Siirry sisältöön
Kokonaiskesto 2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
9 esitystä
11.3.2022 – 14.5.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-129 €

Kansallissäveltäjän elämä tanssien

Uutuusbaletti kertoo Jean Sibeliuksesta – hänen luovuudestaan ja sen eteenpäin vievästä voimasta. Jeanin elämänkaari ei kuitenkaan olisi mahdollinen ilman Ainoa – Ainon rakkautta, luovuutta ja ymmärrystä. Vaikka teoksen minä on Jean Sibelius, tarinaa kerrotaan kahden minän, Ainon ja Jeanin kautta. Heidän rakkaustarinansa on teoksen sydän, ja rakkaus nähdään niin Ainon kuin Jeaninkin silmin.  Kaiken takana on Ainon ja Jeanin intohimo ja palava rakkaus, joka jatkui vuosikymmenten yli kaikista vaikeuksista huolimatta.

Suosittelemme balettia yli 7-vuotiaille katsojille.

Klassisen baletin liikekieltä

Jorma Elon viime vuosien vahva kiinnostus klassisiin tarinabaletteihin näkyy Sibeliuksen rakenteessa ja liikekielessä. Klassisen baletin liikekieltä rikotaan muutamissa kohtauksissa, joissa liikutaan Ainon ja Jeanin pään sisällä olevassa luovassa maailmassa. Näissä kohtauksissa myös liikekieli on täysin musiikin inspiroivaa. Esimerkiksi viulukonsertossa nähdään modernimpaa liikekieltä.

Turvallisuutesi on meille tärkeää

Tulethan esityksiin vain terveenä. Voit perua liput ja tarjoilut vielä 24 tuntia ennen esityksen alkua. Tutustu turvallisuuskäytäntöihimme tästä.

Esitykset ja liput

2 h 30 min
1 väliaika (30 min)
9 esitystä
11.3.2022 – 14.5.2022
Baletit
Päänäyttämö
liput
20-129 €
pe 11.3.2022
klo 19:00
la 12.3.2022
klo 19:00
ti 15.3.2022
klo 19:00
to 17.3.2022
klo 19:00
la 19.3.2022
klo 14:00
ke 23.3.2022
klo 19:00
to 24.3.2022
klo 19:00
pe 25.3.2022
klo 19:00
la 14.5.2022
klo 19:00

Mukana Sibeliuksen koskettavimmat sävelet

Jorma Elo on käynyt laajasti Sibeliuksen tuotantoa läpi löytääkseen teokseen sopivaa musiikkia. Useasta eri teoksesta kootut osat sitoutuvat hienosti yhdeksi kokonaisuudeksi, joka kuljettaa tarinaa. Käsikirjoitusta tukevat etenkin näytelmämusiikkisävellykset, joiden lisäksi mukana ovat Eloa itseään eniten koskettavat sävellykset, kuten viulukonsertto, viides sinfonia ja Finlandia.

”Viulukonsertto on ollut minulle koko elämäni ajan Sibeliuksen tärkein sävellys, johon olen tehnyt myös yhden suosituimmista baleteistani. Sitä en lopeta ihmettelemästä, miten se koskettaa aina minua, yleisöä ja tanssijoita. Myös viides sinfonia saa minut aina kananlihalle. Finlandia tuo minulle aina kyyneleet silmiin. Se koskettaa suomalaista – varsinkin meitä jotka emme ole pitkään aikaan asuneet Suomessa.”

Nostalgiaa henkivä visuaalisuus vie kansallisen heräämisen Suomeen

Lavastus- ja pukusuunnittelija Robert Perdziola on hakenut näyttävään lavastukseen innoitusta mm. Aino Sibeliuksen veljen Eero Järnefeltin maalauksista ja 1900-luvun alun Helsingin valokuvista. Klassisen kauniit puvut hehkuvat teoksen aikakausille uskollista tyyliä, jolle vastapainoa tuovat Sibeliuksen sävellystyötä kuvittavat abstraktit puvut. Amerikkalainen Perdziola on vieraillut Suomessa ja tutustunut suomalaiseen luontoon, joka on inspiroinut niin Sibeliusta kuin Eloakin. Hänen luonnoksissaan tulee hyvin selvästi esiin suomalaisuus – mutta samalla saamme raikkaan näkökulman suomalaisille tuttuihin näkymiin, kuten Ainolaan, Järnefeltien kesähuvilaan tai Helsinkiin.

Kuvagalleria

Juoni

Nuori Jean lukee kirjaa, jonka kuvissa on kauniita valkoisia joutsenia. Isän hautajaisissa Jeanin mielikuvitus vie hänet pois surun keskeltä.

Armas Järnefelt saapuu perheen huvilalle yhdessä ystävänsä Jean Sibeliuksen kanssa. Jean tuntee olonsa kiusaantuneeksi yläluokkaisen perheen seurassa. Jean ja Armaksen sisar Aino kokevat kuitenkin vetovoimaa toisiaan kohtaan. Ainon herkkä ja mieleltään järkkynyt sisar Elli riistää hengen itseltään metsässä. Järkyttynyt Aino tukeutuu Jeaniin surussaan.

Aino ja Jean kihlautuvat. Lopulta myös Ainon isä myöntyy kuullessaan Jeanin säveltämän Kullervon menestyksestä.

Sibelius matkustaa Wieniin opiskelemaan säveltämistä ja osallistuu orkesterin koesoittoon. Hän nauttii Wienin vapaasta ilmapiiristä juhlien, pelaten uhkapelejä ja päätyen bordelliin. Vihastunut Aino antaa lopulta kotiin palanneelle miehelleen anteeksi ja kertoo olevansa raskaana.

Vuosia myöhemmin Jean säveltää viulukonserttoa. Kantaesityksen harjoituksissa muusikot naureskelevat hermostuneelle Sibeliukselle. Huonojen arvioiden piinaama Jean pakenee juhlimaan. Palatessaan kotiin hän löytää Ainon lohduttomana heidän Kirsti-tyttärensä menehdyttyä lavantautiin. Jean ja Aino löytävät surun keskellä uudelleen rakkautensa toisiaan kohtaan.

Italiassa Jean jatkaa säveltämistä saadakseen perheelleen ruoan ja katon päänsä päälle. Epätoivoinen Jean näkee unessa Kirstin ja kokee syyllisyyttä tyttärensä menehtymisestä.

Sisällissodan sytyttyä perhe lähtee pakoon Helsingistä, mutta joutuu pakomatkalla punakaartilaisten uhkaamiksi. Jeanin veli lahjoo sotilaat. Jean näkee joutsenparven lentävän ja saa innoituksen säveltää.

Sibelius on hermostunut harjoitellessaan konsertin johtamista ja juo rohkaisuksi. Konsertissa Aino seuraa murheellisena juopuneen puolisonsa toimintaa.

Sibeliuksen perhe viettää onnellista aikaa. Aino ja Jean ovat jälleen löytäneet toisensa, ja Jean torjuu houkutukset lähteä juhlimaan.

Ikääntynyt Jean on yksi maan tunnetuimmista henkilöistä. Syntymäpäiväjuhlissa menneisyyden synkät tapahtumat valtaavat hänen mielensä. Ainon ja Jeanin lapset perheineen saapuvat ilahduttamaan haurasta Jeania. Jean menehtyy sydänkohtaukseen Ainon käsivarsille. Aino vaipuu muistoihin.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.

Tekijät

Koreografia
Jorma Elo
Musiikki
Jean Sibelius
Musiikki
Richard Strauss
Lavastus, puvut
Robert Perdziola
Valaistus
Brandon Stirling Baker
Projisoinnit
Petri Sarkkila
Koreografin dramaturginen assistentti, taiteellinen neuvonantaja
Nancy Euverink

Rooleissa

Richard strauss
Nicholas Ziegler

#Sibelius #FNBSibelius

“Mietimme Kansallisbaletin satavuotisjuhlaan tarinaa, joka koskettaisi minua ja jolla olisi yhteys Suomeen. Minun ja suomalaisten rakkaus tähän musiikkiin tuo syvyyttä teoksen katsomiseen.”

– Jorma Elo, koreografi

Kuuntele baletin musiikkia

Tallenne Stage24-palvelussa

Katso tallenne Stage24-palvelussa

Katso tallenne Sibeliuksen esityksestä 14.5.2022. Tallenteen tuottivat yhteistyössä Yle sekä Suomen kansallisooppera ja -baletti.

#Baletti100

On juhlan aika!

Suomen kansallisbaletti täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Teos on osa juhlavuoden ohjelmaa.

Kansallisbaletti juhlii 100-vuotista historiaansa myös verkossa. Tule lukemaan Kansallisbaletin käännekohdista, selaamaan videoita vuosien varrelta ja tutustumaan kevään juhlaohjelmistoon.

Täydennä elämys tarjoiluilla

Mitä saisi olla?

Tutustu kauden monipuoliseen menuun ja valitse omat suosikkisi. Herkkujen lisääminen ostoskoriin sujuu verkkokaupassamme näppärästi lippujen oston yhteydessä.

Voit nauttia Oopperaravintolan tarjoiluista sekä ennen esitystä että väliajalla. Kun tilaat tarjoilut ennakkoon, vältät jonotuksen.

Huomioithan, että verkkokaupassa tehdyille tilauksille emme voi taata tiettyä pöytää. Saatamme kattaa useamman seurueen samaan pöytään. Pöytä voi olla myös pystypöytä, jonka ääressä tarjoiluista nautitaan seisten. Voit tilata tarjoilut myös puhelinpalvelussamme, Opera&Ballet-mobiilisovelluksessa tai asiakaspalvelupisteellä.