Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 3 h 20 min
1 väliaika (25 min)
5 esitystä
14.10.2016 – 3.11.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Vauhtia ja vaarallisia suhteita

Figaron häät

Vanhan velan vuoksi Marcellina aikoo ottaa miehekseen Figaron, joka haluaisi vaimokseen Susannan, jota himoitsee Kreivi, jonka vaimoon on rakastunut Cherubino…

Sotkuisesta parisuhdevyyhdistä kehittyy Mozartin hehkeän musiikin kautta ajaton komedia inhimillisistä haluista ja tunteista. Musiikin ja tekstin saumaton liitto tekee Figaron häistä lajinsa täydellisimmän mestariteoksen.

Kaiken hupailun ja loisteliaan musiikin taustalla on vakavia kysymyksiä aatelisten ja palvelijoiden oikeuksista. Yhteiskuntaluokkien ja sukupuolten ristiriitoja selvitellään Anna Kelon raikkaassa toteutuksessa kepeän terävästi. Lavastus ja puvut henkivät aitoa Mozartin aikaa.

Le nozze di Figaro

”Figaron häät on maailman paras ooppera. Libreton ja musiikin yhteistyö on saumatonta, kaikki elementit osuvat yhteen ja tekevät teoksesta täydellisen. Mozartilla ja da Pontella on ollut selvästi suuri inspiraatio.”

– Ohjaaja Anna Kelo

Juoni

(Ennen oopperan alkua on jo tapahtunut seuraavaa: moniosaajan ja parturin virkaa Sevillassa toimittanut Figaro on avustanut kreivi Almavivan valloittamaan tohtori Bartololta tämän suojatin Rosinan. Nyt Almaviva ja Rosina ovat kreivi ja kreivitär, ja kreivin palvelijaksi tullut Figaro suunnittelee häitä kamarineito Susannan kanssa.)

I näytös

Figaro mittailee kreivin hänelle ja Susannalle lupaamaa huonetta. Susanna paljastaa, että kreivi haluaisi käyttää häneen vanhaa ensiyön oikeutta, vaikka on virallisesti luopunut siitä. Figaro tajuaa miksi Lontooseen lähettilääksi lähtevä kreivi haluaisi heidät mukaansa.

Häät ovat muutenkin vaarassa. Figaro on lainannut rahaa Marcellinalta ja luvannut avioitua hänen kanssaan, jos ei saa velkaa hoidetuksi. Bartolon avustuksella Marcellina päättää nyt perätä oikeuksiaan.

Seuraavaksi tavataan nuori Cherubino. Hänet aiotaan karkottaa linnasta, sillä kreivi oli löytänyt hänet Barbarinan huoneesta. Cherubino on rakastunut kreivittäreen, ja toivoo saavansa häneltä apua pulmaan. Kun kreivi tulee, Cherubino piiloutuu tuolin taakse ja kuulee, miten kreivi pyytää Susannaa tapaamiseen puutarhassa. Kreivikin piiloutuu Basilion tullessa ja löytää lopulta Cherubinon.

Figaro on keksinyt keinon kreivin aikeiden estämiseksi: hän tuo talonpoikien joukon ylistämään kreiviä ensiyön oikeudesta luopumisesta. Nyt kreivin on pakko suostua häihin. Ensimmäinen erä on voitettu, mutta edelleen uhkaa avioituminen Marcellinan kanssa.

 

II näytös

Näytöksen alkaessa kreivitär valittaa, ettei hänen miehensä enää rakasta häntä.

Figarolla on jo uusi suunnitelma: jos nimetön kirje paljastaa kreivittären kohtaavan illalla rakastajansa, kreivi unohtaa mustasukkaisuudessaan Susannan. Ja jos Susanna suostuu tapaamiseen, mutta hänen paikalleen meneekin Cherubino, ja jos kreivitär yllättää heidät yhdessä, kreivi saadaan nolattua.

Susanna alkaa pukea Cherubinoa naiseksi. Silloin nimettömän kirjeen saanut kreivi pyrkii sisälle, mutta kreivitär ei avaa ja väittää Susannan kokeilevan vaatteita. Kreivi epäilee ja aikoo murtaa oven. Cherubino hyppää ikkunasta, ja Susanna menee hänen paikalleen. Mustasukkainen kreivi joutuu ivatuksi, kun huoneesta paljastuukin Susanna.

Puutarhuri on kuitenkin nähnyt miehen hyppäävän ikkunasta, jolloin Figaro väittää itse hypänneensä. Puutarhasta on löytynyt myös Cherubinon palvelusmääräys ja Figarolla on selittämistä. Kreivitär selviää pulasta, mutta Figaro on satimessa: Marcellina ja Bartolo tulevat avioliittosopimuksen kanssa ja kreivi määrää sen pantavaksi täytäntöön.

 

III näytös

Kreivitär käskee Susannan ilmoittaa kreiville tapaamisesta puutarhassa. Figaro tulee ja Susanna sanoo, että heidän tapauksensa on jo voitettu. Kreivi kuulee, tajuaa ansan ja päättää rangaista.

Figaro kieltäytyy avioitumasta Marcellinan kanssa ilman oikeiden vanhempiensa lupaa, ja sitä hän ei voi saada, koska hänet on ryöstetty lapsena. Tuntomerkkinä on oikeassa kädessä oleva syntymämerkki, josta Marcellina ja Bartolo tajuavat, että Figaro onkin heidän yhteinen poikansa! Myös Marcellina ja Bartolo päättävät avioitua.

Kreivitär ihmettelee, miksei Susanna jo tule ja laulaa onnellisten aikojen katoamisesta. Antonio kertoo kreiville Cherubinon olevan edelleen linnassa ja näyttää todisteeksi hatun.

Kreivitär sanelee Susannalle kirjeen, jossa sovitaan tapaamisesta illalla. Naiset sinetöivät kirjeen neulalla, jonka kreivi palauttaisi hyväksymisen merkkinä.

Barbarina ja tyttöjen kuoro tulevat. Kreivitärtä miellyttää erityisesti Barbarinan serkku, joka näyttää oudon tutulta. Serkku paljastuu tytön asuun puetuksi Cherubinoksi. Kreivi haluaa rangaista häntä, mutta Barbarina muistuttaa, että kreivi oli suudellut häntä ja luvannut silloin toteuttaa jonkin hänen pyyntönsä. Se pyyntö on avioituminen Cherubinon kanssa.

Figaron ja Susannan sekä Marcellinan ja Bartolon häitä juhlitaan. Tanssin aikana Susanna sujauttaa kreiville kirjeen.

 

IV näytös

Hämärässä puutarhassa Barbarina etsii kadottamaansa neulaa, jonka Figaro tietää liittyvän kreivin kirjeeseen. Hän epäilee Susannaa ja päättää mennä mukaan tapaamiseen.

Kreivitär ja Susanna ovat vaihtaneet vaatteita, mitä Figaro ei tiedä, vaan olettaa Susannan laulavan kreiville ja kiroaa uskottomuuden. Cherubino taas luulee kreivitärtä Susannaksi ja yrittää suudella häntä. Kun kreivi näkee Susannan lähtevän kreivittären asussa Figaron kanssa, hän uskoo tulleensa petetyksi ja syyttää anteeksipyytelevää kreivitärtä. Mutta kun oikea kreivitär tulee Susannan asussa, kreivillä on vuorostaan syytä pyytää anteeksi. Väärinkäsitykset ovat selvinneet ja kaikki saavat anteeksi. Hullu päivä on lopussa.

Tekijät

Musiikinjohto
Kristiina Poska
Ohjaus
Anna Kelo
Lavastus
Jani Uljas
Puvut
Erika Turunen
Valaistus, projisointi
Mikki Kunttu

Rooleissa

Kreivi almaviva
Jaakko Kortekangas
Cherubino
Erica Back
Don basilio
Petri Bäckström
Barbarina
Margarita Nacér

Esitykset ja liput

3 h 20 min
1 väliaika (25 min)
5 esitystä
14.10.2016 – 3.11.2016
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli italia
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 14.10.2016
klo 19:00
la 22.10.2016
klo 19:00
ke 26.10.2016
klo 19:00
pe 28.10.2016
klo 19:00
to 3.11.2016
klo 19:00

Yleisön kommentit

Tiina Mattila
“Aivan mahtava esitys. Jos oopperassa naurattaa keskellä työviikkoa, on se parasta irrottautumista arjesta. Esiintyjät hyviä, lavastus ja valaistus mahtavat. Kiitos nautinnollisesta illasta!”
Riitta
“Mukana oli oopperan ensikertalainen. Figaron häät: musiikki ihanaa, juoni selkeä ja hauska. Välillä ei tajuakaan, että laulavat, niin mukaansatempaava esitys oli. Hyvä, että rooleissa kotimainen miehitys. Kiitos.”
Oili
“Hienosti toteutettu esitys, tarinassa mahtavia juonenkäänteitä. Pitkä ooppera, mutta ammattitaidolla tehty ja mielenkiintoinen seurata.”
Pake
“Tulemme uudelleen mahdollisimman pian.”
Jouni
“Viihdyttävä ja laadukas esitys!”
marju
“Ihanaa, hillittyä ilakointia ja kauniita lauluja. Kivan kevyttä ja koomista oopperaa vaihteeksi pimeään raskaaseen aikaan. Valopilkku vuodenaikaan. Kiitos!”

Arviot

Lukupino 15.10.2016
“Figaron häät” lue lisää
Helsingin Sanomat 31.8.2014
“Figaron häät on kohtuullisen koominen” lue lisää
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi