Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 50 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
24.1.2020 – 15.2.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Luulitko nähneesi kaikki oopperat?

Ariadne auf Naxos

”Tämän tuotannon nähdäkseen kannattaa ylittää mantereita ja valtameriä.”

– Opera Today

Ariadne auf Naxos

Kriitikoiden valinta

Rikas mies palkkaa juhliinsa vieraita viihdyttämään sekä oopperaseurueen että näytelmäryhmän. Vasta viime hetkellä huomataan, että aikaa ei ole molempien esitykseen: heidän on siis esiinnyttävä yhdessä ja sulatettava toisiinsa teatteri ja ooppera. Perinteiset commedia dell’arte -hahmot sekoittuvat iloisesti kuolemaa odottavan Ariadnen tarinaan.

Kriitikoiden ylistämä Ariadne auf Naxos saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa tammikuussa 2020. Elokuvamaisen todentuntuinen esitys tuo Ariadnen maailman onnistuneesti nykypäivään.

Suosittelemme esityksiä yli 12-vuotiaille katsojille.

Ariadne auf Naxos

Kuriositeetista klassikoksi

Ruusuritarilla aikansa johtavaksi oopperasäveltäjäksi kohonnut Richard Strauss halusi kokeilla jotain aivan uutta. Hän sävelsi musiikin näytelmään Porvari aatelismiehenä, ja keskellä näytelmää esitettäväksi hän teki oopperan Ariadne. Ruusuritarista pitivät kaikki, tästä ei kukaan.

Vuolaasti soiva musiikki oli kuitenkin niin hienoa, että Strauss ja libretisti Hugo von Hofmannsthal päättivät käyttää sen uudelleen. He tekivät Ariadnen ympärille kokonaisen uuden oopperan, ja nyt onnistuttiin: vuoden 1916 ensiesityksestä alkaen Ariadne auf Naxos on ollut yksi säveltäjänsä suosituimpia oopperoita.

Ariadne auf Naxos

Loistelias yhteistuotanto

Ariadne auf Naxos nähdään kuuden oopperatalon kansainvälisenä yhteistuotantona, joka sai ensi-iltansa Ranskassa 2018 Aix-en-Provencen festivaaleilla. Ohjaaja Katie Mitchell on yksi aikamme kiitetyimpiä teatteri- ja oopperaohjaajia. Tarkasti ohjattu tuotanto on saanut oopperaharrastajat ympäri maailmaa villiintymään.

#ariadneaufnaxos

Ariadne auf Naxos

Juoni

Wienin rikkain mies on kutsunut juhliinsa esiintymään oopperaseurueen ja commedia dell’arte -ryhmän, jota johtaa Zerbinetta. Seurueiden kiista esiintymisjärjestyksestä päättyy, kun hovimestari kertoo, että esitykset on järjestettävä samanaikaisesti, sillä niiden on päätyttävä ennen ilotulitusta. Säveltäjä kieltäytyy ensin tekemästä muutoksia oopperaansa, mutta hänen opettajansa muistuttaa, että palkkion saa vain jos ooppera esitetään. Säveltäjä suostuu muuttamaan oopperaa, mutta jokainen laulajista katsoo, että vain toisten aariat voi poistaa. Tanssimestari sijoittaa oopperan juoneen Zerbinettan, ja epätoivoinen säveltäjä tajuaa mihin on suostunut.

Oopperaesitys alkaa. Theseuksen hylkäämä Ariadne on Naxos-saarella seuranaan nymfit Najadi, Dryadi ja Kaiku. Ariadne valittaa kohtaloaan ja kaipaa kuolemaa. Zerbinettan seurue yrittää turhaan piristää häntä laululla ja tanssilla. Pitkässä ja loisteliaassa aariassa Zerbinetta kehottaa unohtamaan menneet ja ottamaan uuden miehen. Ariadne valitsee seurueesta Harlekiinin ja he laulavat rakkausdueton. Nymfit ilmoittavat jonkun tulevan. Hän on Bacchus, jota Ariadne luulee kuoleman sanansaattajaksi. Bacchus rakastuu Ariadneen, joka haluaa seurata häntä, ja ooppera päättyy Ariadnen ja Bacchuksen duettoon.

Laajempi juoniselostus käsiohjelmassa.

Galleria

Tekijät

Musiikki
Richard Strauss
Ohjaus
Katie Mitchell
Uusintaohjaus ja koreografian harjoittaja
Heather Fairbairn
Uusintaohjaus ja koreografian harjoittaja
Lily McLeish
Lavastus
Chloe Lamford
Puvut
Sarah Blenkinsop
Valaistus
James Farncombe
Koreografia
Joseph Alford

Rooleissa

Aix-en-Provencen festivaalin tuotanto

Yhteistuotannossa mukana Théâtre des Champs-Élysées, Tanskan kuninkaallinen ooppera, Suomen kansallisooppera, Luxemburgin Théâtres de la Ville ja Gran Teatre del Liceu

Kuvat Pascal Victor/ArtcomPress

Esitykset ja liput

2 h 50 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
24.1.2020 – 15.2.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli saksa
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 24.1.2020
klo 19:00
ke 29.1.2020
klo 19:00
pe 31.1.2020
klo 19:00
ti 4.2.2020
klo 19:00
to 6.2.2020
klo 19:00
la 8.2.2020
klo 14:00
to 13.2.2020
klo 19:00
la 15.2.2020
klo 19:00

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

kanta-asiakkaat

Varmista paikkasi

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden 2019–2020 valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.

Kausikorttien 2019–2020 myynti on päättynyt.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.