Svansjön på Nationalbaletten genom hundra år
Svansjön har varit ett av de viktigaste verken i Finlands nationalbaletts historia, för det var den första baletten som uppfördes vid Finlands Opera 1922 och också den första baletten på det nya operahusets invigning 1993. Verket framfördes även på Nationalbalettens 10-årsjubileum 1932, på 40-årsfesten 1962 och på 50-årsjubileet 1972.
När Svansjön hade premiär i Helsingfors 1922 hade verket uppförts enbart av ryska och tjeckiska balettsällskap och i Västeuropa hade det setts bara på gästspel av ryska baletter.
Nationalbaletten fick äran att på sin första stora utlandsresa till Stockholm 1946 uppföra Svansjön – som då framfördes för första gången i sin helhet i Sverige. Nationalbaletten har vid det här laget uppfört Svansjön över 700 gånger.
Svansjön hade sitt uruppförande i Moskva 1877, och Petipa–Ivanovs koreografi som är grund för nuvarande versioner framfördes första gången 1895. Verket ändras med tiden. Under loppet av över hundra år har synen på estetik, dansens rörelsespråk, de tekniska möjligheterna och publikens krav ändrats. Svansjöns förändringar avspeglar balettens allmänna utveckling i Finland.