Skip to content

I rampljuset presenterar

I rampljuset är en musikteatergrupp för amatörer i åldern 12–16-år som träffas på Operahuset torsdagar. Ungdomarna kommer med idéer och sätter upp med professionell handledning en musikteaterföreställning i fri stil varje år.

Ragnarök

Världen kan befrias från förbannelsen som vilar över gudarna och människorna först när Rhendöttrarna återfått den åtrådda ringen.

Ragnarök utspelar sig i en framtida dystopi och utgör kulmen på Wagners tetralogi Nibelungens ring. Nu sammanvävs figurerna och händelserna från de tre föregående operorna, Rhenguldet, Valkyrian och Siegfried. Ragnarök är känd för sina orkestermellanspel och ledmotiven som återkommit genom hela serien förstärker musikens berättande karaktär.

Simon Boccanegra

Den starka berättelsen om Simon Boccanegra tar publiken på en visuellt stiliserad resa till medeltidens Italien. Politisk maktkamp och familjehemligheter mellan generationer gör detta Verdis sällan uppförda verk till en mörktonad thriller, som håller en i sitt grepp från de allra första takterna.

Karmelitsystrarna

Karmelitsystrarna, som nu uppförs för första gången på Nationaloperan, är ett mästerverk baserat på verkliga händelser, där den unga dottern i en aristokratfamilj flyr undan revolutionärernas vrede till ett kloster.

Jevgenij Onegin

Eugen Onegin är en opera om ouppfylld längtan. Alla är olyckliga – utom lyssnaren, för Pjotr Tjajkovskijs molltonade musik är fantastiskt fascinerande.

Läderlappen

Johann Strauss bubblande lätta och brusande musik har gjort operetten Läderlappen till en odödlig klassiker. Läs mer och köp biljetter!

Madama Butterfly

Operan, förverkligad i äkta japansk anda, är en av Giacomo Puccinis vackraste. Puccini lät sin mest gripande musik flöda i tragedin om en ung flickas kärlek och besvikelser. Den tårdränkta och längtansfyllda operan passar även ypperligt för förstagångspublik.

Alcinas ö

Barockopera Alcinas ö sonderar gränserna mellan frihet och ansvar, plåga, nöje, det kontrollerade, det vårdslösa samt det verkliga och det sagolika.

Don Giovanni

Don Giovanni är en av världens mästerligaste operor. Dess musik klingar tidlöst i en kombination av lätt och allvarligt. Operan, som uruppfördes 1787, handlar om en obotlig förförare.

Skolopera: Källan

En affärsman vill bygga en dryckesfabrik vid en helig källa, förutsatt att kommunen beviljar pengar för projektet. Avtalet är redan undertecknat och det kan hävas bara ifall arbetet inte inleds inom en viss tid. Den känsliga Sofia hör källans ande tala och får hela klassen med sig. Men ska de lyckas hindra den heliga platsen från att förstöras? De har bara 40 minuter tid på sig. Grävskoporna står redan och väntar.

Skoloperan Källan är en intensivt spännande berättelse där handlingen sker i realtid. Samtidigt lyfter den fram aktuella frågor. Tänker vi på kommande generationer eller gör vi oåterkallelig skada?