Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
14 esitystä
6.11.2020 – 28.11.2020
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-129 €

Tarina pimeästä mielestä ja varjoisilta kaduilta

Salaperäinen pahantekijä Edward Hyde riehuu Lontoossa aiheuttaen vihaa, inhoa ja pelkoa. Samaan aikaan kunnioitettu lääkäri, tohtori Henry Jekyll tekee laboratoriossaan kokeita, joilla hän pyrkii muuttamaan ihmisen luonteen ja olemuksen. Jekyllin ja Hyden välinen yhteys on kummallisempi kuin kukaan olisi voinut ajatella.

Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on eriskummallinen kertomus ihmismielen syvistä ristiriidoista, kyvystä hyvään ja pahaan. Klassikkotarinan päähenkilöt nähdään nyt koko illan baletissa Val Caniparolin koreografiana. Tarina sijoittuu viktoriaanisen ajan Lontooseen, hämyisille kaduille, mielisairaalan uhkaavaan tunnelmaan ja yläluokan eleganssiin.

Jekyll & Hyde saa maailman ensi-iltansa Kansallisbaletissa 6.11.2020.

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
14 esitystä
6.11.2020 – 28.11.2020
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-129 €
ti 24.11.2020
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
ke 25.11.2020
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
pe 27.11.2020
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
la 28.11.2020
klo 12:00
Päänäyttämö
myynnissä
pe 6.11.2020
klo 19:00
la 7.11.2020
klo 14:00
la 7.11.2020
klo 19:00
ti 10.11.2020
klo 19:00
to 12.11.2020
klo 19:00
la 14.11.2020
klo 19:00
su 15.11.2020
klo 14:00
ke 18.11.2020
klo 19:00
la 21.11.2020
klo 14:00
la 21.11.2020
klo 19:00

#jekyllhyde #jekyllhydebaletti

“Baletti kuvittaa takaa-ajetun miehen mielenmaisemaa: synkkä salaisuus uhkaa tulla julki ja samalla hän yrittää selvittää, mikä hänen elämässään on totta.”

– Val Caniparoli, koreografi

Juoni

Kirjailija Robert Louis Stevenson makaa yöllä kuumeisena sängyssä nähden harhoja. Hän alkaa kuvitella tarinaa hyvästä lääkäristä, joka muuttuu pahaksi kaksoisolennokseen.

Tohtori Jekyll esittelee kaksoispersoonallisuuden ajatusta mielisairaalassa varakkaille lahjoittajille. Jekyll ei onnistu vakuuttamaan lahjoittajia ajatustensa toimivuudesta. Hän palaa omaan laboratorioonsa jatkamaan kokeita ja pyrkii kuumeisesti tavoitteeseensa, löytämään ihmisen piilotetun heikon kohdan.

Jekyll näkee näyn Hydestä, pahuuden tukahdutetusta voimasta, jonka Jekyll yrittää vapauttaa. Vastustaakseen Hyden vetovoimaa Jekyll osallistuu Sir Danvers Carew’n juhliin. Jekyll on kihloissa tämän tyttären Nellien kanssa. Juhlien päättyessä miesvieraat jatkavat iltaa Deacon Brodien tavernassa, prostituoitujen, rikollisten ja huumeiden tyyssijassa. Jekyllin asiallisen käytöksen takaa alkaa paljastua hänen toinen minänsä. Palattuaan tavernasta kadulle Jekyll alkaa muuttua hätkähdyttävästi: painajaismaiset piirteet, joista on aiemmin nähty viitteitä, alkavat näkyä. Jekyllin harhakuvan huipentumana Hyde tulee voitonriemuisesti esille varjoista.

Sir Danvers Carew pitää juhlat tyylikkäässä tanssisalissa. Hyde saapuu paikalle ja haastaa riitaa vieraita kohtaan. Hän kuitenkin pakenee kadulle pelätessään juoman vaikutuksen loppuvan. Kadulla raivostunut ja paniikissa oleva Hyde törmää pieneen lapseen ja hakkaa tämän kuoliaaksi kepillään. Laboratoriossaan Hyde kamppailee estääkseen paluun Jekyllin ruumiiseen ja mieleen. Kauhistuttavat harhakuvat palaavat.

Jekyll pelkää, mihin tutkimus hänet johtaa, ja eristäytyy laboratorioonsa jatkamaan kokeita. Hänen ystävänsä ja kollegansa pyrkivät hänen luokseen, mutta hän kieltäytyy tapaamasta heitä. Lopulta tohtori Lanyonin vaatimuksesta Jekyll nauttii vaarallista juomaansa heidän edessään muuttuen raivoisaksi Hydeksi. Hyde hyökkää väkivaltaisesti ystäviensä kimppuun ja tuhoaa tohtori Lanyonin, Sir Danvers Carew’n ja Rowenan, tavernassa olleen prostituoidun. Nellie Carew menee Jekyllin taloon, koska on huolissaan rakastamastaan tohtorista. Hän kohtaa yhä väkivaltaisemmaksi muuttuvan Hyden, joka lopulta käskee hänen paeta.

Tyhjässä laboratoriossa Jekyll ja Hyde taistelevat vallasta ja selviytymisestä. Stevenson ilmestyy paikalle, ja kaikki onkin tapahtunut hänen kuumeenhoureisessa mielikuvituksessaan. Stevenson tajuaa, että kirjoittaessaan tarinaa Jekyllistä ja Hydesta hän on nostanut esille hirviön, kaikkien ihmisten pimeän puolen.

Kauhukertomusten klassikko

Skotlantilainen romaanikirjailija Robert Louis Stevenson kirjoitti kauhukertomuksen Tohtori Jekyllistä ja Mr. Hydesta vuonna 1886. Teos järkytti ilmestymisensä aikaan lukijoita, sillä se tunkeutui poikkeuksellisen syvälle ihmissielun syövereihin.

Kirjailija Stevenson kärsi keuhkoverenvuodosta ja käytti hallusinaatioita aiheuttavia huumeita voimakkaan kivun lievittämiseksi. Painajaisunta muistuttava pienoisromaani syntyikin sairasvuoteessa vain muutamassa päivässä. Stevensonin sairaus ja sen aiheuttama kärsimys kietoutuvat osaksi nyt nähtävän baletin tarinaa.

Viktoriaanisella ajalla kirjoitettu Jekyll ja Hyde kätkee sisäänsä myös salattuja tasoja kuten irtosuhteita ja homoseksuaalisuutta – ajan soveliaisuussääntöjen puitteissa niistä ei voinut kirjoittaa avoimesti. Nämä piilotetut halut jättävät jälkensä myös balettikoreografiaan.

Val Caniparoli

Koreografina Val Caniparoli

Yhdysvaltalainen Val Caniparoli on arvostettu, monipuolinen koreografi, joka on työskennellyt San Franciscon baletissa 46 vuoden ajan mm. tanssijana ja vakituisena koreografina. Caniparolin teoksia on esitetty yli 50 balettiryhmässä Yhdysvaltojen lisäksi mm. Etelä-Afrikassa, Singaporessa, Skotlannissa, Hongkongissa ja Israelissa. Suomen kansallisbaletin ohjelmistossa Caniparolin teoksista on aiemmin nähty Kamelianainen vuonna 2017.

Lue lisää: Val Caniparolin kotisivu

Kuva: Chris Hardy

Orkesteri

Musiikkina 1900-luvun mestariteoksia

Jekyll & Hyden musiikki koostuu Krzysztof Pendereckin, Henryk Goreckin ja Wojciech Kilarin voimakkaista teoksista sekä otteista Frédéric Chopinin ja Henryk Wieniawskin musiikkia.

Vahvat sointimassat sekä intiimit kamarimusiikkikappaleet kehystävät väkevää tarinaa tuoden esiin kontrastin hyvän ja pahan välillä.

Varmista paikkasi, hanki kausikortti

Koe mielen molemmat puolet

Kaikkien aikojen kausikortti

Kausikortin ostaessasi hankit liput uutuusesityksiin, joita on kaudella 2020–21 yhteensä seitsemän. Niistä kaksi on useamman teoksen kokonaisuuksia, joten nautit yhdellä kortilla jopa 10 eri teoksesta. Samalla saat katsomosta oman vakiopaikan ja tusinan tuntuvia etuja.

Kausikorttipaketteja on myynnissä rajallisesti. Tällä hetkellä kaikki kausikorttipaketit ovat loppuunvarattu.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.

Majoitu ja nauti

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Etusi Radisson Blu Hotelleissa

Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan. Saat -20% alennuksen päivän hinnasta.

Ylellinen majoitus pitää sisällään kahden hengen majoituksen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessasi, rentouttavat Blu Dreams -unet sekä loisteliaan Super Breakfast -aamiaisen.

Varauskoodi: OPERA