Gå till innehållet

Nationalbaletten 100 år

Detta är vår tillväxthistoria. Vi föddes för hundra år sedan. Sedan dess har inget kunnat stoppa oss.

Vi tänder på rörelsen, på kraften och skönheten i den. På den naturliga skönheten, för att vara exakt. Vi älskar föreställningar, men gillar inte att förställa oss. Vi värnar det genuina. Vi är en familj, där var och en får vara sig själv. På scenen och i salongen.

Fastän våra dansare kommer från olika håll i världen och verken ofta är internationella klassiker, finns våra rötter i detta land och denna stad. Det är en fin känsla – att känna sig hemma.

Vi firar vår födelsedag hela året. Välkommen med. Låt oss göra detta till ett oförglömligt år.

Dyk ner i historien

Det finns mycket att upptäcka i vår hundraåriga historia. Läs om Nationalbalettens vändpunkter och kika in bakom kulisserna. Klicka på pilarna på bilderna för att bläddra bland artiklarna. Artiklarna om Nationalbalettens vändpunkter finns också längst nere på sidan. Klicka här för att komma direkt till dem.

Alla balettartiklar finns samlade på sidan I kulisserna.

Nationalbalettens vändpunkter
Kika in bakom kulisserna

”Att arbeta i tåskor ger mig en känsla av frihet och styrka”

Detta är vår tillväxthistoria

Årets baletter

Våren 2022
Hösten 2022
Peppi Pitkätossu baletti

Pippi Långstrump

nötknäpparen och råttkungen

Nötknäpparen och Råttkungen

Se balett på Stage24

Balettfest också hemma i soffan

Du kan delta i festen också på vår digitala scen Stage24. Kommande direktsändningar hittar du på Live-sidan på Stage24.

Utöver direktsändningar kan du på Stage24 se inspelade föreställningar, trailers samt diskussioner och verkpresentationer som bakgrund till föreställningar.

#Balett100

”Jag kan inte komma på var jag skulle kunna vara lyckligare än på Nationalbaletten. Jag får arbeta med det jag älskar i mitt hemland tillsammans med de bästa av kollegor. Det är underbart att det fortfarande finns så många balettvänner i Finland att vår trupp har kunnat existera i så många som hundra år.”

– SARI IKONEN, DANSARE

Dansare

Finlands nationalbaletts dansare

Finlands nationalbalett, grundad 1922, är landets enda professionella, fullskaliga balettkompani. Det internationella kompaniet består i dagens läge av 76 professionella dansare som representerar 21 nationaliteter. I anslutning till Nationalbaletten verkar dessutom en separat ungdomsgrupp med 12 anställda nyutexaminerade dansare.

Nationalbalettens jubileumsprodukter

Olika Baletten100-produkter har under våren lanserats i Operashoppen som finns i aulan mot Tölöviken.
Den senaste nyheten är Baletten100-broschyren med artiklar och bilder som presenterar Nationalbalettens historia och nutid.

  • Baletten100-postkort 1,50 € st.
  • Baletten100-broschyr 10 €
  • Baletten100-munkjacka 60 €, i storlek S-XXL

Operashoppen har samma öppettider som kundtjänsten.

Jubileumsårets frimärken

Nationalbalettens 100-årsjubileum och Nationalteaterns 150-årsjubileum firas även med nya frimärken. Posten har valt bland de vackraste bilderna från de båda jubilerande kulturinstitutionernas repertoar till ett ark med tio frimärken.

Nationalbalettens fem frimärken visar bildminnen från Svansjön, Den lilla sjöjungfrun, COW, Nötknäpparen och Råttkungen samt Prinsessan Törnrosa.

Frimärksarket Jubileumsår på scenen släpps 7 september.

Baletten100-utställningen visar prov på mästerligt hantverk

Välkommen till foajéutställningen

Nationalbalettens 100-åsjubileum till ära har vi i huvudfoajén ställt ut förtjusande skatter och exempel på mästerligt hantverk från syateljén samt kuliss- och rekvisitaverkstaden.

Utställningen är öppen alla föreställningsdagar två timmar före föreställningens början och du kan komma och titta på utställningen fastän du inte ska på föreställningen.

Välkommen in!

En liten önskan från dansarna

Donera skor till balettdansare

Skorna är dansarens viktigaste arbetsredskap. Och också ett som slits väldigt snabbt. Våra kvinnliga dansare sliter ut cirka 2 160 par tåskor under en säsong. För männen går det åt ungefär 1 600 per mjuka skor på samma tid. Genom att donera pengar till dansskor bidrar du stort till dansarnas möjligheter att utöva sitt yrke.

Nationalbalettens vändpunkter