Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 3 h 15 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
6.9.2019 – 3.10.2019
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli ranska
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Georges Bizet: Carmen; Iryna Zhytynska, Luc Robert

”Rakkaus on kapinallinen lintu, jota kukaan ei voi kesyttää, sitä on turha kutsua jos se haluaa kieltäytyä.”

– Carmenin Habanera

Kohtalona kesyttämätön rakkaus

Kun Don José kohtaa villin Carmenin, entinen elämä ja Micaëla saavat jäädä… Mutta vapaan naisen tunteita ei voi kahlita. Kun toreadori vie Carmenin, edessä on enää yksi ratkaisu.

Verevä tarina, tarttuvat sävelmät ja kiihkeät espanjalaiset rytmit ovat tehneet Carmenista maailman suosituimman oopperan. Tutut melodiat siivittävät kohtalontäyteistä rakkaustarinaa, joka sijoittuu 1930-luvun levottomaan Espanjaan. Näyttävästi toteutettu ooppera etenee kohtauksesta toiseen elokuvamaisen tehoavasti.

Suosittelemme esityksiä yli 9-vuotiaille katsojille. Carmenin esityksissä 21.9. ja 3.10. on viittomakielinen tulkkaus. Lippuja viittomatulkkauspaikoille voi tiedustella ryhmämyynnistämme sähköpostitse liput@opera.fi.

#carmen

Georges Bizet: Carmen; Iryna Zhytynska

”Hänessä oli outoa ja villiä kauneutta, jota ei voinut unohtaa. Hänen silmissään oli samalla kertaa paheellinen ja kesytön ilme, jollaista en sen jälkeen ole nähnyt yhdessäkään ihmiskatseessa. ”

Prosper Meriméen kuvaus Carmenista

Juoni

Tapahtuu Espanjan Sevillassa 1930-luvulla juuri ennen sisällissotaa.

 

I näytös

Sotilaat kuluttavat torilla aikaansa ja puhuvat tupakkatehtaan tytöistä. Micaëla saapuu ja kyselee Don Joséta, kersantti Morales sanoo hänen tulevan pian vartioon. Seuraa vahdinvaihto, lapset matkivat sotilaiden kulkuetta. Don José muistelee Micaëlaa kun muut puhuvat tupakkatehtaan tytöistä.

Tehtaassa alkaa tauko, kylän miehet odottelevat tyttöjä torilla. Viimeisenä tulee kaikkien palvoma Carmen ja laulaa Habaneran, jossa hän heti näyttäytyy eroottisena ja viettelevänä. Don José ei välitä hänestä, mutta Carmen heittää hänelle kukan.

Micaëla palaa ja tuo Don Josélle kirjeen tämän äidiltä. Duetossaan he muistelevat onnellista aikaa kotona. Äiti kehottaa kirjeessä poikaansa palaamaan kotiin ja avioitumaan Micaëlan kanssa.

Tupakkatehtaasta kuuluu hälinää: Carmen on hyökännyt työtoverinsa kimppuun. Hänet pidätetään ja Don José lähtee viemään tyttöä vankilaan. Carmen antaa hänelle kuitenkin vietteleviä lupauksia ja niin Don José päästää hänet pakenemaan ja joutuu itse pidätetyksi.

 

II näytös

Lillas Pastian majatalo. Mustalaistytöt laulavat ja tanssivat. On sulkemisaika, vieraat ovat lähdössä kun taloon tulee toreadori Escamillo, joka ylistää aariassaan härkätaistelijan elämää. Hän kiinnostuu heti Carmenista.

Salakuljettajat suunnittelevat seuraavaa retkeään. Carmen odottaa vankilasta vapautunutta Don Joséta. Don José tulee, mutta kun kasarmista kuuluu iltasoitto, hän haluaa palata (Don Josén kukka-aaria). Carmen suostuttelee häntä jäämään. Kun paikalle tulee luutnantti Zuniga joka lähentelee Carmenia, Don José hyökkää hänen kimppuunsa. Nyt Don José päättää liittyä salakuljettajiin.

 

III näytös

Salakuljettajat ovat matkallaan. Don José jätetään vartioon, Carmen vaatii häneltä vapautta.

Kun Frasquita ja Mércèdes povaavat korteista, Carmen näkee niissä kuoleman. Salakuljettajat palaavat ja pyytävät naiset avustamaan.

Escamillo tulee, hän etsii Carmenia johon on rakastunut. Tämän kuullessaan Don José haastaa hänet kaksintaisteluun. Hän on jo tappamassa Escamillon, kun Carmen pelastaa tilanteen. Escamillo kutsuu kaikki härkätaisteluun.

Micaëla tulee tapaamaan Don Joséta ja houkuttelee hänet takaisin, sillä äiti on kuolemaisillaan.

 

IV näytös

Hotellihuoneessa lähellä härkätaisteluareenaa, josta välillä kantautuu toreadorimusiikki. Carmenista on tullut Escamillon rakastajatar ja Escamillo omistaa taistelunsa hänelle.

Härkätaistelijat saapuvat, kansa osoittaa suosiotaan. Carmenia varoitetaan Don Josésta, mutta hän ei välitä.

Areenan ulkopuolella Don José kohtaa Carmenin ja pyytää häntä lähtemään kanssaan, mutta Carmen ei halua: hän on syntynyt vapaana ja kuolee vapaana. Don José tappaa Carmenin veitsellä.

Georges Bizet: Carmen

Villi ja vapaa Carmen

”Olen säveltänyt eloisan ja selkeän oopperan, joka tulvii väriä ja melodiaa.” – Georges Bizet

Galleria

Yleisön kommentit

Jorch
“Klassikko. Yllättävänä lisänä viittomakielinen tulkkaus, joka oli huikea!”
SiniR
“Sydän on sykkyröillä vieläkin, kuorokohtaukset saivat kananlihalle.”
Suvikki
“Mukaansatempaava esitys, ensimmäistä kertaa oopperassa ja aivan huikea kokemus.”
Pötköli
“Aivan huikean mahtava!!!!!”
Marko
“Loistava esitys, laadukkaat laulajat.”
Jarkko
“Todella hyvä! Taide auttaa muistamaan ja tämän kyllä muistaa!”
Maarit
“Vaikuttava, intensiivinen, loistava. Hieman pitkä, mutta erinomainen.”
Afrodite
“Nautin tosiaan eilisiltaisesta Carmenin esityksestä. Mielestäni etenkin pääosan esittäjät olivat loistavia ja eläytyivät loppua kohden ilmiömäisiin tulkintoihin.”
Ensikertalainen
“Käytiin ensimmäistä kertaa oopperassa kokemassa Carmen ja kyllä olikin hieno kokemus! Hienot puitteet ja aivan mahtava ooppera!”
Tapsa
“Vaikuttava ooppera, hyvä kuvaus kolmekymmenluvun alusta Espanjassa. Orkesteri oli mahtava!”

Tekijät

Musiikki
Georges Bizet
Ohjaus
Arnaud Bernard
Lavastus
Alessandro Camera
Puvut
Carla Ricotti
Valaistus
Patrick Méeüs
Koreografia
Gianni Santucci

Rooleissa

Lillas pastia
Timo Paavola

Viittomakielen tulkkaus: Taru Salonen, Päivi Masih

Esitykset ja liput

3 h 15 min
1 väliaika (30 min)
8 esitystä
6.9.2019 – 3.10.2019
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-109 €
Esityskieli ranska
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 6.9.2019
klo 19:00
ke 11.9.2019
klo 19:00
pe 13.9.2019
klo 19:00
la 21.9.2019
klo 19:00
ti 24.9.2019
klo 19:00
to 26.9.2019
klo 19:00
la 28.9.2019
klo 14:00
to 3.10.2019
klo 19:00

Ei kahta ilman kolmatta

Tulinen baletti
Riemukas miniooppera lapsille
Miniooppera: Carmen: Saara Kiiveri; Sampo Haapaniemi

Miniooppera: Carmen

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.