Raymonda

Tamara Rojo – Alexander Glazunov

Maailmankuulu tanssija, Englannin kansallisbaletin taiteellisena johtajana toiminut Tamara Rojo on toteuttanut klassikkobaletista Raymonda uuden tulkinnan, jossa tapahtumat on sijoitettu 1850-luvulle, Krimin sodan keskelle. Teokseen on haettu inspiraatiota maailman ensimmäisenä sairaanhoitajana pidetyn Florence Nightingalen ja muiden sota-ajan tukijoukoissa toimineiden naisten elämästä.

Juoni

Britannia on mukana Krimin sodassa. Raymonda lukee kotonaan Englannissa sotatapahtumista ja haluaisi osallistua sotaponnisteluihin. Ystäväperheen poika John de Bryan jättää jäähyväisiä lähteäkseen taistelemaan rintamalle. Myös Raymonda päättää lähteä kohti Krimin niemimaata.

Sotilaat heräävät ja suuntaavat kohti taisteluja leiristään Sevastopolissa. John ystävineen on innoissaan päästessään lopultakin rintamalle. Raymonda ja muut hoitajat ovat leirissä huolehtimassa loukkaantuneista sotilaista. John haluaa avioitua Raymondan kanssa ennen joutumistaan taisteluihin ja Raymonda myöntyy myötätunnosta.

Yhtäkkiä paikalle saapuu Englannin liittolaisarmeijoiden johtoa, mukana myös Johnin ystävä, Aghan prinssi Abdur Rahman Ottomaanien valtakunnasta. John esittelee Raymondan Abdurille ja pyytää tätä pitämään Raymondasta huolta poissaolonsa aikana.

Raymonda painuu yöpuulle ja näkee unessaan hoitajien ja kuolleiden sotilaiden tanssivan. Unessaan hän itse tanssii niin Johnin kuin Abdurinkin kanssa. Raymonda herätetään uniltaan, sillä Abdur on järjestämässä juhlia sotilaiden mielialan kohottamiseksi ja myös hoitajat on kutsuttu. Raymonda innostuu, mutta Johnin huivi muistuttaa häntä kihlautumisesta.

Juhlassa ottomaanikansojen edustajat esittävät omia tanssejaan. Raymondan työtoveri, sisar Clemence huomaa Raymondan ja Abdurin välisen ihastuksen. Clemence yrittää estää paria lähentymästä, ja lopulta poistuu huomattuaan yrityksensä turhaksi. Yhtäkkiä juhlat keskeytyvät, kun paikalle palaa rintamalta sotilaita, joukossa myös John.

Raymonda ja John ovat astumassa avioliittoon. Häävieraiden joukossa on myös Abdur, mikä saa Raymondan surumieliseksi. Häissä Raymonda kuitenkin lopulta ymmärtää kohtalonsa ja tekee päätöksen, joka tulee määrittelemään hänen tulevaisuutensa.

Kuuntele musiikkia