Gå till innehållet

Covid fan tutte med Karita Mattila inleder Nationaloperans höst

På denna sidan uppdaterar vi information gällande koronavirusepidemins påverkan på Nationaloperans och -balettens verksamhet (sist uppdaterad 27.5.)

Nationaloperan och Nationalbaletten förbereder sig inför eventuella begränsningar av folksamlingar på grund av coronavirusepidemin även på hösten och det innebär förändringar för spelåret 2020–2021. Höstens operarepertoar inleds med bland annat Covid fan tutte med Karita Mattila, dirigerad av Esa-Pekka Salonen. Det nya librettot till musiken i Mozarts Così fan tutte skrivs av Minna Lindgren.

Covid fan tutte dirigerad av Salonen har premiär i slutet av augusti. Jussi Nikkilä regisserar produktionen med de inhemska toppsolisterna Karita Mattila, Miina-Liisa VäreläTommi HakalaJohanna RusanenTuomas Katajala och Waltteri Torikka. Minna Lindgren skriver ett nytt libretto som kombinerar politisk satir och reality till musiken i Mozarts Così fan tutte.

”Vi lyckades få ihop ett otroligt team så här snabbt, eftersom konstnärerna sitter hemma eller på stugan och väntar på att få börja jobba igen. Idén var som en champagneflaska när korken flyger ut: alla var bubblande ivriga att medverka i den här festliga produktionen som handlar om våra gemensamma upplevelser under den här absurda tiden. Det här är en unik produktion i en unik situation”, säger Nationaloperans konstnärliga chef Lilli Paasikivi.

Valkyrian ses istället för Innocence i januari 2021

Kaija Saariahos och Sofi Oksanens nya opera Innocence uppförs inte på Nationaloperan 2020–2021. Innocence är en samproduktion mellan fem operahus och på grund av coronaviruspandemin får den inte sin urpremiär på festivalen i Aix-en-Provence i juli, och ses därmed inte heller i Helsingfors i januari 2021. Innocence ingår i stället i Nationaloperans repertoar under kommande spelår.

I stället för Innocence uppförs Richard Wagners Valkyrian, som skulle ha getts i augusti–september 2020. Valkyrian får sin premiär 29 januari 2021. Andra föreställningar publiceras senare. Vi vill uppföra Valkyrian som en full produktion med stor orkester. Samtidigt vill vi säkerställa att publiken som följer Nibelungenringen ska kunna se dess delar i rätt ordning. Valkyrians föreställningar i januari 2021 dirigeras av Susanna Mälkki.

Siegfried ska emellertid förevisas under våren 2021, och sista delen i tetralogin, Ragnarök, kommer att flyttas till hösten 2021. Också COW, den sista balett-premiären för våren överförs till hösten. Se den nya repertoaren här.

Om du har skaffat biljetter och/eller servering till inhiberade föreställningar kan du nedan läsa vilka alternativ du har att få gottgörelse för dina inköp.

Biljettförsäljningen till föreställningar säsongen 2020–2021 börjar i augusti

Tidtabellen för Nationaloperans och Nationalbalettens biljettförsäljning för det nya spelåret ändras. Till skillnad från förhandsinformationen börjar försäljningen av alla enstaka biljetter för säsongen 2020–2021  fredag 7 augusti kl. 12. Ursprungligen skulle försäljningen av enstaka biljetter starta i början av juni.  

Ändringarna i tidtabellen under säsongen 2020–2021 beror på coronaviruspandemins inverkan på repertoaren. Ändringarnas syfte är att garantera publikens och de anställdas säkerhet. 

Gottgörelse

Om du har skaffat biljetter och/eller servering till inhiberade föreställningar, vi ska returnera värdet av dina köp som saldo till ditt kundkonto. Där är det i gott förvar. Du får gottgörelse på det sätt du valt.

Det lättaste och förmånligaste sättet är att använda kontots saldo till framtida föreställningar. Du kan använda saldot och lösa ut biljetter till önskade föreställningar under säsong 2020–2021. Undantagsvis kan du också lösa ut säsongs- eller presentkort med saldot. Det går snabbast i vår webbutik. Logga in på ditt kundkonto här.

Ett annat alternativ är att du ber oss returnera saldot för dina köp till ditt eget kreditkort. Skicka e-post till oss på adressen liput@opera.fi.

Om inget av dessa alternativ känns lämpligt, kan du också få pengarna återbetalade till ditt bankkonto. I så fall ska du fylla i en blankett här.

E-post är det säkraste sättet att få kontakt med kundtjänsten

Har du frågor? På grund av situationen är det rusning till vår kundtjänst. Det säkraste sättet att få svar är att skicka ett e-postmeddelande till adressen liput@opera.fi. Vi behandlar alla meddelanden och kontaktar dig så snabbt vi kan.