Skip to content

En Julsaga

Charles Dickens julsaga om godhet och rättvisa har intagit teaterscener i mer än 150 år. Berättelsen som utspelar sig i 1800-talets London ses nu som en ny, gripande balett med premiär på Nationalbalettens julrepertoar 2023. Verkets storslagna visuella uttryck tar åskådaren till en stad i den viktorianska industrialismens tidevarv, från den övre medelklassens glamorösa festklänningar till gatornas och de mindre bemedlades anspråkslösa förhållanden.

Svansjön besöker Tammerforshuset

Svansjön, världens kändaste balett, kombinerar Pjotr Tjajkovskijs storslagna musik och en ikoniskt vacker visuell värld. Svansjön besöker Tammerforshuset 6–7.10.2023.

Romeo och Julia

John Crankos Romeo och Julia har en lång historia och återkommer nu på publikens begäran till Nationalbalettens repertoar efter en paus på över tio år. Verket med känslofyllda pas de deux-scener, men även fart och humor är balett när den är som bäst för en vuxen publik.

Stravinskij-kvällen

På Stravinskij-kvällen får ursprungsverkens synvinkel en ny tolkning och Stravinskijs berörande musik förenas med färska koreografier och storslagna nya visualiseringar. Läs mer!

Messa da Requiem

Konsertrepertoarens klassiska favorit, Giuseppe Verdis Messa da Requiem uppförs i en sensationell samproduktion mellan Operan och Baletten.

Svansjön

Svansjön, världens mest berömda balett, kombinerar Tjajkovskijs storslagna musik och en legendariskt vacker visuell värld. Läs mer!

Dracula

Världens kändaste skräckhistoria om den transsylvaniska greven nu i balettform! I verket ingår musik av Wojciech Kilar, delvis samma som i Francis Ford Coppolas Oscarvinnande film Dracula.

Balettläroanstalten presenterar: Studerandenas workshop

Yrkesstuderandena vid Balettläroanstalten vid Finlands nationalopera och -balett presenterar sig som koreografer! Under Workshop-aftonen förevisas ett dussin nutidsdanskoreografier och neoklassiska koreografier, av vilka de flesta är uruppföranden.

Moving On

Nationalbalettens unga dansare uppför en kavalkad av nytt och gammalt! Julian Nicosias och Craig Davidsons nya moderna balettverk får sina uruppföranden och dansarna får visa upp sitt kunnande i Bournonvilles krävande dansteknik i scener från baletten Kermessen i Brügge. Verket hade premiär redan 1851, men ingår sällan i balettkompaniers repertoar idag. Nationalbalettens dansare har övat in baletten under ledning av Dinna Bjørn, en av världens ledande experter på August Bournonvilles koreografier.