Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 35 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
7.10.2016 – 29.10.2016
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €

Satu joka on kuin tehty baletiksi

Bostonin baletin koreografi Jorma Elo luo uuden teoksen  Suomen kansallisbaletille. Tällä kertaa luvassa on mielikuvituksen ilotulitusta, kun päänäyttämön valtaavat värikkäät satuhahmot Lewis Carrollin kirjoista Liisa Ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaailmassa.

Jorma Elon omaperäinen liikekieli on hänen aiemmissa teoksissaan pohjautunut klassisen baletin sanastolle. Liisa Ihmemaassa -baletista Elon tavoitteena on tehdä entistäkin klassisempi: ”Törmäsin Liisan tarinaan etsiessäni muutama vuosi sitten aihetta uudelle kokoillan baletille. Kirja oli minulle entuudestaan tuntematon, mutta se tuntui heti baletin arvoiselta.”

Teoksen suositusikäraja on 6-vuotiaasta ylöspäin.

Liisa ihmemaassa pukuluonnos

Kaikki alkaa siitä, kun Liisan rakas isä kuolee. Äiti on ankara ja vaativa. Kun Liisa saa kuulla äidin suunnittelemasta pakkoavioliitosta, pakenee hän lopulta omaan mielikuvitusmaailmaan.

Katso esitys suorana verkossa

Yle taltioi ja lähettää Liisa Ihmemaassa -baletin suorana verkossa lauantaina 29.10. klo 19. Katso suora lähetys täällä.

Liisa ihmemaassa

”Mutta jos kaikki noudattavat sääntöä, sanoi Liisa joka oli aina valmis panemaan vastaan, – jos jokainen puhuu vain silloin kun puhutellaan ja sen vuoksi odottaa että häntä puhuteltaisiin ensiksi, silloin ei kukaan puhu koskaan mitään…”

Liisan seikkailut peilimaailmassa, suom. Kirsi Kunnas ja Eeva-Liisa Manner

Juoni

Liisa asuu kotonaan rakkaan isän, äidin ja veljen kanssa, mutta isä kuolee yllättäen sairaskohtaukseen. Kahdeksan vuotta myöhemmin valmistaudutaan Liisan kihlajaisjuhliin. Liisa ei kuitenkaan haluaisi kihloihin. Hän näkee maalauksessa Valkoisen Kanin ja seuraa Kania maalaukseen, joka alkaa pyöriä. Koko huone muuttuu tunneliksi, joka on kuin pohjaton kaivo. Matkalla Liisa kohtaa outoja asioita, jotka myös viehättävät häntä. Hän muuttuu suuremmaksi – vai pienenevätkö hänen ympärillään olevat esineet?

Liisan kyyneleistä kasvaa suuri lampi. Kyynelten lampeen joutuneet otukset yrittävät saada itsensä kuivaksi sekapäisen kilpajuoksun avulla. Liisa yrittää tehdä järjettömään juoksuun säännöt, mutta epäonnistuu. Liisa lähtee taas seuraamaan Valkoista Kania, mutta kohtaa kaksoset Tittelitomin ja Tittelityyn. Liisa kysyy heiltä miten hän löytäisi Valkoisen Kanin sekä tien Kuningattaren puutarhaan.

Liisa saapuu Herttuattaren talolle, missä hän joutuu kohtaamaan vihaa ja väheksyntää. Herttuatar saa Herttakuningattarelta kutsun krokettipeliin, heittää vauvan Liisan syliin ja kiirehtii valmistautumaan peliin. Liisa huolehtii vauvasta, mutta tajuaakin että se on possu. Liisa kohtaa lumoavan Yökorennon ystävineen. Hän pyytää tältä neuvoa kuinka tulla kauniiksi aikuiseksi naiseksi.

Valkoinen Ritari ajaa takaa Punaista Lohikäärmettä, mutta jää alakynteen. Liisa haluaa auttaa häntä. Ritari tuntee suurta kiitollisuutta Liisaa kohtaan.

Liisa saapuu valtavan pöydän luo, jolle on katettu teetarjoilu. Paikalla ovat Hatuntekijä, Maalisjänis ja Murmeli, joiden mukaan pöydässä ei ole tilaa Liisalle. Valkoinen Kani aiheuttaa lisää hämmennystä. Kello on pahoittanut mielensä ja pysähtynyt kuuteen iltapäivällä, mikä tarkoittaa sitä, että teekutsut jatkuvat ikuisesti.

Liisa saapuu niitylle ja näkee häivähdyksen Herttakuningatarta pakoon juoksevasta veljestään. Hän lähtee seuraamaan Herttakuningatarta ja tämän joukkoja.

Herttakuningattaren puutarhassa pelikorttipuutarhurit maalaavat vahingossa istuttamiaan valkoisia ruusuja punaisiksi, ennen kuin Herttakuningatar saisi tietää. Herttakuningatar saapuu paikalle ja määrää puutarhurit teloitettaviksi. Kuningatar haastaa Liisan kummalliseen krokettipeliin, mutta suuttuu pelin kulkuun ja määrää kaikki teloitettaviksi. Kuningatar haluaa teloituttaa myös Viirukissan, mutta ei pääse yksimielisyyteen Kuninkaan kanssa. Liisa ehdottaa kysymään neuvoa Herttuattarelta, Viirukissan omistajalta. Herttuattaren saapuessa Viirukissa on kuitenkin kadonnut.

Kuningatar on vangituttanut Herttasotilaan, joka on Liisan veli, ja oikeudenkäynti alkaa. Herttasotilasta syytetään Kuningattaren leipomien kakkujen varastamisesta. Todistajina olevat Hatuntekijä ja Kokki aiheuttavat kaaoksen, jonka turvin Liisa ja Herttasotilas pakenevat.

Liisa ja Valkoinen Ritari taistelevat yhdessä Kuningattaren Pelikortteja ja Punaista Lohikäärmettä vastaan ja voittavat.

Valkoinen Ritari auttaa Liisaa nousemaan portaat ulos Ihmemaasta. Liisa on kasvanut ja kehittynyt ihmisenä, ja kokemukset Ihmemaassa ovat valmistaneet häntä kohtaamaan maailman omassa kodissaan eli siellä, mistä koko seikkailu alkoi.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Liisa ihmemaassa pukuluonnos

”Mielestäni nimenomaan baletti on paras ilmaisun muoto Liisan tarinalle”,

 – Robert Perdziola, lavastaja & puvustaja

Kaunista musiikkia

Liisa Ihmemaassa -baletin musiikkina kuullaan koreografi Jorma Elon valitsema kooste hänen omaa mielimusiikkiaan. Listassa teoksen musiikki on lueteltu esitysjärjestyksessä.

Felix Mendelssohn: Alkusoitto Meren tyven ja onnellinen matka
G. F. Händel: Vesimusiikkia, osa Alla Hornpipe
G. F. Händel: Saban kuningattaren saapuminen oratoriosta Salomo
G. F. Händel: Vesimusiikkia, osa Bourrée
Felix Mendelssohn: Alkusoitto Hebridit
Carl Maria von Weber: Alkusoitto oopperasta Abu Hassan
Carl Maria von Weber: Klarinettikonsertto f-molli, 1. osa
Edvard Grieg: Jousikvartetto g-molli, 1. osa (orkesterisovitus)
Joseph Haydn: Sinfonia nro 100, 1. osa
Carl Maria von Weber: Klarinettikonsertto f-molli, 2. osa
Joseph Haydn: Sinfonia nro 101, 2. osa
Joseph Haydn: Pianokonsertto F-duuri, 1. osa
Joseph Haydn: Sinfonia nro 104, 4. osa
Hector Berlioz: Rooman karnevaali
Joseph Haydn: Sinfonia nro 82, 4. osa
Carl Maria von Weber: Alkusoitto Beherrscher Der Geister
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 9, 2. osa
Gottfried Stölzel: Aaria Bist du bei mir oopperasta Diomedes, sov. J. S. Bach, Otto Klemperer

Galleria

Tekijät

Koreografia
Jorma Elo
Musiikki
G. F. Händel
Musiikki
Joseph Haydn
Musiikki
G. F. Stölzel
Lavastus, puvut
Robert Perdziola
Valaistus ja projisoinnit
Mikki Kunttu

Rooleissa

Esitykset ja liput

2 h 35 min
1 väliaika (30 min)
10 esitystä
7.10.2016 – 29.10.2016
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €
pe 7.10.2016
klo 19:00
la 8.10.2016
klo 14:00
to 13.10.2016
klo 19:00
la 15.10.2016
klo 14:00
la 15.10.2016
klo 18:00
ke 19.10.2016
klo 19:00
pe 21.10.2016
klo 19:00
ti 25.10.2016
klo 19:00
to 27.10.2016
klo 19:00
la 29.10.2016
klo 19:00

Tutustu myös

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki, Wilfried Jacobs

Lumikuningatar

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Yleisön kommentit

Minna
“Erityisesti tykkäsin toisesta näytöksestä. Teekutsut oli toteutettu tosi hauskasti. Ekassa näytöksessä oli kivasti toteutettu perhe-elämää pianomusiikin tahdissa. Musiikki, vaikka oli useilta säveltäjiltä, toimi ihan kivasti. Eri tyylistä musiikkia erilaisiin kohtauksiin.”
Ensikertalainen
“Kaunis satumainen näytös. Tarina vei mennessään ja todella hienosti toteutettu esitys; etenkin koreografia oli upea.”
Sanna k
“Hieno miehitys, upeat puvut, loistava lavastus, unohtumaton musiikki.”
Liisa
“Upea esitys, myös 8-vuotiaan katsojan mielestä.”
Äiti ja tytär 5v
“Nautimme molemmat Liisa ihmemaassa -baletista erittäin paljon. Toteutus oli hieno ja piti myös nuoren baletin ensikertalaisen otteessaan koko illan. Kertaalleen nähty Disney-versio riitti seuraamaan tarinaa eikä vuorosanattomuus häirinnyt lainkaan! Jätti ihanasti tilaa myös mielikuvitukselle!”

Arviot

Keskisuomalainen, Etelä-Suomen Sanomat 11.10.2016
“Kansallisbaletin Liisa Ihmemaassa etenee kuin roadmovie” lue lisää
Turun Sanomat 10.10.2016
“Tanssiarvio: Baletin ihmemaa” lue lisää
Erinomaisuutta-blogi 8.10.2016
“Liisa Ihmemaassa – viehkon retroa Eloa” lue lisää
Hufvudstadsbladet 8.10.2016
“Alice, mera uppror please! (ohita maksumuuri Facebook-linkin kautta)” lue lisää
Tarkkaamo-blogi 8.10.2016
“Liisan kanssa Ihmemaassa” lue lisää
Kujerruksia-blogi 9.10.2016
“Kaunista tanssia, mutta liian vähän sieniä” lue lisää
Helsingin Sanomat 9.10.2016
“Kansallisbaletin Liisa hukkuu Ihmemaahansa (luettavissa tilaajille).” lue lisää
kanta-asiakkaat

Tämäkin teos sisältyy kausikorttiin

Oopperan ja baletin kanta-asiakkaaksi tullaan hankkimalla kausikortti. Mikäli käyt meillä useamman kerran vuodessa ja haluat varmistaa kauden odotetuimmissa uutuusteoksissa, on kausikortti sinua varten. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon. Kun hankit kausikortin  4.6.2016 mennessä varmistat paikkasi kauden uutuusesityksissä ja saat alennusta 15-20%.

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi