Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 20 min
1 väliaika (25 min)
14 esitystä
2.12.2016 – 7.1.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Balettiseikkailu täynnä jouluyön taikaa

Baletinystävien vuotuinen perinne jatkuu, kun ”Pähkis” palaa ohjelmistoon. Tšaikovskin lumoava musiikki, sekä taianomaiset lavasteet ja puvut vievät katsojansa kauas joulukiireiden keskeltä.

Tarinassa talvisessa Porvoossa asuva Klaara pääsee jouluyönä satumaiselle matkalle, jossa hän kohtaa niin hiiriarmeijan, eksoottisia kaukomaiden vieraita kuin pähkinänsärkijäksi taiotun prinssinkin.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Koko perheen baletti

Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan jännittävä tarina, värikkäät puvut ja lavastus innostavat myös nuorimpia katsojia! Perheen pienimmille teoksen pituus ja kaikkein jännittävimmät kohtaukset saattavat olla haastavia, joten suosittelemme teosta viisi vuotta täyttäneille.

Kaunis Tšaikovskin musiikki ja perinteinen koreografia upeine kaksintansseineen tuovat hyvän mielen myös klassisesta baletista nauttivalle aikuiselle.

Juoni

Klaara, hänen pikkuveljensä Pekka sekä isosisko Liisa valmistautuvat joulun viettoon. Vieraat saapuvat Klaaran ja Pekan kotitalon luo, viimeisenä vanha herra Drosselmeier ja hänen nuori sisarenpoikansa. Drosselmeier viihdyttää lapsia erilaisilla tempuilla.

Salissa on paljon Klaaran ystäviä ja serkkuja. Aluksi lapset pelkäävät paikalle saapuvia joulupukkia ja vuohipukkia, mutta ilahtuvat saamistaan lahjoista. Drosselmeier ja hänen sisarenpoikansa tuovat sisään taikalyhdyn, jonka avulla kerrotaan tarina nuoresta prinsessasta. Tarinassa prinssi ja Hiirikuningas taistelevat prinsessasta, kunnes Hiirikuningas taikoo prinssin puiseksi Pähkinänsärkijä-nukeksi.

Klaara säälii lahjaksi saamaansa Pähkinänsärkijä-nukkea, mutta ihailee myös Drosselmeierin sisarenpoikaa ja yhdistää tämän ja taiotun prinssin samaksi ihmiseksi. Nukkumaan mennessä Klaara palaa vielä saliin, jossa hän tapaa sisarenpojan. Yllättynyt nuorukainen ei huomaa, että tyttö on ihastunut häneen.

Klaara näkee painajaisen, jossa Hiirikuningas saapuu hänen huoneeseensa. Klaara hyppää sängystä ja juoksee läpi pimeän talon olohuoneeseen pelastamaan Pähkinänsärkijää.

Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan joukot käyvät kaksintaisteluun. Hiirikuningas on kuitenkin liian voimakas, ja lopulta Klaara ja Pähkinänsärkijä joutuvat kahleisiin.

Painajainen muuttuu kauniiksi uneksi siitä, kuinka kaikki on taas hyvin. Drosselmeier taikoo Pähkinänsärkijän komeaksi prinssiksi, joka muistuttaa Drosselmeierin sisarenpoikaa. Lumihiutaleet työntävät hiiret taka-alalle. Drosselmeier johdattaa Klaaran ja Pähkinänsärkijän taikalyhdyn sisälle.

Drosselmeier, Klaara ja Pähkinänsärkijä saapuvat taikalyhdyn sisäpuolelle Drosselmeierin valtakuntaan. Drosselmeier säikyttää Hiirikuninkaan ja rotat. Hiirikuningas ja Pähkinänsärkijä alkavat taas taistella mutta tällä kerralla Pähkinänsärkijä voittaa ja surmaa Hiirikuninkaan. Taika on rauennut ja Pähkinänsärkijä muuttuu prinssiksi.

Taikalyhty vie Klaaran ja prinssin matkalle vieraisiin maihin, kunnes hän lopulta herää… Pekka tulee sisään. Taianomaisesti he ovat nähneet samaa unta ja ymmärtävät ensimmäistä kertaa, kuinka paljon välittävät toisistaan.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

“Kun vaelsin Porvoon mukulakivikaduilla, katsoin sen klassisia puutaloja, veneitä joen rannalla, syntyi mielessäni kuva varakkaasta laivanvarustajasta, pikku-Klaaran isästä.”

– Koreografi, puku- ja lavastussuunnittelija Toer van Schayk

Katso video

Galleria

Tekijät

Koreografia
Wayne Eagling
Koreografia, lavastus, puvut
Toer van Schayk
Musiikki
Pjotr Tšaikovski
Musiikinjohto
Robert Reimer
Valaistus
Steen Bjarke

Rooleissa

Klaara
Salla Eerola
Pekka, klaaran pikkuveli
Ruan Crighton
Herra drosselmeier
Nicholas Ziegler
Hiirikuningas
Jouka Valkama

Esitykset ja liput

2 h 20 min
1 väliaika (25 min)
14 esitystä
2.12.2016 – 7.1.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
pe 2.12.2016
klo 19:00
ke 7.12.2016
klo 19:00
la 10.12.2016
klo 14:00
la 10.12.2016
klo 18:00
ti 13.12.2016
klo 19:00
to 15.12.2016
klo 19:00
la 17.12.2016
klo 14:00
la 17.12.2016
klo 18:00
ti 20.12.2016
klo 19:00
ke 21.12.2016
klo 19:00
to 22.12.2016
klo 19:00
ke 4.1.2017
klo 19:00
pe 6.1.2017
klo 14:00
la 7.1.2017
klo 12:00

Yleisön kommentit

SonQ
“Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletti oli huikea kokonaisuus, jossa musiikki loi taianomaisen tunnelman ja tanssijoiden huippuunsa hiottu mutta silti leikkisä kehonkieli herätti hahmot henkiin. Visuaalinen ilme lavasteiden sekä valojen ja muiden efektien kanssa täydensi kokemuksen upeasti.”
Janski
“Lumoava esitys. Kietoo tarinaan niin aikuisen kuin lapsenkin. Upeat lavasteet ja tanssijat.”
Silja
“Ihana, sadunhohtoinen ja joulun tunnelmaan virittävä esitys. Kiitos!”
Riitta fagerholm
“Pähkinänsärkijä oli loistava. Suvun naiset neljässä polvessa (8-88 v.) nauttivat tästä esityksestä kovasti.”
Leena K
“Aivan loistava esitys! Mukana ollut ekaluokkalainenkin ihastui ikihyviksi. Tullaan ihan varmasti toistekin. Hienot lavasteet, puvut ja tanssijat.”
ella
“Aina yhtä ihana Pähkinänsärkijä aloitti jälleen kerran oman ja perheeni joulunodotuksen. Ei siinä voinut muuta kuin ihastella niin ammattilais- kuin lapsitanssijoidenkin valovoimaista ja taitavaa esiintymistä sekä upeaa puvustusta ja lavastusta. Pähkinänsärkijä näytti jälleen, miten se onnistuu imaisemaan mukaansa koko perheen - ainakin, jos perheestä löytyy baletin rakastajia.”
Onnellinen
“Hienosti rakennettu kokonaisuus: helposti ilman käsiohjelmaakin seurattava tarina, ammattitaitoiset esiintyjät ja orkesteri, upeat lavasteet ja ihana musiikki. Tätä balettia voi suositella kaikenikäisille, myös niille, jotka ovat balettia vierastaneet. Todellinen elämys!”
baletin ystävät vm-62 ja vm-99
“Ihana esitys arjen joulukiireiden keskellä. Musiikki tempaisi mukaansa ja upea näyttämöllepano sai miettimään, kuinka unohtumatonta työtä Kansallisoopperassamme tehdään. Illan pääpari oli duetoissaan huikaiseva ja musiikki nosti kyyneleet 3. parvellakin silmiin :-)”
Taina
“Pähkinänsärkijä sopii kaikenikäisille joulua odottaville!”
Loistetta
“Upea musiikki!! Superkaunis lavastus ja ihanat esiintyjät! Nautittava!”
heidi
“Ihana balettielämys. Ekaluokkalainen ensikertalainen tyttäreni nautti täysin haltioituneena. Itse ihmettelin miksi poskia kivistää ja tajusin, että olin hymyillyt alusta loppuun suupielet korvissa.”

Arviot

Helsingin Sanomat 8.12.2014
“Joulun kestohitti Pähkinänsärkijä puhuttelee aina vain.” lue lisää
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi