Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 5 min
1 väliaika (25 min)
8 esitystä
14.10.2017 – 9.11.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Ovela kettu

Eläimet ja ihmiset laulavat tunteistaan Leoš Janáčekin sydämeenkäyvän musiikin tahdissa

Nuori kettu päätyy metsänvartijan vangiksi ja joutuu tutustumaan ihmisen elämään. Lopulta koittava vapaus on oikeaa ketun elämää, vaikka jääkin lyhyeksi.

Traagisten ihmiskohtaloiden säveltäjä Leoš Janáček käsitteli myös luontoa ymmärtävällä lämmöllä. Ovela kettu on oivaltava, sadunomainen ooppera kahlitun ihmiselämän ja vapaan luonnon suhteesta.

Suosittelemme oopperaa yli 9-vuotiaille katsojille.

Ovela kettu

“Ovela kettu on kaikille sopiva esitys, joka tarjoaa älyä ja tunnetta, kauneutta ja leikkisyyttä.”

– ohjaaja Immo Karaman

Ovela kettu

“Muotoilija ja kuvittaja Klaus Haapaniemi on hahmotellut eläinaiheiselle tarinalle niin korean taikamaailman, ettei vastaavaa taida löytyä mistään muusta oopperatalosta.”

– Helsingin Sanomat

Galleria

#ovelakettu

Ovela kettu

“Lyhyen oopperan aikana koetaan paljon. Eläinten elämä näyttää oopperassa kiinnostavammalta kuin majatalossa keskustelevien ihmisten.”

 – ohjaaja Immo Karaman

Juoni

I näytös

Monenlaiset metsän eläimet nauttivat aurinkoisesta iltapäivästä. Metsänvartija nukahtaa hyönteisten pyöriessä hänen ympärillään. Sammakko pakenee nuorta tyttökettua ja herättää samalla metsänvartijan, joka ottaa ketun kiinni ja vie hänet kotiinsa lemmikiksi. Metsänvartijan pihalla kettu ja koira keskustelevat rakkaudesta. Metsänvartijan pojat kiusaavat kettua, joka puree heitä. Kettu laitetaan liekaan, ja nyt se voi vain haaveilla vapaasta elämästä metsässä. Kettu moittii kanoja alistumiesta kukon ja ihmisten käyttöön ja yllyttää niitä kapinaan. Kun kukko tulee lähemmäksi, kettu tappaa sen ja kanat. Kettua jahdataan, mutta se pääsee irti ja pakenee metsään.

II näytös

Metsään palannut kettu tarvitsee nyt asunnon. Se huomaa mäyrän luolan, onnistuu karkottamaan mäyrän pesästään ja asettuu sinne itse asumaan. Seuraavaksi palataan ihmisten maailmaan, jossa rehtori, metsänvartija ja pastori kohtaavat majatalossa. Miehet juovat olutta ja puhuvat naisista ja rakkaudesta. Pastori on aikanaan pettynyt rakkaudessa ja sanoo nyt latinaksi ”älä anna naiselle ruumistasi”. Majatalosta palaava rehtori kulkee kotiinsa kuutamossa ja muistelee mustalaistyttö Terynkaa. Humaltunut rehtori kuvittelee kukan olevan Terynka ja yrittää syleillä sitä. Myös pastori tulee paikalle ja muistelee, miten tyttö petti häntä nuorena. Metsänvartija etsiskelee kettuaan ja uskoo nyt nähneensä hänet. Kettu jatkaa elämäänsä metsässä. Kesäyössä hän kohtaa urosketun ja rakkaus syttyy. Pian ketut päättävät mennä naimisiin ja niin vietetään häitä.

III näytös

Häät ovat tulossa myös ihmisten maailmassa. Rehtorin rakkauden kohde Terynka on menossa naimisiin lintukauppias Haraštan kanssa. Harašta kulkee nyt metsässä aseen kanssa ja huomaa maassa kuolleen jäniksen. Metsänvartija kieltää häntä ottamasta sitä, ja laittaa sen syötiksi ketulle. Kettu tuleekin paikalle pentueensa kanssa, mutta ovela kettu huomaa vaaran eikä mene ansaan. Harašta tulee mukanaan säkillinen kananpoikia ja alkaa jahdata kettua. Sillä aikaa kettu tyhjentää säkin, mutta Harašta huomaa hänet, kohottaa aseensa ja ampuu. On Terynkan hääpäivä. Majatalossa metsänvartija ja rehtori saavat kuulla emännältä, että Terynka on saanut kettumuhvin. Rehtori murehtii Terynkan menettämistä, metsänvartija taas suree lemmikkikettunsa kuolemaa. Hän tuntee nyt itsensä vanhaksi. Kotiin kävellessään metsänvartija muistelee, miten hän nuorenä kulki metsässä vaimonsa kanssa ja poimi sieniä. Metsänvartija nukahtaa, ja taas eläimet kerääntyvät hänen ympärilleen. Unessa hän näkee ketunpoikasen, ja se muistuttaa aivan hänen omaa, menetettyä lemmikkikettuaan. Näky saa metsänvartijan ymmärtämään, että hän on itsekin osa luonnon suurta kiertokulkua.

Ovela kettu

“Miten kaunis metsä onkaan! Kun keijujen parvi palaa kotiin kesäpaikkoihinsa juosten paidoissaan toukokuun koittaessa. Ne jakavat onnen kastehelmiksi ja sadoiksi kukiksi, esikoiksi, valkovuokoiksi, leijonankidoiksi ja ihmiset kumartavat päänsä tajutessaan ylimaallisen autuuden kulkeneen ohitse.”

– Metsänvartijan loppumonologia

Tekijät

Säveltäjä
Leoš Janáček
Ohjaus, valaistus
Immo Karaman
Koreografia
Fabian Posca
Visuaalinen kokonaisilme
Klaus Haapaniemi
Lavastuksen ja puvustuksen toteutus
Mark Väisänen

Rooleissa

Pásková, koira
Katariina Heikkilä
Pepík
Ina Hukki
Pöllö
Tuula Paavola

Yleisön kommentit

Nappi
“Upea puvustus ja lavastus loivat hienon, sadunomaisen tunnelman. Orkesteri soi vahvasti ja kauniisti.”
Mummi 70v. & lapsenlapsi 4v.
“Ilta oli täydellinen! Puvustus yksi upeimmista mitä koskaan olen nähnyt. Lavastus valoineen loi kauniin oikean metsän tunnelman. Tuli valtavan hyvä mieli. Tämä kantaa pitkälle eteenpäin näinä pimeinä kuukausina.”
Marja
“Ovela kettu oli lumoava. Itselläni oli aivan erityinen tilaisuus kokea oopperabaletti uusin silmin. Toin näytökseen keski-ikäisen ystäväni Titan, joka koko ikänsä oli haaveillut oopperaan pääsystä. Tuo ensimmäinen kerta oli sitten eilen.”
MarkkuS
“Oli aika ovela, upea puvustus.”

Arviot

Sateenkaarenmaalari, 16.10.2017
“10 asiaa, jotka yllättivät Ovela kettu -oopperassa” lue lisää
Sydän-lehti, 17.10.2017
“Ovela kettu - musiikin ja luonnon leikkiä” lue lisää

Esitykset ja liput

2 h 5 min
1 väliaika (25 min)
8 esitystä
14.10.2017 – 9.11.2017
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli suomi
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
la 14.10.2017
klo 14:00
ti 17.10.2017
klo 18:00
pe 20.10.2017
klo 19:00
to 26.10.2017
klo 19:00
la 28.10.2017
klo 19:00
ti 31.10.2017
klo 19:00
ti 7.11.2017
klo 11:00
to 9.11.2017
klo 11:00
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi