Skip to content

Chefsdirigent

Hannu Lintu

Om mig

Hannu Lintu fick den första impulsen till sin dirigentkarriär som 11-åring på Nyslotts operafestival, där han såg Verdis Don Carlos med sin familj. Den unga cellisten glömde helt händelserna på scenen när han intensivt följde vad som försiggick i orkesterdiket. Intresset för opera blev till en del av hans musikerskap redan då.

Opera spelade ingen större roll ännu på Sibelius-Akademins kapellmästarklass, men kort efter avslutade studier fick Lintu handledning och råd för många verk av Ulf Söderblom. De operakompositörer som, med hans egna ord, står honom närmast är Wagner, Verdi, Richard Strauss och Alban Berg.

Som operadirigent vill Hannu Lintu komma med i produktionen i ett så tidigt skede som möjligt. Han vill sätta sig in omsorgsfullt i regissörens planer, han deltar gärna i musik- och regirepetitioner, utforskar scenografin och försöker växa in i verket från första början.

Hannu Lintu upplever att uppdraget som chefsdirigent för Finlands nationalopera och -balett passar in i hans liv just nu. Han är redo för en stor vändning i karriären och glad över att få arbeta bland vänner i sin hemstad.

Under sin första säsong som chefsdirigent för Finlands nationalopera och -balett har han tre premiärer. På programmet står Cavalleria rusticana & Pagliacci, Billy Budd och Salome. Gästkonserter kommer han att dirigera i Paris, Amsterdam, Berlin, Geneve, Wien, Strasbourg, Milano, Chicago, Taipei och Seoul.

Kommande föreställningar