisesti viehättää?

”Videotaide herää todella eloon oopperanäyttämöllä tavalla, jolla muissa taidemuodoissa videoita ei pystyisi tuomaan esiin. Oopperan luomisprosessi on hyvin erilainen verrattuna populaarimusiikin teoksiin. Projektit ovat pitkäjänteistä työtä, jolloin teoksen tuntemiseen täytyy käyttää aikaa ja perehtymistä.”

luke-halls”Uutta oopperaproduktiota luodessa minua viehättää erityisesti oopperan historian ja sen keskeisen sanoman tutkiminen. Miksi se on kirjoitettu? Oopperan parissa työskentely on todellista matkaa historiaan. Teoksen hahmoista täytyy tehdä myös paljon taustatutkimusta, jotta oikeat luonteenpiirteet voi tuoda esiin”, Halls summaa.

Video kunnioittaa teosta

Halls uskoo, että videotaiteesta oopperamaailmassa on tulossa yhä suositumpaa, eikä se ole vain hetkellinen trendi. ”Videoilla pystyy erityisen hyvin kuvaamaan teoksen psykologista puolta, kuten ihmisen luonnetta. Videot toimivat usein myös upeasti musiikin kanssa”, Halls luonnehtii.

”Tulevaisuudessa toivon, että ooppera ja videotaide voisivat yhä enemmän tukea toisiaan. Olen nähnyt paljon produktioita, joissa koko lavastus on suunniteltu videoiden varaan. Videon täytyy aina lopulta kunnioittaa teosta: kaikki tapahtuu teoksen, sen historian ja tapahtumien ehdoilla. ”

Kuvakaappauksia Lentävän hollantilaisen videoista

Lentävä hollantilainen
Lentävä hollantilainen
Lentävä hollantilainen
Lentävä hollantilainen
Lentävä hollantilainen