Skip to content

Simon Boccanegra

Se Verdis ödesmättade opera Simon Boccanegra som inspelning på Stage24!

Bortom ytan: Simon Boccanegra

Se videon och hör vad arbetsgruppen av Simon Boccanegra berättar om sitt arbete och verket.

Isfåglarna

Isfåglarna är Olli Kortekangas nyaste opera och uruppförs i Karleby hösten 2024. Operans libretto, som skrivits av Johan Bargum, utgår ifrån Ovidius Metamorfosers berättelse om Alkyone och kung Keyx, deras kärlek, lycka och motgångar – komiken icke att förglömma.

Earthrise

Earthrise skildrar en värld där politiska och religiösa krafter kämpar om inflytande, medan den vetenskapliga processen avslöjar obekväma sanningar. Verket är baserat på Johannes Keplers science fiction-roman Drömmen (postumt publicerad 1634) och astronomens livshistoria. Regisserad av librettist Aleksi Barrière, kombinerar musikteaterföreställningen 1600-talets repertoar med innovativ musik som överskrider genregränserna, skapad av kompositören Juha T. Koskinen och vokalartisten Anni Elif Egecioglu.

Djurfarmen

En grupp djur gör revolution på gården och störtar den tyranniska bonden. Med tiden blir djurens samhälle likadant som människornas och de ursprungliga idealen om jämlikhet faller i glömska.

Djurfarmen uruppfördes i Amsterdam på våren 2023 och blev omedelbart favorit bland både publiken och kritikerna. Alexander Raskatovs starka musik öppnar porten till människans mörka sida.

Glada änkan

När ridån går upp känns det som att stiga in på en stor, överdådig fest. Franz Lehárs operett Glada änkan sprudlar av livsglädje och bjuder på gammaldags glamour, adelns förlustelser, smittande melodier och cancan. Våren 2025 uppförs favoritoperetten på finska.

Salome

Salome är en av de starkaste och mest intensiva operorna genom tiderna. Den ses nu i mästerregissören Christof Loys gripande version som tolkar klassikern ur en ny synvinkel. Operan i en akt fängslar publiken med sina överraskningar och klarsynta berättande.

Salome återkommer till Nationaloperans repertoar hösten 2024.

Ryttaren

Vad händer med kärleken i förtryckets skugga? Aulis Sallinens Ryttaren uppförs nu för första gången på Nationaloperan och tar publiken på en tidsresa till en dystopisk framtid. Jussi Nikkiläs regi med vårt lands toppsångare som solister garanterar en imponerande produktion av en höjdpunkt inom finsk opera.

Don Carlos

Politiska intriger, ett upprivande triangeldrama och fantastisk musik. I Giuseppe Verdis opera Don Carlos har Elisabeth gift sig med Spaniens kung Filip, men hennes hjärta tillhör kungens son Don Carlos. Det statliga maskineriet är dock starkare än individernas stora känslor.

I operaklassikern Don Carlos är Verdis gripande melodier inspirerade av kärlek och politik. De två parallella motiven av hopplös kärlek och tanken om frihet gör detta till en av Verdis mest mångbottnade operor. Den imponerande nya uppsättningen har premiär på Nationaloperan våren 2025.

Österbottningar

Leevi Madetojas Österbottningar har med rätta kallats Finlands nationalopera. Det är en berättelse om ihärdighet, mänskliga rättigheter och frihet. Österbottningar hade premiär 1924. Det hundraåriga verket påminner oss att berättelser som berör den mänskliga själen är tidlösa.

Nu får Österbottningar en nytolkning i händerna på finländska toppartister. I sin första operaregi låter Paavo Westerberg scenerna avlösa varandra med en filmatisk effekt. Kostymerna har en västernstil som påminner om bröderna Coens filmer.