Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 esitys
27.8.2018
Tien päällä
Tukholma, Berwaldhallen
Esityskieli ruotsi

Ylistetyn oopperan konserttiversio Baltic Sea -festivaalilla

Syyssonaatissa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Kaudella 2017–2018 Kansallisoopperalla täysille saleille esitetty ooppera nähdään nyt konserttiversiona elokuun 2018 Baltic Sea -festivaalilla Ruotsissa.

Charlotten rooli on sävelletty Anne Sofie von Otterille, joka on yksi aikamme maineikkaimpia mezzosopraanoja. Von Otter nähdään Syyssonaatin pääroolissa myös Baltic Sea -festivaalilla. Muissa rooleissa nähdään Erika Sunnegårdh (Eva), Tommi Hakala (Viktor), Helena Juntunen (Helena) ja Nicholas Söderlund (Leonardo). Kansallisoopperan orkesteria ja kuoroa johtaa Dalia Stasevska.

Liput konserttiin myy Baltic Sea Festival.

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

”Tarina on ajankohtainen aina – siinä kuvataan ihmisten itsekkyyttä, ihmisten tarvetta tulla nähdyksi, ja lopulta anteeksiantoa.”

– Sebastian Fagerlund, HS 4.9.2017

#höstsonaten #syyssonaatti

Sebastian Fagerlund; Höstsonaten; Syyssonaatti

”Höstsonaten on monitasoinen ja vahva ihmissuhdedraama, jossa päähenkilöt kohtaavat yön pimeinä tunteina ja joutuvat punnitsemaan valintojaan ja niiden seurauksia. Oopperan pohjavire on ikuinen aihe: anteeksiantaminen ja toisen ihmisen hyväksyminen. Jo sävellysprosessin alkuvaiheessa tuntui siltä kuin tarina ja sen henkilöhahmot olisivat vain odottaneet minua mielen varjoissa. Oopperan musiikilliset vuorovesimaiset vyöryt ovat sävellystyön edetessä vetäneet minut poikkeuksellisen syvälle maailmoihinsa.”

– säveltäjä Sebastian Fagerlund

Elokuvasta oopperaksi: libretisti Gunilla Hemming kertoo

Gunilla Hemming on kirjoittanut Bergmanin elokuvan pohjalta voimakkaan libreton ihmisen valinnoista, perheen salatuista ristiriidoista ja anteeksiannon mahdollisuudesta.

Katso ooppera maksutta Stage24-palvelussa

Höstsonaten - Syyssonaatti

Syyssonaatti nähtiin maailmanlaajuisesti suorana lähetyksenä Yle Areenassa, Oopperan ja Baletin livekanavalla sekä The Opera Platformilla lauantaina 23.9.2017. Voit katsoa esityksen maksutta Stage24-palvelussamme.

Juoni

I näytös

On syksy, pappilassa odotetaan Charlotten vierailua. Charlotte on kiertänyt konserttisaleja juhlittuna pianistina eikä ole nähnyt tyttäriään Evaa ja Helenaa seitsemään vuoteen. Helena on sairas ja puhekyvytön, Eva ja hänen miehensä Viktor ovat menettäneet kolmivuotiaan poikansa Erikin. Myös Charlotte on kokenut menetyksen: hänen miesystävänsä Leonardo on kuollut.

Charlotte tulee ja puhuu ensimmäiseksi uusista vaatteistaan. Pian hän saa kuulla, että hänen hoitolaitokseen jättämänsä Helena onkin nyt pappilassa. Charlotte jää yksin, seuranaan vain ihaileva yleisö, jolle hän valittaa joutumistaan näin kiusalliseen tilanteeseen. Eva vie hänet katsomaan Helenaa, myös Leonardo ilmaantuu ja vihjaa johonkin, mitä oli tapahtunut heidän ollessaan yhdessä Bornholmissa. Charlotte ei ymmärrä, mitä Helena yrittää sanoa. Hän päättää lyhentää vierailuaan, ja yleisö tukee häntä.

Illalla Charlotte pyytää Evaa soittamaan mutta ei selvästikään arvosta tyttärensä esitystä. Yleisökin näyttää kyllästyvän soiton aikana. Seuraavana päivänä Viktor kertoo Charlottelle, miten Erikin tulo oli muuttanut kaiken heidän elämässään. Juuri ennen nelivuotispäiväänsä Erik oli kuitenkin hukkunut. Miksi Jumala oli ottanut kaiken pois? Charlotte ei tiedä, mitä sanoa. Evan mielestä Erik on edelleen hänen kanssaan: ajatuksilla ja tunteilla ei ole rajoja.

Kun Charlotte valmistautuu nukkumaan ja ottaa rauhoittavaa lääkettä, hiljaisessa talossa kuuluu huuto. Eva menee rauhoittamaan Helenaa ja kohtaa Charlotten. Syntyy kiihkeä keskustelu, jossa padotut tunteet purkautuvat. Eva ei tiedä kumpi oli pahempaa, että Charlotte oli konsertoimassa vai että hän oli kotona. ”Äiti ja tytär, mikä kauhistuttava tunteiden yhdistelmä”, Eva sanoo.

II näytös

Eva kertoo, miltä tuntui kun äiti aina lähti konserttimatkalle, Charlotte taas muistelee miten hänen uransa oli katketa. Helena huutaa taas, ja Eva lähtee katsomaan sisartaan.

Charlotte sanoo häntä ylistävälle yleisölle, ettei ollut valmistautunut tällaiseen keskusteluun. Äidin ja tyttären välienselvittelyn jatkuessa menneisyyden salaisuudet paljastuvat: Eva oli tullut raskaaksi 18-vuotiaana ja Charlotte oli painostanut hänet aborttiin. ”Eikö tytär koskaan pääse irti äidistään”, Viktor kysyy.

Helena kertoo, miten vuosia sitten pääsiäisenä Bornholmissa Leonardo oli suudellut häntä ja silloin hän oli ollut rauhallinen. Charlotte oli pyytänyt Leonardoa jäämään, koska hänen läsnäolonsa teki hyvää Helenalle. Nyt Eva, Viktor ja Leonardo syyttävät Charlottea Helenan sairastumisesta. Yksin yleisönsä kanssa jäätyään Charlotte pyytää anteeksi kaikkea, mitä on tehnyt väärin. Hän haluaa muuttua.

Kun Viktor aamulla kertoo Helenalle Charlotten lähteneen, Helena puhkeaa huutoon. Eva katuu yhteenottoa ja kirjoittaa Charlottelle, että on kohdellut äitiään väärin. Samaan aikaan toisaalla Charlotte kertoo agentilleen vierailusta ja kysyy, miksei sairas Helena saisi kuolla. ”On mahdollista huolehtia toinen toisestaan, en usko sen olevan liian myöhäistä”, Eva kirjoittaa.

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh

“A mother and a daughter, what a terrible combination.”
– Eva, Syyssonaatti

Galleria

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 esitys
27.8.2018
Tien päällä
Tukholma, Berwaldhallen
Esityskieli ruotsi

Liput konserttiin myy Baltic Sea Festival.