Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
18.1.2020 – 7.2.2020
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €

Jumalaisen kaunis rakkaustarina

Bajadeeri; Eun-Ji Ha, Jun Xia

Bajadeeri eli temppelitanssija Nikiya on rakastunut soturi Soloriin, mutta Solor päätyy järjestettyyn liittoon kauniin prinsessa Gamzattin kanssa. Gamzattille Nikiya on uhka, joten tämän on kuoltava. Solorin ja Gamzattin vihkiäiset päättyvät kuitenkin kaaokseen, kun raivostuneet jumalat päättävät puuttua tapahtumien kulkuun.

Bajadeeri kannattaa nähdä jo pelkästään yhden kohtauksen takia. Solorin hallusinaatio kuolleesta Nikiyasta on hypnoottisen kaunis. Lumoava klassikkokohtaus esitetään usein täysin omana teoksenaan.

Suosittelemme esityksiä yli 7-vuotiaille katsojille.

Bajadeeri; Hanako Matsune

Aikamatka tarujen Intiaan

Bajadeeri on yksi loisteliaimmista 1800-luvun baleteista. Niissä ihannoitiin kaukaista itämaista eksotiikkaa, olihan tuohon aikaan matkustaminen vieraisiin maihin vain harvojen huvia.

Maailmankuulun ballerina-koreografi Natalia Makarovan alkuperäisteosta kunnioittava toteutus on ollut ensimmäinen länsimaissa nähty versio Bajadeerista. Pier Luigi Samaritanin upea lavastus ja Anna Kontekin loisteliaat puvut vievät katsojan tarunhohtoiseen maailmaan, aivan kuin Pietarin keisarillisessa baletissa vuonna 1877.

#Bajadeeri

Bajadeeri

“Liikekieleltään hienostuneen yksinkertainen ja puhtaan geometrisesti sommiteltu Varjojen valtakunta -kohtaus paljastaa nuoren Petipan suurenmoisen taitavuuden. Tämä näytös on erityisen vaikea balettiryhmälle, koska jokainen liike on tehtävä täysin yhdenmukaisesti.”

– Natalia Makarova, koreografi

Juoni

Soturi Solor järjestää itselleen tapaamisen bajadeeri eli temppelitanssija Nikiyan kanssa, mutta myös ylibramiini on rakastunut Nikiyaan. Nikiya torjuu bramiinin. Nikiya suostuu tapaamaan Solorin, mutta ylibramiinin epäluulot heräävät. Ylibramiini kutsuu raivoissaan jumalia apuun Solorin surmaamiseksi.

Radza palkitsee Solorin urheuden antamalla tälle puolisoksi tyttärensä Gamzattin. Solor ei pysty vastustamaan houkutusta. Ylibramiini kertoo radzalle Nikiyan ja Solorin rakkaudesta ja toivoo, että radza surmauttaisi Solorin. Radza kuitenkin päättää että Nikiyan on kuoltava. Gamzatti yrittää lahjoa Nikiyan jättämään Solorin, mutta Nikiya yrittää epätoivoissaan iskeä tätä veitsellä. Gamzatti päättää isänsä tavoin, että Nikiyan on kuoltava.

Gamzattin ja Solorin kihlajaisjuhlissa myös surullinen Nikiya joutuu tanssimaan. Hän saa kukkakorin Solorilta, mutta kori onkin radzalta ja Gamzattilta, ja siihen kätketty myrkkykäärme pistää Nikiyaa. Ylibramiini tarjoaa hänelle myrkyn vasta-ainetta, mutta kun hän näkee radzan ja Gamzattin johdattavan Solorin pois paikalta, hän valitsee kuoleman.

Nikiyan kuolemasta masentunut Solor polttaa oopiumia ja näkee hallusinaationa kuolleen Nikiyan. Tyttö on Varjojen valtakunnassa, ja balettiryhmä moninkertaistaa hänen hahmonsa. Kun Solor valmistautuu häihin Gamzattin kanssa, Nikiyan hahmo sekoittaa hänen mieltään edelleen.

Pronssijumala tanssii ylibramiinin ja pappien valmistellessa Gamzattin ja Solorin vihkimistä. Nikiyan haamu vainoaa edelleen Soloria, ja jostakin ilmestyy samanlainen kukkakori kuin Nikiyalle annettiin. Solor ei saa vihkivalaa lausutuksi. Raivostuneet jumalat tuhoavat temppelin ja hautaavat kaikki läsnäolijat sen raunioihin. Ikuinen rakkaus yhdistää Solorin ja Nikiyan henget.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Galleria

Yleisön kommentit

Neilikka
“Satumaisen upea baletti, suurta draamaa ja rakkautta. Suosittelen lämpimästi kaikille loistokkaiden spektaakkeleiden ystäville!”
Minna
“Värikäs ja viihdyttävä, erityisesti 2. näytös hurmasi satumaisuudellaan. Ensimmäistä kertaa näimme tämän ja voin kyllä suositella.”
Entinen ballerina
“Bajadeeri-baletti oli aivan ihana kokonaisuudessaan. Varjojen valtakunnan aikana kyyneleet virtasivat vuolaina.”
Appelsiini
“Esitys oli erittäin onnistunut. Lavasteet ja tanssijoiden asut olivat kerrassaan upeat. Oli ilo katsella tanssijoita, joista huokui taitavuus ja suuri panostus esitykseen.”
Bellajade
“Ehdottomasti paras baletti pitkään aikaan. Olin todella ilahtunut, että näin tämän esityksen. Suosittelen lämpimästi.”
Niina
“Upea visuaalinen kokemus, kultaa ja kimallusta!”
IrRaJa
“Todella upea ja vaikuttava balettiteos. Mahtavat lavasteet. Hieno tunnelma läpi esityksen. Nautittava kokemus.”
Laatuleidit
“Kokonaisuus oli erinomainen, tanssijat olivat upeita, puvustus korkeatasoinen ja lavastus tyylikkään värikäs. Myös orkesteri loisti soitollaan. Bravo-huudot kuuluivat ansaitusti!”
Mirjam
“Ihastuttavan hieno ja mykistävän upea. Varjojen valtakunta - voiko niin kaunista esitystä olla olemassakaan. Kyllä.”
Tukaani
“Loistava esitys, upes lavastus ja puvustus. Mikä tanssijoiden täsmällisyys!”
Ulla
“Aivan valtavan ihana kokonaisuus!”
Kulttuurin ystävä
“Värikylläinen esitys. Upea lavastus ja puvustus. Ja hienot tanssijat ja näyttäviä joukkokohtauksia.”
Ilyana
“Upea, henkeäsalpaava teos täynnä klassisia variaatioita ja aina uusia yksityiskohtia huomioitavaksi. Nikayan ja Gamzattin taistelu oli uskottava ja molempien suoritus nappiin niin teknisesti kuin juonellisesti.”
Helgio
“Lumoava, kiehtova, lempibalettini, jonka näin jo kolmannen kerran. Upeat tanssijat, kaunista musiikkia, kertakaikkiaan ihana.”
Rita
“Koskaan ei Helsingissä olla nähty näin hienoa balettia! Tanssijat loistavia ja lavasteet upeita, musiikista puhumattakaan! Kiitos!”
Ansku
“Loistava esitys! Erityisesti miespääosa oli mieletön. Fantastiset puvut, jotka loistivat kuin tuhannet tähdet. Lavastus myös aivan upea. Tämä oli kolmas tai neljäs kerta kun näin Bajadeerin, ja aina vain paranee. Myös Oopperatalo miljöönä on ihana, talossa on tilaa, tyyliä ja loistokkuutta, naulakoilla on ystävällinen ja tehokas palvelu, samoin juomapisteillä. Kiitokset myös taitavalle orkesterille. On aina ilo käydä Oopperassa.”

Tekijät

Koreografia (petipan mukaan)
Natalia Makarova
Musiikki
Ludvig Minkus
Musiikin sovitus
John Lanchbery
Lavastus
Pier Luigi Samaritani
Puvut
Anna Kontek
Valaistus
John B. Read

Rooleissa

Ylibramiini
Nicholas Ziegler
Radza
Jani Talo
Pronssijumala
Mariusz Morawski
Solistivarjo
Valeria Quintana

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tulinen baletti klassikkotarinasta
Tulevaisuuden balettitähdet Helsingissä

Esitykset ja liput

2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
7 esitystä
18.1.2020 – 7.2.2020
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-109 €
la 18.1.2020
klo 19:00
to 23.1.2020
klo 19:00
la 25.1.2020
klo 14:00
to 30.1.2020
klo 19:00
la 1.2.2020
klo 19:00
ke 5.2.2020
klo 19:00
pe 7.2.2020
klo 19:00

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.