Gå till innehållet

Älskade konstnär Jaakko Kuusisto är borta

Musiklivet har drabbats av en oersättlig förlust. Violinisten, dirigenten och tonsättaren Jaakko Kuusisto har gått bort. Han avled i en svår sjukdom 23.2.2022.

Jaakko Kuusisto fick endast 48 levnadsår. De åren använde han fullt ut och hade många karriärer. Han blev först känd som violinist, var framgångsrik i tävlingar, uppträdde som solist med orkestrar, spelade kammarmusik, var konsertmästare för Lahti Sinfonia, gjorde skivinspelningar och behärskade alla musikgenrer lika suveränt.

Den mångsidiga musikern började bli allt mer efterfrågad också som dirigent. Han ledde orkestrar i Finland och utomlands, var huvudgäst vid Oulu Sinfonia och sedermera chefsdirigent för Kuopio stadsorkester. Han hann därtill vara konstnärlig chef för Musikfestspelen i Uleåborg, ordförande för kommittén som planerade statsandelsreformen och stadsfullmäktig i Uleåborg. Jaakko Kuusisto blev tillfrågad för många uppdrag, för i honom förenades på ett unikt sätt en mångsidig sakkunskap, en extremt hög arbetsmoral, en skarp intelligens, en human livsinställning och en lugnt människonära natur.

Under de senaste åren var Jaakko Kuusisto allt mer framträdande som tonsättare. Hans många konserter var framgångsrika och särskilt den mästerliga violinkonserten har blivit mycket populär. Det är inget under, för Jaakko Kuusistos musik inspirerar såväl musikerna som publiken. Hans tonsättningar har alltid smittande melodiskt material, emotionellt tilltalande harmoni, rytmer som pulserar av livsglädje och sprakande orkesterfärger.

Hans stildrag pekade starkt mot opera och med barnoperan Hundarnas Kalevala började en karriär som ledde till flera småskaliga scenverk samt två helaftonsoperor. Jaakko Kuusisto blev känd vid Finlands nationalopera när han editerade, arrangerade och orkestrerade operan Indigo, vars föreställningar han även dirigerade 2016. Därnäst beställdes operan Is av honom. I den fick han fördjupa sig i ett välbekant tema, för han hade alltid rört sig till sjöss och bott ett år på Utö. Operans musik klingar övertygande av såväl ytterskärgårdens vinterstormar som sommarens milda vindar.

Jää: Hannu Forsberg; Petri Vesa; Petri Pussila; Marcus Groth; Marjukka Tepponen; Ville Rusanen; Jenni Lättilä; Jussi Merikanto; Jenny Carlstedt; Tiina Penttinen; Matias Haakana; Hannu Niemelä; Tove Åman
Is fick sin premiär på Nationaloperan januari 2019. Bild: Stefan Bremer

Is blev mycket populär 2019 och innebar en av höjdpunkterna i Jaakko Kuusistos liv. Snart inträffade dock en dramatisk vändning. På sommaren 2020 upptäcktes en hjärntumör som visade sig vara elakartad. Jaakko Kuusisto berättade öppet om sin sjukdom och hela musikergemenskapen var känslomässigt delaktig i behandlingsskedena. Glädjen och tacksamheten var enorm när Jaakko Kuusisto efter operationen återvände med återställda krafter för att dirigera föreställningarna av Is på hösten 2020. Karriären fortsatte och livet segrade. Jaakko Kuusisto visste dock att isen när som helst kunde brista under honom. Så skedde i december 2021.

På repetitionerna av Is hösten 2018 kom man första gången till scenen där prästens hustru sjunger avskedsarian vid sidan av sin drunknade man. ”Minuterna blir till timmar, dagar, och vårt gemensamma liv är allt mer avlägset, jag försöker få fatt i det, men når inte längre, jag får det inte åter, tiden för dig längre bort, som en ström.” Arian kunde inte avslutas, för sångarna brast ut i gråt, så stor var den emotionella laddningen i musiken och situationen. Då anade ingen hur snabbt Jaakko Kuusistos minuter, timmar och dagar skulle komma att ta slut.

Text: Juhani Koivisto

Koivisto har skrivit librettona till Jaakko Kuusistos operor Elämälle! och Jää

En inspelning av operan Jää kommer senare idag att kunna ses på Yle Arenan och vår Stage24-tjänst. Inspelningen är tillgänglig fram till den 20 maj. Jää visas på Yle Teema den 20 mars kl. 14.10.