Skip to content

Mångkunniga musiker i orkesterdiket

Vet du hur stort sortiment av instrument en slagverkare i operaorkestern kan ha? En stor del av musikerna trakterar ett enda instrument, men slagverkarens repertoar kan beroende på verket bestå av så många som tjugo olika instrument.

Körens ABC

Arbetet i Nationaloperans kör kräver mycket men är även oerhört givande för alla körmedlemmar. Operasångarna Salla Leponiemi och Simo Mäkinen gick igenom alfabetet för Nationaloperans kör – med glimten i ögonvrån.

Svansjöns historia i Finland

Svansjön har varit ett av de viktigaste verken i Finlands nationalbaletts historia, för det var den första baletten som uppfördes vid Finlands Opera 1922 och också den första baletten på det nya operahusets invigning 1993.

Tåskornas historia

Tåskorna lyfter dansaren bokstavligt och bildligt ovan markytan. De symboliserar dansarens lätthet samt åren av arbete som ligger i bakgrunden. En ung balettstuderande glömmer knappast någonsin stunden när hon fick sina första tåskor: det är som en rit via vilken man går vidare till nästa fas och mot en eventuell karriär som professionell dansare. Läs mer on tåskornas historia.

Sömmerskan Outi Riikonen

Det är ofta fart och fläng i syateljén. Sömmerskan Outi Riikonen berättar hur det är att arbeta i Operahusets syateljé.

Bortom våldet

Innocence är en skakande opera som rör sig på två tidsplan och handlar om sår från det förflutna, tidens gång och att släppa taget. Operans dramaturg-översättare Aleksi Barrière berättar om Innocence.