Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 3 h 15 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
6.3.2020 – 2.4.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Viettelevään oopperaan lankeaa jokainen

Kyltymättömälle Don Giovannille kelpaavat kaikki, sekä Elvira että hänen palvelijattarensa ja maalaishäiden morsian. Kun Don Giovanni tappaa yhden uhrinsa isän, alkaa tapahtumasarja, joka vie viettelijän vääjäämättä kohti julmaa kohtaloaan.

W. A. Mozartin Don Giovanni on yksi maailman mestarillisimmista oopperoista. Ajattomasti helmeilevä musiikki ja hersyvät teemat nähdään nyt uutena tulkintana, jonka ohjaa teatterimaailmasta tuttu Jussi Nikkilä. Luvassa on karnevalistista iloa, himoa ja huumoria.

Suosittelemme esityksiä yli 12-vuotiaille katsojille.

Esirippu

Oopperamaailman kuolematon klassikko

Kun aikansa taitavin libretisti ja nerokkain säveltäjä kohtasivat, syntyi omaperäisesti tragiikkaa ja komiikkaa yhdistävä ooppera, jota pidetään yhtenä koko oopperahistorian keskeisimmistä teoksista. Pelkästään Mozartin tarttuvien melodioiden tulva riittäisi tekemään Don Giovannista klassikon. Kun tuttuihin säveliin vielä yhdistyy Da Ponten puhutteleva draama, tuloksena on yhä uusiin tulkintoihin houkutteleva kuolematon ooppera.

Rokokoo kohtaa nykyajan

Näyttelijänäkin tunnettua ohjaaja Jussi Nikkilää on ylistetty erityisesti hänen Shakespeare-tulkinnoistaan. Nyt hän tuo vahvan teatterinäkemyksensä Kansallisoopperaan. Hänen tulkinnassaan Don Giovannissa yhdistyvät nykyaika ja rokokoo.

Uudessa toteutuksessa keskiöön nousevat henkilöiden suhteet ja niiden dynamiikka. ”Todellista rakastamista on antautua sille, että voi tulla haavoitetuksi”, Jussi Nikkilä sanoo. ”Siihen Don Giovanni ei kykene. Ehkä tämä on hänen tragediansa.”

#dongiovanni

taustakangas

”Haluamme tehdä tuotannon, joka Mozartin musiikin tavoin saa katsojat nauramaan ja unohtamaan siteet, joihin arkipäivä heidät vangitsee”.

– ohjaaja Jussi Nikkilä

Juoni

Don Giovanni yrittää vietellä Donna Annan tekeytymällä tämän sulhaseksi. Paikalle tulee Annan isä, komtuuri, ja syntyy taistelu. Don Giovanni tappaa komtuurin, mutta pääsee pakenemaan. Donna Anna vannottaa sulhastaan kostamaan isänsä kuoleman.

Seuraavaksi Don Giovanni tapaa Donna Elviran, jolle hän on aikoinaan vannonut rakkautta. Don Giovannin palvelija Leporello kuitenkin kertoo Elviralle Don Giovannin lukuisista valloituksista. Talonpoikaishäissä Don Giovanni viettelee morsian Zerlinan, mutta paikalle saapuva Donna Anna tunnistaa murhaajan. Don Giovanni ja Leporello pakenevat.

Leporello kapinoi eikä haluaisi enää palvella isäntäänsä, mutta Don Giovanni lahjoo hänet rahalla. Seuraavaksi Don Giovanni kiinnostuu Elviran palvelijattaresta ja vaihtaa Leporellon kanssa vaatteita vietelläkseen hänet. Zerlinan sulhanen Masetto saapuu paikalle kostamaan ja Don Giovanniksi luultu Leporello joutuu paljastamaan henkilöllisyytensä päästäkseen pakoon.

Don Giovanni on hautausmaalla ja kutsuu surmaamansa komtuurin patsaan illalliselle. Patsas vastaa myöntävästi. Illallisten alkaessa Donna Elvira tulee pyytämään, että Don Giovanni muuttaisi elämäänsä. Samassa saapuu kivinen vieras: komtuurin patsas on noudattanut kutsua. Patsas vaatii Don Giovannia tilille teoistaan, mutta kun hän ei suostu katumaan, liekit nielevät hänet.

Laajempi juoniseloste käsiohjelmassa. 

Tekijät

Musiikki
Wolfgang Amadeus Mozart
Ohjaus
Jussi Nikkilä
Lavastus ja projisoinnit
takis
Puvut
Erika Turunen
Valaistus
Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu
Asko Kuusisto
Koreografia
Ima Iduozee

Rooleissa

Esitykset ja liput

3 h 15 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
6.3.2020 – 2.4.2020
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 6.3.2020
klo 19:00
ke 11.3.2020
klo 19:00
pe 13.3.2020
klo 19:00
ti 17.3.2020
klo 19:00
to 19.3.2020
klo 19:00
la 21.3.2020
klo 14:00
ke 25.3.2020
klo 19:30
pe 27.3.2020
klo 19:30
ti 31.3.2020
klo 19:00
to 2.4.2020
klo 19:00

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

kanta-asiakkaat

Varmista paikkasi

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden 2019–2020 valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.

Kausikorttien 2019–2020 myynti on päättynyt.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.