Skip to content

Balettläroanstalten presenterar: Studerandenas workshop

Yrkesstuderandena vid Balettläroanstalten vid Finlands nationalopera och -balett presenterar sig som koreografer! Under workshop-aftonen förevisas nutidsdanskoreografier och neoklassiska koreografier, av vilka de flesta är uruppföranden.

Balettläroanstalten presenterar: Prinsessan Törnrosa

Balettläroanstaltens slit under höstterminen får en storslagen avslutning i december när läroanstaltens version av Prinsessan Törnrosa återvänder till repertoaren.

T(r)anssi

T(r)anssi är en kväll med tre verk av några av dagens banbrytande koreografer inom modern balett och dans: William Forsythe, Sharon Eyal samt duon Paul Lightfoot och Sol León. T(r)anssi håller publiken i sitt grepp genom rörelse, känslor och mental energi.

Balettens workshop

Nationalbalettens dansare ses också som koreografer när Balettens workshop igen efter en lång paus intar Almisalens scen! Workshop-kvällen består av miniatyrverk som Nationalbalettens dansare själva har planerat och genomfört. Deras varierande teman, visualitet och dansstil skapar ett mångsidigt program.

Blushing

Kvällen med Nationalbalettens unga dansare är en kavalkad av nytt och gammalt! Kvällens höjdpunkt är premiären för den tyska koreografen Marco Goeckes verk Blushing, skapat för baletten i Stuttgart och vinnare av Prix Dom Pérignon 2003. Nationalbaletten har tidigare uppfört Goeckes gripande verk Lonesome George. Utöver Blushing omfattar kvällens program scener ur baletten La Bayadère och moderna dansnummer.

Det är dags

I oktober är det dags för dans när Ballet Finland firar sitt 15-årsjubileum i Almisalen. Kvällen består av tre moderna dansverk av finska toppkoreografer. Nya verk av Hanna Brotherus och Johanna Nuutinen uruppförs och Kenneth Kvarnström har gjort en omarbetad version av sin älskade koreografi Carmen?!

Bachprojektet

Tuomo Railos uppmärksammade nutida dansföreställning repriser på Alminsalen hösten 2024. Bachprojektet är en koreografi för åtta dansare. I verket hör man J.S. Bachs Goldbergvariationer tolkade av pianisten Risto Lauriala.

En Julsaga

Den hjärtevärmande baletten En julsaga återkommer till Nationalbaletten. Charles Dickens julsaga om godhet och rättvisa har trollbundit teaterpubliken i mer än 180 år. Säkra din plats i salongen denna jul.

En midsommarnattsdröm

I En midsommarnattsdröm är allt möjligt – och förtrollande. I William Shakespeares romantiska komedi upplever både människor och älvor vindlande kärleksäventyr där föremålet för förälskelsen hinner växla många gånger. Balettversionen av denna strålande klassikerpjäs är skapad av koreograf Jorma Elo.

Prinsessan Törnrosa

Prinsessan Törnrosa är en av alla tiders mest älskade baletter. Den bekanta sagan om den förtrollade prinsessan Aurora, om de goda och onda feerna och om äventyrsprinsen kommer utmärkt till sin rätt i form av dans.