Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 45 min
Tien päällä
Vierailunäyttämö
Esityskieli Suomi
Ihmepoika A, Mikko Sateila

Oopperaa ammattilaisten kanssa

Koululaisooppera Ihmepoika A syntyi alakouluoppilaiden ja oopperan ammattilaisten yhteistyönä. Rap-artisti Karri Miettisen eli Palefacen kirjoittama ja Timo Hietalan säveltämä ooppera sai ensi-iltansa Alminsalissa huhtikuussa 2017 ja on sen jälkeen kiertänyt kouluissa ympäri Suomen, myös syksyllä 2020.

Kansainvälisesti palkittu Ihmepoika A on järjestyksessään jo seitsemäs Kansallisoopperan tilaama koululaisooppera.

Ihmepoika A vuoden 2017 paras ooppera

ihmepoika_best opera

Kansainvälisesti palkittu ooppera nuorille

Ihmepoika A on valittu vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi kansainvälisessä Young Audiences Music Awards (YAMawards) -kilpailussa. Kilpailussa palkitaan parhaita esimerkkejä oopperatalojen viimeisimmistä projekteista nuorten ja lasten kanssa.

Tuomaristo painotti valinnassaan esityksen musiikillista ja taiteellista tasoa, lavastusta, nuorten esiintyjien taitoja, yleisön ja esiintyjien välistä kommunikaatiota sekä esityksen merkityksellisyyttä nuorille katsojille.

YAMawards järjestettiin 8. kerran. Mukana kilpailussa oli 60 teosta ja 17 maata. Parhaan oopperan palkinnon YAM Awardseissa jakavat JMI ja RESEO.

Palefacen kirjoittama vauhdikas tarina

Pieni pakolaispoika menettää vanhempansa ja päätyy Suomeen. Poika on saanut isältään maagisen soittimen jolla ajan voi pysäyttää. Koulussa hän kohtaa koulukiusaajan ja suomalaiset ennakkoluulot. Koulun talonmies pitää pojan puolia ja kotitalousopettaja opettaa maailman monimuotoisuudesta. Mitä tapahtuu kun koulu uhataan sulkea? Onko talkkari ihastunut köksän opeen? Miten kaikki päättyy?

Ihmepoika A on vauhdikas tarina mielikuvituksen voimasta ja siitä ettei koskaan saa menettää toivoaan ja luovuttaa. Maailmanmusiikkivaikutteet kohtaavat näyttämöllä oopperan ja räpin estetiikan.

Paleface

Ihmepoika A on tarina yksin maahan tulleesta alaikäisestä turvapaikanhakijasta, joka muuttaa kaiken. Ooppera ruotii muun muassa ennakkoluuloja ja leikkauspolitiikkaa. Lisäksi pohditaan sitä voiko olla meitä ilman heitä. Tarinan opetus on, että ilman mielikuvitusta mikään ei onnistu.”

– Paleface

Näin esitys syntyy

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 5-6. luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun kattavan materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja kosketinsoittaja vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Nämä ennakkokäynnit toteutetaan kouluissa helmikuussa 2020. Teoksessa on uutuutena mukana kenraaliharjoituksen aikana ulkoa laulettava yhteislaulu, johon kaikki koululaiset voivat osallistua.

Esityspäivänä teos esitetään koulutovereille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa. Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä klo 14 tapahtuvan kenraaliharjoituksen. Illalla klo 18 on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu /esiintyvät luokat voivat itse pitää. Ihmepoika A maksaa koululle 700€ ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esim. leirikoulua varten.

Oopperaprojektin tavoitteena on lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.

Katso esitys maksutta Stage24-palvelussa

#ihmepoikaA #koululaisooppera

Ihmepoika A

Ooppera & Baletti on tuottanut koululaisoopperoita alakoululaisten kanssa jo 20 vuoden ajan, ja omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut lähes 30 000 oppilasta noin neljässäsadassa koulussa eri puolilla Suomea.

Tekijät

Musiikki
Timo Hietala
Libretto
Paleface
Ohjaus
Riikka Oksanen
Lavastus, puvut
Anna Kontek

Rooleissa

Vieraileva solisti
Hedvig Paulig
Vieraileva solisti
Petri Bäckström
Kosketinsoittaja
Martin Segerstråle
Kosketinsoittaja
Tuomas Juutilainen

Syksyllä 2020 esitykset nähdään kouluissa ympäri Suomen. Estradeina toimivat koulujen juhlasalit, konserttitilat ja teatterinäyttämöt. Mukana olevat koulut myyvät liput esityksiin itse. Koulujen esityksiin ei voi ostaa lippuja Oopperan & Baletin lipunmyynnistä.