Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika
8 esitystä
8.9.2017 – 5.10.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
16-129 €
Esityskieli ruotsi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Syyssonaatti ehdolla vuoden oopperaksi

Syksyllä 2017 ensi-iltansa saanut uusi kotimainen kantaesitys Höstsonaten – Syyssonaatti on ehdolla vuoden oopperaksi kansainvälisessä Opera Awards -kilpailussa. Sebastian Fagerlundin säveltämä ooppera on ehdolla kantaesitysten sarjassa ”World Premiere”. Palkinnot jaetaan gaalassa, joka järjestetään Lontoon Coliseumissa maanantaina 9. huhtikuuta.

Katso kaikki ehdokkaat >

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

”Tarina on ajankohtainen aina – siinä kuvataan ihmisten itsekkyyttä, ihmisten tarvetta tulla nähdyksi, ja lopulta anteeksiantoa.”

– Sebastian Fagerlund, HS 4.9.2017

Arviot

Aamulehti, 15.9.2017
“Ingmar Bergmanin elokuvaan perustuva ooppera on huikea laulumusiikin juhla” lue lisää
Heikin Herkut, 18.9.2017
“Syyssonaatti kertoo äidinmurhasta” lue lisää
Kansan Uutiset, 11.9.2017
“Syyssonaatti on kaunis ja koskettava mestariteos” lue lisää
Keskisuomalainen, 11.9.2017
“Syyssonaatissa myrskyää” lue lisää
Turun Sanomat, 9.9.2017
“Sebastian Fagerlundin Syyssonaatti on suomalainen oopperatapaus” lue lisää
Expressen, 9.9.2017
“Lika stjärnestrålande glans som originalfilmen” lue lisää
Rondo, 9.9.2017
“Perhedraamasta tuli unen ooppera” lue lisää
Helsingin Sanomat, 9.9.2017
“Syyssonaatissa elämä purkautuu isoksi tunnemyrskyksi (luettavissa tilaajille).” lue lisää
Hufvudstadsbladet, 9.9.2017
“Vad tillför operatolkningen av Höstsonaten?” lue lisää
Demokraatti, 9.9.2017
“Havahduttava ja vavahduttava oopperaensi-ilta” lue lisää

Kriitikoiden ylistämä ooppera vierailulle Ruotsiin

Runsaasti kiitosta niin kriitikoilta kuin yleisöltä kerännyt ooppera vierailee elokuussa 2018 Baltic Sea -festivaalilla Ruotsissa. Festivaalilla oopperasta nähdään konserttiversio.

Lue lisää vierailusta >

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

Pääroolissa sädehtii Anne Sofie von Otter

Syyssonaatissa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Gunilla Hemming on kirjoittanut Bergmanin elokuvan pohjalta voimakkaan libreton ihmisen valinnoista, perheen salatuista ristiriidoista ja anteeksiannon mahdollisuudesta. Charlotten rooli on sävelletty Anne Sofie von Otterille, joka on yksi aikamme maineikkaimpia mezzosopraanoja. Von Otter nähtiin Kansallisoopperassa ensimmäistä kertaa oopperaroolissa Syyssonaatin myötä.

Suosittelemme oopperaa yli 12-vuotiaille katsojille.

#höstsonaten #syyssonaatti

Sebastian Fagerlund; Höstsonaten; Syyssonaatti

”Höstsonaten on monitasoinen ja vahva ihmissuhdedraama, jossa päähenkilöt kohtaavat yön pimeinä tunteina ja joutuvat punnitsemaan valintojaan ja niiden seurauksia. Oopperan pohjavire on ikuinen aihe: anteeksiantaminen ja toisen ihmisen hyväksyminen. Jo sävellysprosessin alkuvaiheessa tuntui siltä kuin tarina ja sen henkilöhahmot olisivat vain odottaneet minua mielen varjoissa. Oopperan musiikilliset vuorovesimaiset vyöryt ovat sävellystyön edetessä vetäneet minut poikkeuksellisen syvälle maailmoihinsa.”

– säveltäjä Sebastian Fagerlund

Katso säveltäjä Sebastian Fagerlundin haastattelu

Svenska kulturfonden tukee Höstsonatenia.

Svenska_kulturfonden_logo

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh

“A mother and a daughter, what a terrible combination.”
– Eva, Syyssonaatti

Äitejä ja tyttäriä

Päivi ja Varpu

Syyssonaatin innoittama valokuvanäyttely

Syyssonaatin innoittamana etsimme elokuussa äitejä ja tyttäriä malleiksi Meeri Koutaniemelle. Yli 1200 hakijasta 11 paria valittiin kuvattavaksi ainutlaatuiseen valokuvaprojektiin, jonka lopputulos on esillä näyttelyssä Oopperatalon päälämpiössä 8.9. alkaen vuoden 2017 loppuun asti.

Vuoden lehtikuvat –kilpailussa useaan kertaan palkittu Meeri Koutaniemi on tunnettu tarinallisista ja kantaaottavista aiheistaan ja voimakkaista ihmiskuvistaan.

Äitejä ja tyttäriä -valokuvanäyttely
Avoinna ti–pe 12–19, la 12–18 sekä aina esitysten aikana. Vapaa pääsy.

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh

Tytär äitinä, äiti tyttärenä

Syvenny Syyssonaatin teemaan.

Elokuvasta oopperaksi - libretisti Gunilla Hemming kertoo

Juoni

I näytös

On syksy, pappilassa odotetaan Charlotten vierailua. Charlotte on kiertänyt konserttisaleja juhlittuna pianistina eikä ole nähnyt tyttäriään Evaa ja Helenaa seitsemään vuoteen. Helena on sairas ja puhekyvytön, Eva ja hänen miehensä Viktor ovat menettäneet kolmivuotiaan poikansa Erikin. Myös Charlotte on kokenut menetyksen: hänen miesystävänsä Leonardo on kuollut.

Charlotte tulee ja puhuu ensimmäiseksi uusista vaatteistaan. Pian hän saa kuulla, että hänen hoitolaitokseen jättämänsä Helena onkin nyt pappilassa. Charlotte jää yksin, seuranaan vain ihaileva yleisö, jolle hän valittaa joutumistaan näin kiusalliseen tilanteeseen. Eva vie hänet katsomaan Helenaa, myös Leonardo ilmaantuu ja vihjaa johonkin, mitä oli tapahtunut heidän ollessaan yhdessä Bornholmissa. Charlotte ei ymmärrä, mitä Helena yrittää sanoa. Hän päättää lyhentää vierailuaan, ja yleisö tukee häntä.

Illalla Charlotte pyytää Evaa soittamaan mutta ei selvästikään arvosta tyttärensä esitystä. Yleisökin näyttää kyllästyvän soiton aikana. Seuraavana päivänä Viktor kertoo Charlottelle, miten Erikin tulo oli muuttanut kaiken heidän elämässään. Juuri ennen nelivuotispäiväänsä Erik oli kuitenkin hukkunut. Miksi Jumala oli ottanut kaiken pois? Charlotte ei tiedä, mitä sanoa. Evan mielestä Erik on edelleen hänen kanssaan: ajatuksilla ja tunteilla ei ole rajoja.

Kun Charlotte valmistautuu nukkumaan ja ottaa rauhoittavaa lääkettä, hiljaisessa talossa kuuluu huuto. Eva menee rauhoittamaan Helenaa ja kohtaa Charlotten. Syntyy kiihkeä keskustelu, jossa padotut tunteet purkautuvat. Eva ei tiedä kumpi oli pahempaa, että Charlotte oli konsertoimassa vai että hän oli kotona. ”Äiti ja tytär, mikä kauhistuttava tunteiden yhdistelmä”, Eva sanoo.

II näytös

Eva kertoo, miltä tuntui kun äiti aina lähti konserttimatkalle, Charlotte taas muistelee miten hänen uransa oli katketa. Helena huutaa taas, ja Eva lähtee katsomaan sisartaan.

Charlotte sanoo häntä ylistävälle yleisölle, ettei ollut valmistautunut tällaiseen keskusteluun. Äidin ja tyttären välienselvittelyn jatkuessa menneisyyden salaisuudet paljastuvat: Eva oli tullut raskaaksi 18-vuotiaana ja Charlotte oli painostanut hänet aborttiin. ”Eikö tytär koskaan pääse irti äidistään”, Viktor kysyy.

Helena kertoo, miten vuosia sitten pääsiäisenä Bornholmissa Leonardo oli suudellut häntä ja silloin hän oli ollut rauhallinen. Charlotte oli pyytänyt Leonardoa jäämään, koska hänen läsnäolonsa teki hyvää Helenalle. Nyt Eva, Viktor ja Leonardo syyttävät Charlottea Helenan sairastumisesta. Yksin yleisönsä kanssa jäätyään Charlotte pyytää anteeksi kaikkea, mitä on tehnyt väärin. Hän haluaa muuttua.

Kun Viktor aamulla kertoo Helenalle Charlotten lähteneen, Helena puhkeaa huutoon. Eva katuu yhteenottoa ja kirjoittaa Charlottelle, että on kohdellut äitiään väärin. Samaan aikaan toisaalla Charlotte kertoo agentilleen vierailusta ja kysyy, miksei sairas Helena saisi kuolla. ”On mahdollista huolehtia toinen toisestaan, en usko sen olevan liian myöhäistä”, Eva kirjoittaa.

Galleria

Yleisön kommentit

Tarja Olkinuora
“Valtavan hieno hienosti kerrottu kerrostettu esitys. Merkittävin oopperakokemus elämäni aikana. Nöyrä kiitos kaikille, joiden työ kantaa Suomalaista kulttuurielämää tällä tavoin. Huimaa”
emibat
“Esitys oli uskomattoman monipuolinen ja esiintyjät olivat loistavat! Kiitos!”
Päivi
“Huikean hieno esitys!”

Tekijät

Musiikki
Sebastian Fagerlund
Libretto
Gunilla Hemming
Ohjaus, lavastus
Stéphane Braunschweig
Puvut
Thibault Vancraenenbroeck
Valaistus
Marion Hewlett

Rooleissa

Eva
Erika Sunnegårdh

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika
8 esitystä
8.9.2017 – 5.10.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
16-129 €
Esityskieli ruotsi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 8.9.2017
klo 19:00
ke 13.9.2017
klo 19:00
la 16.9.2017
klo 18:00
ti 19.9.2017
klo 19:00
la 23.9.2017
klo 19:00
ti 26.9.2017
klo 19:00
la 30.9.2017
klo 14:00
to 5.10.2017
klo 19:00

Katso ooppera maksutta Stage24-palvelussa

Höstsonaten - Syyssonaatti

Syyssonaatti nähtiin maailmanlaajuisesti suorana lähetyksenä Yle Areenassa, Oopperan ja Baletin livekanavalla sekä The Opera Platformilla lauantaina 23.9.2017. Livelähetyksen tallenne on nyt katsottavissa maksutta Stage24-palvelussamme.

Kausikortti

kiikarit

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon. 

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi