Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
5 esitystä
15.11.2019 – 12.12.2019
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli ruotsi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Ylistetty ooppera elokuvaklassikosta

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

Syyssonaatissa kohtaavat elokuvamaailman legendan Ingmar Bergmanin teksti ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikki. Gunilla Hemming on kirjoittanut Bergmanin elokuvan pohjalta voimakkaan libreton ihmisen valinnoista, perheen salatuista ristiriidoista ja anteeksiannon mahdollisuudesta. Charlotten rooli on sävelletty Anne Sofie von Otterille, joka on yksi aikamme maineikkaimpia mezzosopraanoja. Von Otter nähtiin Kansallisoopperassa ensimmäistä kertaa oopperaroolissa Syyssonaatin myötä.

Suosittelemme oopperaa yli 12-vuotiaille katsojille.

Katso ooppera verkossa ma 27.4. alkaen

Katso esitys maksutta Stage24-videopalvelussa

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, elämykset jatkuvat verkossa. Stage24-videopalvelussa julkaistaan maanantaisin ja torstaisin suosittuja oopperoita ja baletteja. Nyt nähtävät tallenteet ovat maailmanlaajuisesti katsottavissa 6 kuukautta esityspäivästä alkaen.

Siirry Stage24-palveluun

Galleria

Juoni

I näytös

On syksy, pappilassa odotetaan Charlotten vierailua. Charlotte on kiertänyt konserttisaleja juhlittuna pianistina eikä ole nähnyt tyttäriään Evaa ja Helenaa seitsemään vuoteen. Helena on sairas ja puhekyvytön, Eva ja hänen miehensä Viktor ovat menettäneet kolmivuotiaan poikansa Erikin. Myös Charlotte on kokenut menetyksen: hänen miesystävänsä Leonardo on kuollut.

Charlotte tulee ja puhuu ensimmäiseksi uusista vaatteistaan. Pian hän saa kuulla, että hänen hoitolaitokseen jättämänsä Helena onkin nyt pappilassa. Charlotte jää yksin, seuranaan vain ihaileva yleisö, jolle hän valittaa joutumistaan näin kiusalliseen tilanteeseen. Eva vie hänet katsomaan Helenaa, myös Leonardo ilmaantuu ja vihjaa johonkin, mitä oli tapahtunut heidän ollessaan yhdessä Bornholmissa. Charlotte ei ymmärrä, mitä Helena yrittää sanoa. Hän päättää lyhentää vierailuaan, ja yleisö tukee häntä.

Illalla Charlotte pyytää Evaa soittamaan mutta ei selvästikään arvosta tyttärensä esitystä. Yleisökin näyttää kyllästyvän soiton aikana. Seuraavana päivänä Viktor kertoo Charlottelle, miten Erikin tulo oli muuttanut kaiken heidän elämässään. Juuri ennen nelivuotispäiväänsä Erik oli kuitenkin hukkunut. Miksi Jumala oli ottanut kaiken pois? Charlotte ei tiedä, mitä sanoa. Evan mielestä Erik on edelleen hänen kanssaan: ajatuksilla ja tunteilla ei ole rajoja.

Kun Charlotte valmistautuu nukkumaan ja ottaa rauhoittavaa lääkettä, hiljaisessa talossa kuuluu huuto. Eva menee rauhoittamaan Helenaa ja kohtaa Charlotten. Syntyy kiihkeä keskustelu, jossa padotut tunteet purkautuvat. Eva ei tiedä kumpi oli pahempaa, että Charlotte oli konsertoimassa vai että hän oli kotona. ”Äiti ja tytär, mikä kauhistuttava tunteiden yhdistelmä”, Eva sanoo.

II näytös

Eva kertoo, miltä tuntui kun äiti aina lähti konserttimatkalle, Charlotte taas muistelee miten hänen uransa oli katketa. Helena huutaa taas, ja Eva lähtee katsomaan sisartaan.

Charlotte sanoo häntä ylistävälle yleisölle, ettei ollut valmistautunut tällaiseen keskusteluun. Äidin ja tyttären välienselvittelyn jatkuessa menneisyyden salaisuudet paljastuvat: Eva oli tullut raskaaksi 18-vuotiaana ja Charlotte oli painostanut hänet aborttiin. ”Eikö tytär koskaan pääse irti äidistään”, Viktor kysyy.

Helena kertoo, miten vuosia sitten pääsiäisenä Bornholmissa Leonardo oli suudellut häntä ja silloin hän oli ollut rauhallinen. Charlotte oli pyytänyt Leonardoa jäämään, koska hänen läsnäolonsa teki hyvää Helenalle. Nyt Eva, Viktor ja Leonardo syyttävät Charlottea Helenan sairastumisesta. Yksin yleisönsä kanssa jäätyään Charlotte pyytää anteeksi kaikkea, mitä on tehnyt väärin. Hän haluaa muuttua.

Kun Viktor aamulla kertoo Helenalle Charlotten lähteneen, Helena puhkeaa huutoon. Eva katuu yhteenottoa ja kirjoittaa Charlottelle, että on kohdellut äitiään väärin. Samaan aikaan toisaalla Charlotte kertoo agentilleen vierailusta ja kysyy, miksei sairas Helena saisi kuolla. ”On mahdollista huolehtia toinen toisestaan, en usko sen olevan liian myöhäistä”, Eva kirjoittaa.

Tekijät

Musiikki
Sebastian Fagerlund
Libretto
Gunilla Hemming
Ohjaus, lavastus
Stéphane Braunschweig
Puvut
Thibault Vancraenenbroeck
Valaistus
Marion Hewlett

Rooleissa

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

Katsojien ja kriitikkojen ylistämä Syyssonaatti on Kansallisoopperan lisäksi nähty Ruotsin Baltic Sea -festivaalilla sekä syksyllä 2019 Malmön oopperassa ja Hongkongissa. Syyssonaatti oli myös ehdolla vuoden oopperaksi kansainvälisessä Opera Awards 2018 -kilpailussa.

#höstsonaten #syyssonaatti

Sebastian Fagerlund; Höstsonaten; Syyssonaatti

”Höstsonaten on monitasoinen ja vahva ihmissuhdedraama, jossa päähenkilöt kohtaavat yön pimeinä tunteina ja joutuvat punnitsemaan valintojaan ja niiden seurauksia. Oopperan pohjavire on ikuinen aihe: anteeksiantaminen ja toisen ihmisen hyväksyminen. Jo sävellysprosessin alkuvaiheessa tuntui siltä kuin tarina ja sen henkilöhahmot olisivat vain odottaneet minua mielen varjoissa. Oopperan musiikilliset vuorovesimaiset vyöryt ovat sävellystyön edetessä vetäneet minut poikkeuksellisen syvälle maailmoihinsa.”

– säveltäjä Sebastian Fagerlund

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh

Tytär äitinä, äiti tyttärenä

Syvenny Syyssonaatin teemaan.

Katso säveltäjä Sebastian Fagerlundin haastattelu

Elokuvasta oopperaksi - libretisti Gunilla Hemming kertoo

Svenska kulturfonden tukee Höstsonatenia.

Svenska_kulturfonden_logo

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter; Erika Sunnegårdh

“A mother and a daughter, what a terrible combination.”
– Eva, Syyssonaatti

Äitejä ja tyttäriä

Ooppera_äitejä_ja_tyttäriä

Syyssonaatin innoittama valokuvanäyttely

Syyssonaatin innoittamana etsimme elokuussa 2017 äitejä ja tyttäriä malleiksi Meeri Koutaniemelle. Yli 1200 hakijasta 11 paria valittiin kuvattavaksi ainutlaatuiseen valokuvaprojektiin, jonka lopputulos oli esillä näyttelyssä Oopperatalon päälämpiössä 11.–27.11.2019. Näyttely on katsottavissa myös nettisivuillamme.

Vuoden lehtikuvat -kilpailussa useaan kertaan palkittu Meeri Koutaniemi on tunnettu tarinallisista ja kantaaottavista aiheistaan ja voimakkaista ihmiskuvistaan.

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
5 esitystä
15.11.2019 – 12.12.2019
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Esityskieli ruotsi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 15.11.2019
klo 19:00
pe 22.11.2019
klo 19:00
ke 27.11.2019
klo 19:00
ti 10.12.2019
klo 19:00
to 12.12.2019
klo 19:00

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.