Gå till innehållet

Nationalopera och nationalbalett inleder samarbete med Kalevala Koru

Nationalopera och nationalbalett har ingått ett samarbetsavtal med Kalevala Koru. Företaget designar ett halssmycke med verket Kalevalalandet som inspirationskälla. Smycket är ett ställningstagande för den finländska ihärdigheten och inre styrkan, och dess centrala betydelse.

Kalevalalandet är ett massivt storverk genom vilket Finlands nationalopera och nationalbalett firar Finlands 100 år av självständighet. Koreografen bakom verket är Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve, som skildrar olika milstolpar i Finlands historia och kultur och djärvt kombinerar olika konstformer. Resultatet är ett lekfullt, galet och rörande verk som kan uppkomma endast med utomstående ögon. Greve, som är hemma från Danmark, lämnar Nationalbaletten sommaren 2018 efter att ha varit dess konstnärliga ledare sedan 2008.

”Kalevala Koru är en ikon för finländskheten. Jag har själv burit smycken från Kalevala Koru redan i många år. Det känns fantastiskt att vi tillsammans kan skapa ett smycke som gör att allt fler finländare får ta del av berättelsen i verket Kalevalalandet. Jag hoppas att det här ska bli ett smycke som bärs med stolthet och som fungerar som en källa till inre styrka”, konstaterar Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve.

Smycket designas av Design Director Kirsti Doukas, som också har skapat smyckeserierna Vanamo, Lähde, Naisen ääni och Pohjantähti.

”Det känns fint att få skapa ett smycke utifrån Kenneth Greves berättelse Kalevalalandet. Berättelser är Kirsti Doukas bravur. Kalevala Koru och Kalevalalandet bygger på samma teman kring finländskhet, och ett samarbete känns därför mycket naturligt. Det moderna verket passar bra ihop med vårt företag, som håller på att förnyas, beskriver Riitta Huuhtanen, verkställande direktör för Kalevala Koru.

Kalevalalandet uruppförs 3.11.2017, och smycket lanseras som en del av Kalevala Korus höstkollektion 2017. Gruppbiljetter till föreställningarna av balettspektaklet kan redan köpas, försäljningen av enskilda biljetter inleds i april 2017.

Kalevala Koru Oy är Finlands erkänt varumärke inom smyckesbranschen och ett finländskt designföretag. Dess rötter sträcker sig 80 år bakåt i tiden och verksamheten bygger på design, högklassiga material och finländskt hantverk. Vår formgivningsfilosofi utgår från högklassig, identifierbar design som skiljer sig ur mängden. Alla smycken tillverkas på Kalevala Korus egen fabrik i Sockenbacka i Helsingfors. Företaget sysselsätter 115 personer.

kalevalakoru.fi

Kalevala Koru_logo