Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
11 esitystä
21.2.2020 – 14.3.2020
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €

Kevään 2020 esitykset peruttu

Koronavirusepidemiasta johtuen kaikki Oopperan ja Baletin esitykset peruttiin keväältä 2020.

Richard Wagnerin RING-sarjan toinen osa Valkyyria nähdään talvella 2021, kolmas osa Siegfried keväällä 2021 ja päätösosa Jumalten tuho syksyllä 2021.

Myös balettiensi-ilta COW on siirretty syksyn 2020 alkuun.

Lue lisää

Tulinen baletti klassikkotarinasta

Carmen on yksi maailman suosituimmista oopperoista, mutta nyt kohtalokas rakkaustarina siirtyy balettinäyttämölle. Palkitun koreografin koskettava ja dramaattinen klassinen baletti täytti katsomot Norjan kansallisbaletissa saatuaan ensi-iltansa 2015. Liam Scarlettin koreografiassa soivat oopperasta tutut Georges Bizet’n sytyttävät sävelet.

Suosittelemme esityksiä yli 9-vuotiaille katsojille.

Carmen

Espanjan 1930-luvun painostavassa ilmapiirissä

Liam Scarlettin teos on sijoitettu tupakkatehtaalle 1930-luvun Espanjaan, aikaan juuri ennen sisällissodan puhkeamista. Siinä maailmassa jokaisen on puolustettava itseään säilyäkseen hengissä.

Carmen

Oopperasävelet tanssien

Baletissa kuullaan Georges Bizen säveltämää musiikkia, mutta ei aivan samaan tapaan kuin tutussa oopperassa. Kapellimestari Martin Yates on muokannut musiikin tukemaan baletin draaman kaarta, säilyttäen kuitenkin oopperan tunnetuimmat teemat omilla tutuilla paikoillaan. Musiikkia täydentävät muut Georges Bizet’n sävellykset, jotka hehkuvat Carmen-oopperan tapaan espanjalaista ilmapiiriä.

Carmen

Nuori koreografi maailmanmaineessa

Liam Scarlett on brittiläinen koreografi, joka työskentelee Lontoon Royal Ballet’n vakituisena ja Australian Queenslandin baletin vierailevana koreografina. Hän on tehnyt koreografioita myös useille muille merkittäville balettiryhmille, kuten Englannin kansallisbaletille, San Franciscon baletille ja American Ballet Theatrelle. Carmen sai ensi-iltansa Norjan kansallisbaletissa 2015, ja se oli Scarlettin ensimmäinen kokoillan baletti.

#Carmen #Carmenbaletti

Carmen

“Haluan yleisön tuntevan empatiaa sekä Carmenia että Don Joséta kohtaan. Olen pyrkinyt luomaan mahdollisimman suuren rakkaustarinan, vaikka se johtaakin murhaan.”

– Liam Scarlett, koreografi

Juoni

Micaëla on matkustanut läheisestä kylästä tupakkatehtaalle tapaamaan nuoruudenrakkauttaan Don Joséta, tuodakseen viestin tämän äidiltä. Naiset työskentelevät tehtaalla vartija Zunigan valvonnassa. Ilmapiiri sisällissodan alla on jännittynyt. Yksitoikkoisen tehdastyön katkaisee vain vartijanvaihto. Zunigan lähdettyä Carmen viihdyttää vartijoita ja huomaa joukossa Don Josén, jolle heittää kukan. Micaëla kohtaa lopulta Don Josén, ja vanhat tunteet heidän välillään syttyvät. Tapaamisen keskeyttää tehtaalta kuuluva huuto, kun Carmen on päätynyt tappeluun toisten naisten kanssa. Carmen eristetään muista Don Josén valvontaan. Carmen pääsee kuitenkin pakenemaan viettelemällä Don Josén, ja Don José on pidätetty huolimattomuutensa takia.

Carmen ja muut mustalaiset ovat menneet turvaan tavernaan. Paikalle saapuu tunnettu härkätaistelija Escamillo, joka viettelee Carmenin. Seuraavana päivänä Escamillo jatkaa matkaansa, mutta paikalle saapuukin Don José, joka vakuuttaa rakkauttaan Carmenille. Carmen ja Don José aikovat paeta yhdessä ja avioitua. Don José menee mustalaisleirille odottamaan Carmenia, mutta ennen lähtöään Carmen kohtaakin taas Escamillon, joka lupaa Carmenille täydellisen elämän rinnallaan. Carmen kirjoittaa Don Josélle kirjeen, jossa ilmoittaa, ettei rakastakaan tätä. Tavernaan saapuu Micaëla, joka saa kuljetettavakseen kirjeen mustalaisleiriin. Leirissä Micaëla yrittää taivuttaa Don Joséta mukaansa, mutta tämä vannoo rakkauttaan Carmeniin. Luettuaan Carmenin kirjeen Don José vaipuu epätoivoon.

Escamillon voiton ja avioliiton kunniaksi järjestetään juhlat, mutta Carmen alkaa epäillä avioliiton olleen väärä ratkaisu. Don José yrittää edelleen taivuttaa Carmenia mukaansa ja intohimon vallassa puukottaa häntä. Carmen menehtyy Don Josén käsivarsille.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Kuvagalleria

Carmen taipuu tanssiksi

Georges Bizet’n Carmenin musiikin loistokkuus ja tarttuvuus on houkutellut tekemään Carmenista useita balettiversioita myös Suomessa. Ensimmäinen Carmen-baletti nähtiin jo 1951. Aiemmat Carmen-baletit ovat olleet yksinäytöksisiä teoksia, ja nyt nähtävä Carmen on ensimmäinen baletti, jossa Bizet’n musiikki kuullaan käytännössä kokonaisuudessaan.

Yleisön kommentit

Nautiskelija
“Aivan upea ilta. Tunteikasta, temperamenttista tanssia, taitava orkesteri. Tanssijat koko lavan täydeltä järjestivät yleisölle nautinnollista katsottavaa. Kiitos!”
Mape
“Kaunista ja intohimoista balettia! Vahva suositus!”
Laura
“Carmen kertoi tanssin avulla tarinaa ja tunnetta, jotka varmasti välittyivät jokaiselle katsojalle. Lavastus oli myös upea.”
P&P
“Erityisesti kolmas näytös ja loppukohtaus oli koskettava. Tulin kananlihalle ja kyyneleet silmissä. Taidokasta tanssia!”
Tarja Tukholmasta
“Henkeäsalpaavan kaunis. Nautin!”
HaX
“Musiikki ja taidokkaat tunteisiin vetoavat tanssiesitykset veivät mennessään!”
Markus
“Nyt oli vihdoinkin Carmenissa tunnetta, solistit tekivät koskettavat roolit hienosti ja musiikkia tuli tällä kertaa kuunneltua eri kulmasta. Nautittava kokonaisuus, jota voi suositella.”
Emski
“Ensin oopperan sanat soivat päässäni, toisessa näytöksessä eivät enää, vaan uppouduin täysin balettiin. Toinen näytös oli esityksen helmi muutamine upeine, intohimoisine sooloineen. Carmen kannattaa kokea myös balettina.”

Arviot

Sateenkaarimaalari-blogi 3.3.2020
“Klassikko-ooppera Carmen taipuu kuumaksi baletiksi Kansallisoopperassa” lue lisää
Kulttuuritoimitus.fi 2.3.2020
“Kumpi kahdesta Carmenista vie voiton? Kriitikko katsoi klassikon Tampereella oopperana ja Helsingissä balettina” lue lisää
Demokraatti 24.2.2020
“Kansallisbaletin suurten tunteiden Carmenissa tuoreinta on vaihtunut näkökulma” lue lisää
Tarkkaamo-blogi 22.2.2020
“Carmen ilman sanoja” lue lisää
Rondo 22.2.2020
“Carmen latistuu balettina” lue lisää
Turun Sanomat 22.2.2020 (tilaajille)
“Balettiversio Carmenista luottaa tuttuihin elementteihin eikä etsi uusia tulkintoja tai painotuksia” lue lisää
Helsingin Sanomat 22.2.2020
“Kansallisoopperassa vieraileva Carmen-baletti ei lähtenyt liitoon” lue lisää
Hufvudstadsbladet 22.2.2020 (tilaajille)
“Carmen som balett lyfter fram det hotande spanska inbördeskriget” lue lisää

Tekijät

Koreografia
Liam Scarlett
Musiikki
Georges Bizet
Musiikin sovitus
Martin Yates
Lavastus, puvut
Jon Bausor
Valaistus
James Farncombe

Rooleissa

Norjan kansallisbaletin tuotanto.

Esitykset ja liput

2 h 50 min
2 väliaikaa (25 min)
11 esitystä
21.2.2020 – 14.3.2020
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €
pe 21.2.2020
klo 19:00
la 22.2.2020
klo 19:00
to 27.2.2020
klo 19:00
pe 28.2.2020
klo 19:00
la 29.2.2020
klo 19:00
ti 3.3.2020
klo 19:00
ke 4.3.2020
klo 19:00
to 5.3.2020
klo 19:00
la 7.3.2020
klo 14:00
to 12.3.2020
klo 19:00
la 14.3.2020
klo 19:00

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

kanta-asiakkaat

Varmista paikkasi

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden 2019–2020 valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.

Kausikorttien 2019–2020 myynti on päättynyt.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.

Majoitu ja nauti

Etusi -20% Radisson Blu -hotelleihin

Täydennä elämysiltasi hotelliyöllä. Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan.

Hemmottelutarjous pitää sisällään kahden hengen yöpymisen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessanne sekä Super Breakfast -aamiaisen.

Tutustu tyylikkäisiin hotelleihin ja varaa hotelliyö.