Gå till innehållet

Nationalbalettens stjärnstunder i Tammerfors

Vårsäsong 2018. Dags för spännande upplevelser

Njut av ett generöst urval av de bästa bitarna inom klassisk och nutida dans samt den urcharmiga helaftonsbaletten Mumintrollet och trollkarlens hatt under samma dag. Nationalbaletten ger en unik galaföreställning i Tammerforshuset, där oförglömliga balettnummer framförs av toppdansare. Vid galakvällen ges även hela Kenneth Greves jättepopulära Muminbalett. Föreställningarna i Tammerforshuset utgör en ståtlig avslutning på Nationalbalettens vårsäsong.

Operan och Baletten gästspelar i Uleåborg

Glada nyheter för alla som bor i Uleåborg med omnejd. Operan och Baletten gästspelar på Oulun teatteri, Uleåborgs stadsteater, 24–27.10.2018. Under gästspelet visas en muminbalett för hela familjen, Iiro Rantalas nyskrivna opera Sanatorio Express, en unik balettgala samt Askungen, en miniopera speciellt anpassad för småbarn. Alla minioperans föreställningar produceras i samarbete med Ideapark Oulu och kooperativet Osuuskauppa Arina, och inträdet till dem är fritt. Biljetterna till de övriga gästspelsföreställningarna (Sanatorio Express, balettgalan och muminbaletten) säljs av Oulun teatteri.

Utöver föreställningarna utlovas även annat program vid sidan om:
Torsdagen 25.10 kl. 11.30-12.00 arrangeras en diskussion med librettisten Minna Lindgren på shoppingcentret Arinan Valkea.
Fredagen 26.10 kl. 12.30-14.00 evenemanget Tapaa Ballerina på Ideapark i Uleåborg. Du kan möta dansaren, få autografen och prova kostymer. En diskussion med dansaren kl. 13 och 13.30.

Gästspelet i Uleåborg får understöd av:

Arina_Osuuskauppani_logo_Ooppera ja Baletti vierailee Oulussa

Oulun kaupunki_logo_Ooppera ja Baletti vierailee Oulussa

Kaleva_logo_Ooppera ja Baletti vierailee Oulussa

BusinessOulu_logo

Gästspelsprogrammet i Uleåborg

Pikaparantola
Operakomedi om nutida neuroser

Sanatorio Express

Iiro Rantalas och Minna Lindgrens opera tar sig frispråkigt an den moderna människans predikament. Hur skall jag gå ner i vikt? Hur skall jag få ro i sinnet? Hur orkar jag med sociala medier? Nog kan man väl hämta sig efter en skilsmässa på ett veckoslut? Hur hanterar jag skammen? Med självbedrägeri, bluffläkare och addiktioner kommer Sanatorio Express med svar och vård på sitt eget sätt.

Föreställningar ons 24.10 kl. 19 och tor 25.10. kl. 13 på Uleåborgteaterns huvudscen

Muumipeikko ja Taikurin hattu_photo Saara Salmi
För hela familjen

Mumintrollet och trollkarlens hatt

Kenneth Greve och Tuomas Kantelinen är kända för sina succébaletter. Mumintrollet och trollkarlens hatt besöker Uleåborg i oktober 2018. Denna muminbalett som charmat Japan och Helsingfors lämpar sig för hela familjen och följer den kända berättelsen om trollkarlens hemlighetsfulla hatt.

Föreställningar lö 27.10 kl.14 och 16 på Uleåborgsteaterns huvudscen

Kansallisbaletti kylässä
UNIK GALAFÖRESTÄLLNING

Stjärnstunder med Nationalbaletten

Njut under en helafton av en rejäl dos av det bästa som den klassiska baletten och den nutida dansen har att erbjuda. Nationalbaletten kommer till Uleåborgs stadsteater med en unik galaföreställning där toppdansare tolkar oförglömliga paradnummer.

Fri 26.10. kl. 19.00, Uleåborgsteaterns huvudscen 

Gladlynta kortopera

Miniooppera: Tuhkimo; Saara Kiiveri, Sampo Haapaniemi

Miniopera: Askungen

Den bekanta historien om relationen mellan Askungen och hennes elaka systrar kan nu upplevas till sprudlande toner av Rossini i form av en livlig och aktuell halvtimmesopera. Den här gladlynta kortoperan lämpar sig för alla!

Föreställningarna på Uleåborgs stadsteaters lilla scen:
To 25.10  kl. 10.00, 11.00 och 13.00, samt kl. 14.00 (för inbjudna gäster)
Fr 26.10 kl. 10.00, 11.00 och 13.00, samt kl. 14.00 (för inbjudna gäster)

Minioperans föreställningar i Uleåborg understöds av kooperativet Osuuskauppa Arina och Ideapark Oulu.

Elevoperan på Finlandsturné

Ihmepoika A

Den nya elevoperan Ihmepoika A turnerar i skolorna

Elevoperan Ihmepoika A är ett kreativt samarbete mellan elever i årskurserna 5–6 och yrkesfolk från operavärlden. Operan är skriven av rapartisten Karri Miettinen, dvs. Paleface. För kompositionen står Timo Hietala, för regin Riikka Oksanen och för visualiseringen Anna Kontek. Föreställningen hade premiär i Almisalen 7.4.2017, och från och med hösten 2017 kommer verket att framföras i hela 80 skolor runt om i Finland.

Ihmepoika A är den sjunde elevoperan som Nationaloperan har beställt.

Höstsonaten: gästspel vid Östersjöfestivalen

Höstsonaten; Anne Sofie von Otter

Den prisade operan ges konsertant vid Östersjöfestivalen

Höstsonaten för samman filmlegenden Ingmar Bergmans text och Sebastian Fagerlunds musik. Operan spelades för fulla hus under säsongen 2017–2018 på Finlands nationalopera och ges nu som konsertversion i augusti 2018 vid Östersjöfestivalen i Berwaldhallen i Stockholm.

Nationalbaletten i Japan för första gången

I april 2017 besökte Nationalbaletten Japan för första gången under balettens historia. I Bunkamura Orchard Hall i Tokyo gavs sex föreställningar den 22–25 april och i Osaka två föreställningar den 29–30 april. Närmare hälften av Nationalbalettens dansare deltog i besöket. I programmet ingick också en galakväll som bestod av plock ur Nationalbalettens bästa verk. Bland dessa kan nämnas Imre Ecks Tuonelas svan till musik av Sibelius samt några godbitar ur Svansjön, Don Quijote och Jorma Uotinens Ballet Pathétique. Galan avslutades med en muminbalett som är en knapp timme lång och bygger på Tove Janssons bok Trollkarlens hatt. Muminbaletten hade planerats uttryckligen för Japanbesöket. Koreografin till detta nya verk har skapats av Kenneth Greve, och musiken har komponerats av Tuomas Kantelinen.

Finlands nationalbaletts samarbetspartner för Japanturnén var Finnair. Besöket var en del av jubileumsprogrammet Finland 100 år.

Muumipeikko ja Taikurin hattu_photo Saara Salmi

“Vi är stolta över att ha blivit inbjudna att gästspela i Japan. Det här är nämligen första gången någonsin som Finlands nationalopera och nationalbalett besöker Japan. Det är bara världens bästa grupper som blir inbjudna till Japan, och publiken där är känd för sin höga balettkunskap. Därför känner vi oss mycket hedrade.”

– Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve

Muminfiguren på bilden: © Moomin Characters™

 

Bilder från galaföreställningen under turnén i Japan

Glimtar från besöket på sociala medier #FNBtour

Ooppera ja Baletti kiertueella

Nationalbalettens besök har under 2017 följts utförligt i Operans och Balettens sociala medier. Titta på filmsnuttar bakom kulisserna och upplev stämningen under Japanturnén genom att följa hashtaggen #FNBtour.

Nationalbaletten gästspelade i Köpenhamn i januari 2017

Lumikuningatar 2016

Finland har nämnts!

Nationalbaletten fick äran att delta i invigningen av Finland 100 år i Köpenhamn i januari 2017. Besöket ingick i de internationella höjdpunkterna under jubileumsåret.

Nationalbalettens dansare framförde Kenneth Greves succébalett Snödrottningen vid kungliga baletten i Danmark sammanlagt fyra gånger 27–29.1.2017. I rollen som Kerttu dansade Salla Eerola och Tiina Myllymäki och i rollen som Kai Michal Krčmář och Sergei Popov. I huvudrollen sågs Yimeng Sun och Hanako Matsune.

Under föreställningarna i Köpenhamn hade den danska skådespelaren Vibeke Hastrup berättarrollen. Hastrup har under sin 30-åriga karriär varit med i bl.a. filmer, tv-serier och teaterföreställningar. Under de senaste åren har Hastrup gästspelat i bl.a. tv-serierna Borgen och Bedrag.

Nationalbalettens besök i Köpenhamn understöddes av Kulturfonden för Finland och Danmark, Finland 100-programmet och Finlands kulturinstitut i Danmark.

Juha Sipilä ja kuningatar Margareeta mukana Kööpenhaminan vierailulla

Statsminister Sipilä och drottning Margrethe deltog i premiären av Snödrottningen

100-åriga Finland firades i högt uppsatt sällskap vid kungliga teatern i Danmark. I festligheterna deltog drottning Margrethe av Danmark och Finlands statsminister Juha Sipilä. Även åtskilliga ministrar, diplomater, danska hedersgäster och finlandsvänner deltog i premiären i Köpenhamn.

Snödrottningen hänförde danskarna

Baletten Snödrottningen, som älskas av finländarna, togs mycket varmt emot av den danska publiken.

Lumikuningatar

”Det här är Finlands nationalbaletts första gästspel i Köpenhamn, och förhoppningsvis inte det sista.”

– CPH Culture

Lumikuningatar; Tiina Myllymäki

”Ett imponerande gästspel från kalla Norden, som vi gärna skulle se igen.”

Läs mer on Nationalbalettens gästspel i Köpenhamn:

Naiselo45+: Lumikuningattaremme lumosi tanskalaiset

Berlingske: Snedronningen på segway

Kulturkupeen: Snedronningen – Den Finske Nationalballet på Det Kgl. Teater.

Out & About Online: Snedronningen – Flot fejring af Finlands 100 år

XQ28.dk: Magisk eventyrballet

Teater1: Snedronningen

Danstidningen: Genomskinliga isprinsessor och trollkarlar i bastun

Eva Kistrup, Copenhagen Report: A Winter’s Tale

So You Think You Can Muuv? -workshoppar

dansworkshop

Streetdans och balett med yrkesdansare

Fartfyllda workshoppar inspirerar årskurserna 5 till 9 till dans och till att skapa egna koreografier tillsammans med yrkesdansare. En föreställning som kombinerar klassisk balett och streetgenrer bildar tillsammans med arbetet i små grupper en helhet som gör dansen till en naturlig del av skoldagen.

Workshopparna arrangeras i huvudstadsregionen och då och då på andra orter.