Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 45 min
ei väliaikaa
3 esitystä
26.11.2021 – 27.11.2021
Oopperat
Alminsali
liput
10-16 €
Esityskieli suomi

Uhrataanko pyhyys rahalle?

Ooppera ja Baletti_Alminsali_flyygeli

Liikemies haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan, kunhan kunta vain rahoittaa hankkeen. Sopimus on jo tehty, ja se purkautuu vain, jos töitä ei aloiteta määräaikaan mennessä. Herkkä Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan ja saa koko luokan mukaansa. Mutta pystyvätkö he estämään pyhän paikan tuhon? Aikaa on vain 40 minuuttia. Kaivinkoneet ovat jo valmiina.

Reaaliajassa etenevä koululaisooppera Lähde on tehokkaan jännittävä tarina. Samalla se nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä. Ajattelemmeko tulevia sukupolvia vai teemmekö peruuttamatonta tuhoa? Ooppera kertoo myös siitä, miten outona pidetty Sofia löytää elämäntehtävän.

Lähde saa ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa 26.11.2021. Ensi-iltaan esityksen valmistavat yhdessä ammattilaisten kanssa Vantaan Ylästön koulun 5.-6. musiikkiluokkien oppilaat.

KUNNANHALLITUS:

Kunnan rahat on jo syöty,
konkurssi on edessä.

LIIKEMIES:

Ratkaisu on vedessä!
Lähteestä on teille hyöty
kun teen tähän juomatehtaan,
saatte siitä lähdeveron.
Sanoa sen kyllä kehtaan:
näätte tässä bisnesneron.

Koululaisooppera

Oopperaa ammattilaisten kanssa

Koululaisoopperassa kokeneiden musiikin ja teatterin ammattilaisten taito kohtaa nuorten palavan innon. Tuloksena on jotain aivan erityistä. Sari Kaasinen on säveltänyt tehokasta ja tarttuvaa näyttämömusiikkia, jossa on niin myyttisen lumoavia loitsuja kuin vetoavan kauniita aarioita. Eikä huumorikaan ole unohtunut, sitä tarjoaa erityisesti tangoa laulava lipevä liikemies. Esityksen toteuttavat kolme ammattilaulajaa, koululaisten muodostama kuoro sekä sähkökanteleesta ja lyömäsoittimista koostuva yhtye.

Lähde-oopperan toteuttamisen mahdollistaa osaltaan yksityishenkilöltä saatu lahjoitus.

Näin esitys syntyy

Koululaisoopperan valmisteluvaiheessa 40–60 oppilaan ryhmä 5–6.-luokkalaisia perehtyy opettajiensa johdolla teoksen musiikkiin, roolihahmoihin ja aiheeseen sekä opettelee näyttämöilmaisua. Teoksen aihepiiriin perehdytään eri oppiaineissa oopperalta saadun kattavan materiaalipaketin avulla. Ennen esitystä ohjaaja ja kosketinsoittaja vierailevat koululla harjoittamassa musiikkia ja ohjausta yhden koulupäivän ajan. Teoksessa on mukana kenraaliharjoituksen aikana ulkoa laulettava yhteislaulu, johon kaikki koululaiset osallistuvat.

Esityspäivänä teos esitetään koulutovereille ja perheille yhdessä pukujen, maskeerauksen, lavastuksen, laulajien ja muusikoiden kanssa. Koulun oppilaat näkevät esityspäivänä klo 14 tapahtuvan kenraaliharjoituksen. Illalla klo 18 on yleisöesitys, jonka liput koulu itse myy ja jonka tuotot koulu /esiintyvät luokat voivat itse pitää. Koululaisooppera maksaa koululle 700€ ja useat koulut maksavat teoksen hinnan lipputuloistaan ja käyttävät loput esim. leirikoulua varten.

Oopperaprojektin tavoitteena on lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin innostava ja voimaannuttava kokemus yhteisen tekemisen avulla.

Esitykset ja liput

45 min
ei väliaikaa
3 esitystä
26.11.2021 – 27.11.2021
Oopperat
Alminsali
liput
10-16 €
Esityskieli suomi
pe 26.11.2021
klo 18:00
la 27.11.2021
klo 12:00
la 27.11.2021
klo 15:00

Ilmoittautuminen kouluille

Haku kevään 2022 kiertueelle on käynnissä. Ilmoittautuminen päättyy 4.11.2021.

Ilmoittaudu

Lisätietoja: vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva, tuula.jukola-nuorteva@opera.fi

Tekijät

Musiikki
Sari Kaasinen
Ohjaus
Riikka Oksanen
Lavastus, puvut
Taina Relander
Valaistus
Vesa Pohjolainen

Rooleissa

Sähkökantele
Anna-Karin Korhonen
Ihmepoika A

Ooppera & Baletti on tuottanut koululaisoopperoita alakoululaisten kanssa jo 20 vuoden ajan, ja omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut lähes 3000 oppilasta noin 350 koulussa eri puolilla Suomea.

Koululaisoopperan harjoituksissa

Kokemuksia aiemmista tuotannoista

”Nyt mä tiedän, mitä mä haluan tehdä isona!”
”Voi, kun tän päivän vois aloittaa alusta.”
”Tää on niin kivaa, ettei osaa ees sanoa!”

Katso viime vuosien koululaisoopperat Stage24-palvelussa

Katso koko esitys
Katso koko esitys

Kansallisoopperan koululaisoopperat kautta aikojen

2000 Noitasapatti Rechberger – Tiihonen

2003 Kerjäläiset Fagerudd – Tiihonen

2007 Sotajoulukuu Fagerudd – Tiihonen

2009 Auringonkukat Almila – Itkonen

2013 Hölmöläiset Linkola – Virtanen

2015 Jannen salaisuus Kortekangas – Lindgren

2017 Ihmepoika A Hietala – Paleface, YAMawards 2017: Best Opera of the Year

2019 Djurens Planet Damström – Vikström – Jokela

2020 Lähde Kaasinen – Koivisto

Majoitu ja nauti

Etusi -20% Radisson Blu -hotelleihin

Täydennä elämysiltasi hotelliyöllä. Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan.

Hemmottelutarjous pitää sisällään kahden hengen yöpymisen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessanne sekä Super Breakfast -aamiaisen.

Tutustu tyylikkäisiin hotelleihin ja varaa hotelliyö.