Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 15 min
1 väliaika (30 min)
15 esitystä
29.11.2019 – 21.12.2019
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Ikäraja 5 vuotta

Maailman vahvin baletti!

Peppi Pitkätossu

Koko perheen Peppi balettinäyttämöllä

Uutuusbaletti Peppi Pitkätossu vie katsojansa 1950-luvun nostalgisiin tunnelmiin ja tarjoaa huvia, vauhtia ja värejä, täydellisen pakopaikan kaamoksen keskelle.

Pär Isbergin koreografia johdattaa katsojat Astrid Lindgrenin luomaan pikkukaupunkiin, jossa maailman vahvin tyttö joutuu kommelluksiin ystäviensä Tommin ja Annikan, lemmikkiapinansa Herra Tossavaisen sekä hevosensa Pikku-Ukon kanssa.

Esityksen ikäraja on 5 vuotta.

Katso esityksen tallenne

Peppi Pitkätossu

Stage24: Peppi Pitkätossu

Maailman vahvin baletti nähtiin suoratoistona Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa ja Yle Areenassa 14.12.2019. Lähetyksen tallenne on katsottavissa maksutta Oopperan ja Baletin virtuaalinäyttämöllä ja Yle Areenassa.

Peppi Pitkätossu nähdään tallenteena myös Yle Teemalla 29.12.2019 klo 13.40, ARTE-kanavalla 5.1.2020 ja Ruotsin televisiossa SVT:llä vuoden 2020 aikana.

Peppi Pitkätossu baletti

“Ensimmäinen kysymykseni oli, osaako Peppi tanssia klassista balettia – ja vastaus oli että ei. Klassinen baletti on sidottu muotoon, Peppi on kapinallinen. Hänen tulee liikkua vapaasti eri tanssityyleissä.”

– Pär Isberg, koreografi

Peppi Pitkätossu

Katutanssista kärkitossuille

Peppi Pitkätossu osaa suvereenisti kaikki eri tanssitavat: hän tanssii teoksessa niin streetiä, breakiä, steppiä kuin capoeiraakin, eivätkä juuriharjat luistiminakaan ole hänelle vieras väline. Rouvien kahvikutsuille Peppi pukeutuu tilaisuuden arvon mukaisesti ja yrittää tanssia kovakärkisillä balettitossuilla.

Kansallisbaletin johtaja Madeleine Onne sai luvan teoksen toteuttamiseen kirjailija Astrid Lindgrenin perikunnalta työskennellessään Tukholman kuninkaallisen baletin johtajana. Teos sai kantaesityksensä vuonna 2005.

#peppipitkätossu #Peppibaletti

Peppi Pitkätossu baletti

”Rullaluistimia ja apinoita skeittilaudalla, tanssijoita lentämässä ilman halki – mitä vain voi tapahtua Pepin seurassa. Ota mukaasi kaikenikäiset lapsenmieliset tuttavasi tähän loistavaan esitykseen.”

– Madeleine Onne, baletin taiteellinen johtaja

Yleisön kommentit

Tiina P
“Olin katsomassa esitystä lapsenlapseni kanssa. Vietimme laatuaikaa yhdessä. Meillä oli ihana iltapäivä ja oli ilo seurata tanssiteosta maailman vahvimmasta tytöstä.”
Taiteen voima
“Peppi Pitkätossu oli jälleen täysosuma! On hienoa, ettälä lapsillekin tehdään korkeatasoista laatua. Peppi oli niin mahtava monella tadolla, etten sanotuksi saa. Lienee parasta palautetta, kun kolme lastalastani kyselivät loputtomiin tosi hienoja kysymyksiä ja sanoivat, että miten ne osaa! Kiitos sydämen pohjasta tästä taide-elämyksestä❣️”
Martta 5v
“Olin ensimmäistä kertaa baletissa ja esitys oli minusta hassu ja hauska, mutta hieman surullinen. Parasta oli Pikku-Ukko ja Peppi itse. Peppi osasi tanssia hyvin.”
Peppi
“Viihdyttävä esitys, joka sopii erinomaisesti ensimmäiseksi balettikokemukseksi. Peppi Pitkätossusta nauttivat niin lapset kuin aikuisetkin.”
Saara
“Hauska ja hurmaava Peppi. Yksinkertaisesti ihana!”
Hapankorppu
“Alkuperäistarinalle uskollinen baletti joka sopii koko perheelle. Pepin ja Herra Tossavaisen liikekieli tuki loistavasti tarinaa. Dramaturgia kantoi alusta loppuun.”
Cilla
“Riemukas ja pirteä. Lapset jaksoi hyvin seurata.”
Katsoja
“Ihan mahtava! Odotin jotain "tanssiteatteria", mutta esitys olikin baletin riemujuhlaa! Suosittelen kaikille!”
Balettifani
“Ihana Peppi valloitti jälleen. Lapsuuden lukukokemus heräsi eloon näyttämöllä ja tanssi suoraan sydämeen.”
Mummo
“Vauhdikas esitys, josta nautti niin mummo, kuin 7-vuotias lapsenlapsi.”
Sentti
“Aivan huikea esitys. Tanssijat olivat tosiaan alansa ammattilaisia, koreografia oli peppimäisen ihana. Lavasteet oli upeat ja meno musikkineen hauskaa alusta loppuun. Aikuiset naiset kiittää!! Lisää tällaista.”
Lea mummi
“Kiva esitys, hyvää työtä. 5 vuotias lapsenlapseni piti kovasti.”
Äiti11
“Iloa ja hauskuutta täynnä! Ihanin esitys ikinä.”
Maija ja Pia
“Oli loistava baletti! Riittävän vauhdikas, upea vedenalaisen maailman kohtaus oli henkeä salpaava ja Peppi oli todella peppimäinen! Maailmanluokan esitys!”
Fani
“Peppi Pitkätossu on esitys, joka täytyy nähdä! Upea kokonaisuus, jossa kaikki elementit kohdallaan! Viihdyttävä! Koskettava!”
Anna
“10-vuotias ensikertalainen oli haltioissaan! Esitys piti otteessaan, se oli hauska, hienosti visuaalisoitu ja hahmot uskottavia. Hyvän mielen baletti!”
Mari
“Aivan Ihanan Valloittava Kokonaisuus! Kiitos! Minusta sopii ihan kaikille!”
Essi
“Ihana, lapsiystävällinen baletti. Helposti seurattava, mielenkiintoinen juoni, upeat lavasteet ja puvut. Merenpohjakohtaus oli upea!”
Mumi ja tytär
“Aivan ihana! Värikäs, humoristinen, iloinen. Voin todellakin suositella tätä menoa! Pikku-Ukko ja Herra Tossavainen olivat ylivetoja :)”
Ritu
“Hurmaava. Pienin vivahtein hienosti kerrotut roolihahmot. Upea lavastus. Lapsenlapseni piti erikoisesti merikohtauksesta.”
Herr Nilsson
“Komppaan Hesarin arvostelua (HS 1.12.) ensi-illasta. Lapsi olisi halunnut katsoa saman tien uudestaan. Kiitos!”
Mia
“Esitys oli upea väripläjäys, kaunista tanssia, ihania pieniä yksityiskohtia. Pikkujutuista rakastin sitä pikakuriiria ja bailaavia apinoita ja merenpohjan ”haituvia”. Musiikki oli myös aivan fantastista! Kiitos!”

Arviot

Isyyspakkaus-blogi 7.12.2019
“Peppi Pitkätossu -baletti on Kansallisbaletin antia parhaimmillaan” lue lisää
Hufvudstadsbladet 4.12.2019 (tilaajille)
“Nationalbalettens Pippi Långstrump är en charmerande pärla” lue lisää
Maaseudun Tulevaisuus 4.12.2019
“Peppi Pitkätossu ei kisko kärkitossuja jalkaan vaan varastaa kapellimestarin tahtipuikon” lue lisää
Sydänlehti 3.12.2019
“Peppi Pitkätossu tuo leikittelyä ja naurua kansallisbaletin näyttämölle” lue lisää
Demokraatti 2.12.2019
“Kansallisbaletin Peppi-esitys on hieno ja sydämellinen, mutta hampaaton” lue lisää
broadwayworld.com 1.12.2019
“Peppi Pitkätossu on tehty suurella sydämellä Suomen kansallisbalettiin” lue lisää
Helsingin Sanomat 30.11.2019
“Kansallisbaletin Peppi Pitkätossu on täydellinen joulunajan teos, jossa koko tanssijakunta panee parastaan” lue lisää
Tarkkaamo-blogi 30.11.2019
“Peppi valloitti mielen” lue lisää
Turun Sanomat 30.11.2019 (tilaajille)
“Kansallisbaletin Peppi Pitkätossu ei tanssi kärkitossuilla vaan ylisuurissa nilkkureissa” lue lisää
Etelä-Suomen Sanomat 30.11.2019 (tilaajille)
“Kansallisbaletin Peppi Pitkätossu yhdistää vauhdikkaasti katutanssia ja klassista balettia” lue lisää
Peppi Pitkätossu

Tuttua musiikkia

Peppi Pitkätossu -baletin musiikin ovat säveltäneet Stefan Nilsson ja Greg Riedel. Baletissa kuulee katkelmia useista Peppi-sarjan tutuista melodioista, sillä Riedel on tullut tunnetuksi Peppi-musiikista jo aiemmin. Hän otti vastuulleen säveltäjä Jan Johanssonilta kesken jääneen sävellystyön vuonna 1968 kuuluisaa Peppi-tv-sarjaa ja elokuvia varten. Hän on säveltänyt  musiikkia myös mm. Vaahteramäen Eemelin ja Melukylän lasten tv-tuotantoihin.

Peppi Pitkätossu, © Ingrid Vang Nyman/Astrid Lindgren Aktiebolag

Pepin tarina on lapsille ja aikuisille

Vaikka Peppi Pitkätossu mielletäänkin yleensä lastenkirjaksi, sisältää tarina pohdittavaa myös aikuisille. Astrid Lindgrenin tarinoiden takana on usein syvällisiä ja vakavia asioita, ja monet Lindgrenin teokset ovat ilmestymisensä aikaan herättäneet suurta yhteiskunnallista keskustelua.

Kuvagalleria

Peppi Pitkätossu

Ruotsalainen tekijäjoukko Pepin takana

Baletin alkuperäistä tarinaa kunnioittavan visuaalisuuden on suunnitellut ruotsalainen tekijäjoukko. Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva pukusuunnittelija Ann-Mari Anttila on suunnitellut lähes 50 vuotta jatkuneen uransa aikana ooppera- ja balettipuvustusten lisäksi lukuisia puvustuksia Ruotsin television SVT:n tv-tuotantoihin. Lavastussuunnittelija Bo-Ruben Hedwall on tehnyt pitkään yhteistyötä koreografi Pär Isbergin kanssa niin tv-tuotantoihin kuin teattereihinkin. Lisäksi Hedwall on toiminut muotoilijana mm. Nordiska Museetin, Vasamuséetin ja Dansmuseetin näyttelyissä. Torkel Blomkvist on suunnitellut valaistuksen lukuisiin ruotsalaisiin ooppera- ja teatteriproduktioihin.

Juoni

Peppi Pitkätossu muuttaa pieneen kaupunkiin, Huvikumpu-nimiseen huvilaan yhdessä apinansa Herra Tossavaisen ja hevosensa Pikku-Ukon kanssa. Naapurissa asuvat lapset Tommi ja Annika, joista tulee Pepin ystäviä. Peppi kutsuu Tommin ja Annikan Huvikumpuun ja tekee pannukakkuja. Heidän lähdettyään ja Pepin mentyä nukkumaan taloon murtautuvat rosvot Jymy-Juntunen ja Kukkanen, jotka ovat kuulleet Pepin omistavan laukun täynnä kultarahoja. Peppi kuitenkin vangitsee rosvot, jotka joutuvat opettelemaan tanssia päästäkseen vapaiksi.

Peppi vierailee Tommin ja Annikan äidin järjestämillä kahvikutsuilla, muttei tiedä, kuinka kutsuilla tulisi käyttäytyä, ja saa aikaiseksi kaaoksen. Peppi lähtee Tommin ja Annikan kanssa etsimään aarteita ja he löytävät mallinuken käden, josta saa hyvän tanssiparin. Lapset kohtaavat rouva Rissasen, joka yrittää pakottaa Pepin koulun penkille apunaan poliisit Kling ja Klang.

Koulunkäynti ei ole Peppiä varten, vaan hän haaveilee tapaavansa isänsä Efraimin, joka on Etelämeren kuningas. Tommi ja Annika ovat surullisia kuullessaan Pepin aikeista matkustaa isänsä luo Etelämerelle, mutta lopulta heidän vanhempansa antavat luvan lähteä mukaan matkaan.

Laivalta lapset pääsevät sukeltamaan ja tutkimaan jännittävää vedenalaista maailmaa. Rantauduttuaan Etelämeren saarelle paikalliset asukkaat tanssivat tervetuliaistanssin vieraille. Herra Tossavainen tapaa saarella lajitovereitaan. Varkaat yrittävät varastaa lasten merestä keräämät helmet, mutta Peppi ajaa heidät tiehensä. Kuningas Efraim järjestää tyttärensä kunniaksi juhlat. Tommi ja Annika kuitenkin ikävöivät jo kotiin, ja lapset palaavat pikkukaupunkiin, joka on peittynyt lumeen.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Lasten lauantait Peppi-baletin yhteydessä

lapset vierailivat baletissa
Kaikkea kivaa lapsille lauantaisin

Peppi-baletin päivänäytöksissä juhlavieraina säteilevät lapset

lapset vierailivat baletissa

7.12. Lettibaari ja Huvikummun innoittamat teekutsut

Lauantaina 7.12. ennen klo 14 alkavaa esitystä ja väliajalla päälämpiössä voi saada pikakampauksen Glitternistien lettibaarissa. Paikalla on myös polaroidkuvaaja: voit ottaa seurueestasi potretin Peppi-aiheisella taustalla.

Huvikummun teekutsujen innoittamana Oopperaravintola kattaa Afternoon Tea -tarjoilut klo 13 alkaen Peppi Pitkätossun makuun maustettuina. Spesiaaliin Afternoon Tea/Coffee -pakettiin kuuluvat muun muassa Huvikummun hedelmäporejuoma, Pepin pastillirasia, Vinksin vonksin -suolaiset suupalat ja Pikku-Ukon heppasuklaa.

Tarjoilut kannattaa tilata hyvissä ajoin etukäteen.

Lapsia taiteilijatreffeillä

Lasten taiteilijatreffit esityksen jälkeen

Lauantaina 30.11., 14.12. ja 21.12. päivänäytöksen jälkeen järjestetään perinteiset Lasten taiteilijatreffit päälämpiössä. Tule tapaamaan tanssijoita, hakemaan nimmari, ottamaan kuvia ja esittämään kysymyksiä heti esityksen jälkeen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Baletti pohjautuu Astrid Lindgrenin kirjoihin.

Tekijät

Koreografia
Pär Isberg
Koreografia (katutanssi)
Karl Dyall
Musiikki
Georg Riedel
Musiikki
Stefan Nilsson
Lavastus
Bo-Ruben Hedwall
Puvut
Ann-Mari Anttila
Valaistus
Torkel Blomkvist

Rooleissa

Peppi pitkätossu
Salla Eerola
Annika
Valeria Quintana

Astrid Lindgrenin teosten esitysoikeuksia Suomessa valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner.

Esitykset ja liput

2 h 15 min
1 väliaika (30 min)
15 esitystä
29.11.2019 – 21.12.2019
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-119 €
Ikäraja 5 vuotta
pe 29.11.2019
klo 19:00
la 30.11.2019
klo 14:00
la 30.11.2019
klo 18:00
ti 3.12.2019
klo 19:00
ke 4.12.2019
klo 19:00
to 5.12.2019
klo 19:00
la 7.12.2019
klo 14:00
la 7.12.2019
klo 18:00
ke 11.12.2019
klo 19:00
pe 13.12.2019
klo 19:00
la 14.12.2019
klo 12:00
ti 17.12.2019
klo 19:00
to 19.12.2019
klo 19:00
la 21.12.2019
klo 14:00
la 21.12.2019
klo 18:00

Tämäkin teos kuuluu kausikorttiin

kanta-asiakkaat

Varmista paikkasi

Kausikortin hankkimalla ostat liput koko kauden 2019–2020 valittuihin uutuusesityksiin, joita on yhteensä seitsemän. Saat alennuksia, etuja ja oman vakiopaikkasi katsomoon.

Kausikorttien 2019–2020 myynti on päättynyt.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.