Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 3 h 10 min
2 väliaikaa (30 min)
4 esitystä
12.2.2021 – 24.2.2021
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli englanti
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Pian nousee myrsky

Kalastaja Peter Grimesin oppipoika on kuollut merellä. Oikeus vapauttaa Grimesin, mutta kyläläisten silmissä hän on syyllinen.

Benjamin Brittenin jylhä ooppera on ylistys merelle ja huikea psykologinen draama. Peter Grimes näyttää, miten aivan tavallisten ihmisten yhteisö kääntyy kiihtymyksen valtaamana erilaista yksilöä vastaan. Näin on tapahtunut kautta historian ja näin tapahtuu edelleen. Se on ihmisluonnon kirous.

Realistinen toteutus vie katsojan pieneen englantilaiseen kalastajakylään, meren tyrskyjen ja kuohujen ääreen.

Ikäsuositus yli 12 vuotta.

Esitykset ja liput

3 h 10 min
2 väliaikaa (30 min)
4 esitystä
12.2.2021 – 24.2.2021
Oopperat
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Esityskieli englanti
Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
pe 12.2.2021
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
ke 17.2.2021
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
pe 19.2.2021
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä
ke 24.2.2021
klo 19:00
Päänäyttämö
myynnissä

Brittiläinen säveltäjä Benjamin Britten on luonut erityisen rakastettua laulumusiikkia. Hänen läpimurto-oopperansa Peter Grimesin (1945) voima syntyy paitsi orkesterin kuohuista myös suuren kuoron jylystä.

Musiikissa soi meri, väliin suurenmoisena, väliin pelottavana.  Se peilaa ihmisluonnon syviä virtoja.

#petergrimes #FNOpetergrimes

”Vaikka yksilöllä olisi moraali, joukolla sitä ei ole. Joukkoa hallitsee kollektiivinen tiedostamaton, jonka tukahdutettu aggressio etsii alituisesti kohdetta. Tietty ryhmä tai yksilö tarjoaa kiihtymykselle aina purkautumistien. Näin ovat syntyneet ihmiskunnan historian suurimmat tragediat.”

– Ohjaaja David Radok

Juoni

Kalastaja Peter Grimesin oppipoika on kuollut merellä. Oikeudenkäynnin jälkeen tapaus todetaan tapaturmaksi, mutta Grimesiä kehotetaan olemaan ottamatta uutta oppipoikaa. Vaikka oikeus toteaa hänet syyttömäksi, kyläläisten silmissä Grimes on yhä syyllinen.

Yhteisön tuomitsemisesta huolimatta Grimes ei halua jättää pientä kalastajakylää. Hän tahtoo pysyä juurillaan, ansaita takaisin kunnioituksensa ja avioitua rakastamansa naisen Ellenin kanssa. Pian hän myös värvää uuden oppipojan.

Eipä aikaakaan, kun sattuu onneton tapahtuma: Grimes on avannut talossaan veneelle vievän luukun, jonne poika putoaa. Kyläläiset ovat raivoissaan ja syyttävät Grimesiä toisenkin pojan kuolemasta Ellenin yrittäessä suojella häntä. Kapteeni kehottaa Grimesiä jättämään kylän laivallaan ja hukuttautumaan.

Uuden aamun koittaessa kylä herää hiljalleen eloon. Tuomari Swallow ilmoittaa, että kaukana merellä uppoaa vene. Kukaan ei sano mitään eikä tee mitään. Alkaa uusi päivä.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Tilaa tarjoilut esityksen yhteyteen

Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu uudessa verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Oopperaravintolan tarjoiluista pääset nauttimaan sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten.

Majoitu ja nauti

Radisson Blue etu Oopperan ja Baletin asiakkaille

Etusi Radisson Blu Hotelleissa

Oopperan ja Baletin asiakkaana pääset nauttimaan Helsingin Radisson Blu Hotellien vieraanvaraisuudesta etuhintaan. Saat -20% alennuksen päivän hinnasta.

Ylellinen majoitus pitää sisällään kahden hengen majoituksen valitsemassasi hotellissa Helsingissä, lasilliset kuohuvaa saapuessasi, rentouttavat Blu Dreams -unet sekä loisteliaan Super Breakfast -aamiaisen.

Varauskoodi: OPERA