Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 20 min
1 väliaika (30 min)
5 esitystä
24.3.2017 – 7.4.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
Seitsemän veljestä

Kansallisromaani tanssien

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on koko Suomen tuntema klassikkotarina, kansallisromaani, joka vie Nurmijärven maisemiin, Jukolan talon hurjien veljesten edesottamusten keskelle. Kyläyhteisön normit ja käyttäytymismallit saavat veljekset palaamaan Impivaaran luontoon. Kun veljekset ja baletin liikekieli kohtaavat, syntyy uusi näkökulma tuttuun tarinaan.

#7veljestä #seitsemänveljestä

Seitsemän veljestä; Ilja Bolotov, Emmi Pennanen

Veljekset valloittivat tanssiyleisön

Seitsemän veljeksen miesenergia valloitti yleisön jo niin teoksen kantaesityksessä 1980-luvulla kuin Kansallisbaletin ulkomaanvierailuillakin. Teos sai innostuneen vastaanoton myös palatessaan ohjelmistoon tauon jälkeen 2013.

Teokselle on luotu uusi visuaalinen ilme, ja liikemateriaali on mukautunut uuden polven tanssijoiden mukaiseksi. ”Klassisen baletin liikekieltä kyllä tavoitellaan, ja lopuksi pyörivät veljestenkin piruetit. Naisten maailma on läsnä niin poikien mielissä kuin metsän eläimissäkin, sekä Viertolan valtavassa härkä- tai tässä esityksessä – oikeammin lehmälaumassa”, koreografi Marjo Kuusela kertoo.

Juoni

Jukolan talon emäntä on kuollut. Hänen seitsemän poikaansa olivat eläneet äidin suojeluksessa rapistuvassa talossa lähinnä leikkien ja metsästellen. Poikien on nyt selvittävä yksin. Juhanin mielestä hänellä vanhimpana on päätäntäoikeus talon ja veljien asioista. Aapo taas katsoo sen kuuluvan itselleen järkevimmälle, Tuomas hänelle vahvimmalle.

Talo ei selviä ilman emäntää, ja veljesten mielessä on muutenkin kytenyt naisenkaipuu. Venlan, kaipuun kohteen, äiti karsastaa veljesten alkeellista menoa ja antaa pojille lähtöpassit. Toukolan kylän poika osuu paikalle. Naimisiin ei pääse ilman rippikoulua eikä ripille ilman lukutaitoa. Juhani ei kuitenkaan kestä lukkarin koulussa omaa kehnoa lukutaitoaan eikä lukkarin keppiä.

Pojat karkaavat koulusta ja naiset nauravat heille. Kaiken lisäksi veljekset joutuvat tappeluun Toukolan poikien kanssa. Lauri keksii, että on muutettava elämäntapaa ja lähdettävä metsään, Impivaaraan, elämään itsekseen ja omin turvin, kuin ennen vanhaan. Naisista pojilla ei ole oikein ymmärrystä, mutta metsässä muistetaan tarinoiden ihanat immet. Aika Impivaarassa käy pitkäksi, ja veljekset lähtevät karhujahtiin. Metsässä pojat kuitenkin törmäävät Viertolan nelikymmenpäiseen härkälaumaan.

Viertolan härät on maksettava raivaamalla peltoa Impivaaran ahoille. Ja sehän onnistuu, sillä pojat ovat vahvoja ja pakko on hyvä käskijä. Syksyllä lastataan kesän tuotto kärryille ja lähdetään viljan myyntiin Hämeenlinnaan. Omalla kylälläkin huomataan täysinäiset viljalastit. Myyntireissullaan Simeon ja Eero joutuvat juhliin eikä kotiin vietävää jäänyt. Kylällä kuitenkin ymmärrettiin, että Impivaaran korvessa kasvaa vahvoja työntekijöitä. Poikien olisi aika ottaa Jukola uudelleen haltuunsa ja alkaa elämä maalleen kunniaa tuovina kansalaisina.

Lukkari pyytää näppärän ja älykkään Eeron lukuoppiin ja tämä opettaa veljilleen rippikouluun välttävän lukutaidon. Veljeksillä on isot tulojuhlat Jukolassa. Poikien metsät pullistelivat haluttua tukkipuuta ja puutavaraa – eikä naimaonnessakaan ollut enää valittamista. Jukolan laajat maa-alueet jaetaan poikien kesken. Ilman puolisoa jäänyt Simeon jäi asustamaan setämiehenä vanhaan Jukolaan, veljensä pirtinnurkkaan. Eerosta tulee kylän lautamies ja hän saa vaimokseen Seunalan Annan.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Koreografi Marjo Kuusela ja seitsemän veljestä

Marjo Kuusela palauttaa seitsemän veljestä näyttämölle

”Niin tarkkaa juoksua kuin mahdollista – terävää siksakkia. Tules uudestaan. Yritä nähdä jalkapohjat, kun nostat jalkojasi. Ja loppuun hyppy, jos sinulla on jokin hyvä idea. Ajattele sitä tanssina”, koreografi-tanssija Marjo Kuusela ohjaa tanssijoita. Alun perin vuonna 1980 Kansallisbaletille valmistunutta Seitsemää veljestä on kiitetty yhdeksi suomalaisen balettiohjelmiston merkkiteoksista.

Lue lisää

Seitsemän veljestä

“Haluan tanssiliikkeilläni kertoa poikien maailmasta, juurevasta ja maanläheisestä, mutta lennokkaasta.”

– Marjo Kuusela, koreografi

Galleria

Tekijät

Koreografia
Marjo Kuusela
Musiikki
Eero Ojanen
Musiikinjohto
Dalia Stasevska
Lavastus
Kati Lukka
Puvut
Anne Jämsä
Valaistus
Olli-Pekka Koivunen
Dramaturgia
Eino Tuominen

Rooleissa

Männistön muori
Milla Eloranta
Venla, männistön tytär
Sara Saviola
Terhi Talo
Seunalan anna. kapakan anna, kalvea impi

Esitykset ja liput

2 h 20 min
1 väliaika (30 min)
5 esitystä
24.3.2017 – 7.4.2017
Baletit
Päänäyttämö
liput
15-99 €
pe 24.3.2017
klo 19:00
la 25.3.2017
klo 12:00
ke 29.3.2017
klo 19:00
la 1.4.2017
klo 19:00
pe 7.4.2017
klo 19:00

Seitsemän veljeksen teosesittelyssä pe 24.3. ja ke 29.3. Heidi Almin kanssa teoksesta keskustelemassa koreografi Marjo Kuusela.

Seitsemän veljestä; Nicholas Ziegler, Teemu Tainio, Aapo Siikala, Michal Krčmář, Ilja Bolotov

Näe baletti livenä verkossa

Seitsemän veljeksen viimeisen esityksen voi katsoa suorana lähetyksenä verkossa perjantaina 7.4.2017. Lähetyksen tuottavat yhteistyössä Yleisradio ja Suomen kansallisooppera ja -baletti. Lähetystä voi seurata Ylen verkkosivuilla yle.fi/klassinen sekä Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa.

töölönlahti

Seitsemän veljestä kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Yleisön kommentit

Anne Rosenius
“Aivan upea baletti! Eero Ojasen hieno musiikki ja Marjo Kuuselan taidokas koreografia sekä veljesten mestarillinen tanssi loivat elämyksen. Lisää tällaista! Taide on paras keino saada iloa maailmaan. Suurkiitokset Kansallisoopperan koko tiimille erinomaisesta produktiosta.”
Taina
“Loistava esitys ja koreografia! Kolme naista eläytyi katsomossa henkeään pidättäen. Emme ole nähneet parempaa balettia elämässämme. Suuri kiitos kaikille tekijöille, muusikoille ja esiintyjille!”
Juulia
“Seitsemän veljestä oli huikea!!”
Anneli Helimo
“Koreografia hieno, esittäjät mainioita. Lavastus komea! Nautimme veljesten juoksusta metsikössä ja härkien kanssa teutarointi oli vakuuttavaa. Venla puolestaan oli herkkääkin herkempi! Hyvä Suomi, että annamme arvoa Kiven mestariteokselle!”
Maikki
“Upea esitys.”
AiVu
“Upea esitys, piti otteessaan ensi hetkestä alkaen.”

Arviot

Helsingin Sanomat 26.3.2017

Marjo Kuuselan Seitsemän veljestä -koreografia on ihmeellisen hieno kokonaistaideteos

lue lisää
Turun Sanomat 8.9.2013
“Karskin kaihoisasti suomalaisuudesta.” lue lisää
Afternoon Tea

Kauden makeat ja suolaiset

Mitä saisi olla? Valitse kauden monipuolisesta menusta omat suosikkisi.

Kun tilaat tarjoilut ennakkoon verkosta tai Oopperaravintoloiden myyntipalvelusta, pääset valitsemaan huomattavasti suuremmasta valikoimasta – ja vältät väliaikojen  jonot. Lämpiön ravintoloiden pöytäkartan löydät tästä. (PDF)

Oopperaravintoloiden myyntipalvelu
p. (09) 4030 2377, arkisin klo 9–11 ja 12–16
palvelupiste Oopperatalon Töölönlahden puoleisessa aulassa avoinna tiistaista perjantaihin klo 12–16
ravintolapalvelut[at]opera.fi