Skip to content

T(r)anssi

T(r)anssi är en kväll med tre verk av några av dagens banbrytande koreografer inom modern balett och dans: William Forsythe, Sharon Eyal samt duon Paul Lightfoot och Sol León. T(r)anssi håller publiken i sitt grepp genom rörelse, känslor och mental energi.

Djurfarmen

En grupp djur gör revolution på gården och störtar den tyranniska bonden. Med tiden blir djurens samhälle likadant som människornas och de ursprungliga idealen om jämlikhet faller i glömska.

Djurfarmen uruppfördes i Amsterdam på våren 2023 och blev omedelbart favorit bland både publiken och kritikerna. Alexander Raskatovs starka musik öppnar porten till människans mörka sida.

En Julsaga

Den hjärtevärmande baletten En julsaga återkommer till Nationalbaletten. Charles Dickens julsaga om godhet och rättvisa har trollbundit teaterpubliken i mer än 180 år. Säkra din plats i salongen denna jul.

En midsommarnattsdröm

I En midsommarnattsdröm är allt möjligt – och förtrollande. I William Shakespeares romantiska komedi upplever både människor och älvor vindlande kärleksäventyr där föremålet för förälskelsen hinner växla många gånger. Balettversionen av denna strålande klassikerpjäs är skapad av koreograf Jorma Elo.

Prinsessan Törnrosa

Prinsessan Törnrosa är en av alla tiders mest älskade baletter. Den bekanta sagan om den förtrollade prinsessan Aurora, om de goda och onda feerna och om äventyrsprinsen kommer utmärkt till sin rätt i form av dans.

Glada änkan

När ridån går upp känns det som att stiga in på en stor, överdådig fest. Franz Lehárs operett Glada änkan sprudlar av livsglädje och bjuder på gammaldags glamour, adelns förlustelser, smittande melodier och cancan. Våren 2025 uppförs favoritoperetten på finska.

Salome

Salome är en av de starkaste och mest intensiva operorna genom tiderna. Den ses nu i mästerregissören Christof Loys gripande version som tolkar klassikern ur en ny synvinkel. Operan i en akt fängslar publiken med sina överraskningar och klarsynta berättande.

Salome återkommer till Nationaloperans repertoar hösten 2024.

Ryttaren

Vad händer med kärleken i förtryckets skugga? Aulis Sallinens Ryttaren uppförs nu för första gången på Nationaloperan och tar publiken på en tidsresa till en dystopisk framtid. Jussi Nikkiläs regi med vårt lands toppsångare som solister garanterar en imponerande produktion av en höjdpunkt inom finsk opera.

Édith Piaf – La vie en rose

Édith Piafs (1915–1963) unika liv lämnade efter sig ett musikaliskt arv som fortfarande älskas decennier efter hennes död.

Den nya baletten är som ett kalejdoskopiskt porträtt av Édith Piafs liv. Verket är baserat på verkliga händelser, men dyker också ner i huvudpersonens känslor.

Don Carlos

Politiska intriger, ett upprivande triangeldrama och fantastisk musik. I Giuseppe Verdis opera Don Carlos har Elisabeth gift sig med Spaniens kung Filip, men hennes hjärta tillhör kungens son Don Carlos. Det statliga maskineriet är dock starkare än individernas stora känslor.

I operaklassikern Don Carlos är Verdis gripande melodier inspirerade av kärlek och politik. De två parallella motiven av hopplös kärlek och tanken om frihet gör detta till en av Verdis mest mångbottnade operor. Den imponerande nya uppsättningen har premiär på Nationaloperan våren 2025.