Gå till innehållet

Läs om de nya verken säsongen 2021–2022

Ibland måste man vänta på något gott. I flera månader har Operahusets dörrar varit stängda, foajén stått öde och fanfarerna till tecken på att föreställningen börjar har tystnat.

Nu har vi samlat våra krafter. Vi har planerat och förberett en fantastisk repertoar och brinner av lust att få erbjuda vår publik gripande, glädjande och tröstande stunder med konst.

Säsongens opera- och balettproduktioner handlar om frihetslängtan, uppror och misstro – men framför allt om passionerad kärlek. Må kärleken vara vår kraftkälla!

Biljettförsäljningen till höstens föreställningar börjar 5 maj kl. 12. Försäljningen av föreställningar våren 2022 samt enstaka biljetter till säsongskortsföreställningar börjar 31 augusti kl. 12.

”Kraften hos konst gömmer sig ofta i överraskande små gester. Ett trovärdigt framförande av musik kräver att intensiteten i den och musikerns fysiska kraft förenas till en tilltalande helhet.”

– chefsdirigent Hannu Lintu

Säsongens nya verken 2021–2022

Varför nöja sig med en när man kan se två?

Cavalleria rusticana & Pagliacci

Premiär 20.8.2021

Tidernas mest kända dubbelopera är en klassiker kring hemlig kärlek, svartsjuka och hämnd. Den prisbelönta produktionen fick sin premiär på London Royal Opera House 2015 och blev en omedelbar succé.

LÄS MER

Kämpa för din kärlek

Spartacus

Premiär 1.10.2021

Spartacus är gladiatorn som leder slavarnas uppror mot Romerska riket. Baletten handlar om en man, hans passionerade kärlek och uppdrag att vinna frihet.

LÄS MER

Dansens stora mästerverk

Svansjön

Premiär 15.1.2022

Svansjön, världens mest berömda balett, kombinerar Tjajkovskijs storslagna musik och en legendariskt vacker visuell värld. Svansjön inleder med rätta Nationalbalettens hundraårsjubileum i januari 2022.

LÄS MER

Opera i mänsklighetens kärna

Billy Budd

Premiär 28.1.2022

Benjamin Brittens maritima mästerverk ses första gången på Nationaloperan på våren 2022. Iscensättningen är gripande och genomsyras av den klaustrofobiska stämningen på en u-båt under andra världskriget.

LÄS MER

Nationalkompositörens liv i dansform

Sibelius

Premiär 25.2.2022

Jorma Elos nya koreografi iscensätter Aino och Jean Sibelius kärlekshistoria i form av en hellång klassisk balett. Musiken i baletten består av vår nationalkompositörs älskade melodier.

LÄS MER

Maktens gudomliga kraft

Salome

Premiär 18.3.2022

Salome var en sensation på sin tid – den tjusade och chockerade med sitt tema som utstrålade religiositet och erotik och därtill med ett tonspråk av ett helt nytt slag. Nu ses operan i den prisbelönta regissörens Christof Loys gripande tolkning.

LÄS MER

En kväll, tre dansverk

Trippel: Made in Finland

Premiär 6.5.2022

Under Nationalbalettens jubileumsår presenterar Trippel nya verk av tre internationellt framgångsrika finländska koreografer: Johanna Nuutinen, Kenneth Kvarnström och Tero Saarinen.

LÄS MER

En föreställning full av drama och glamour

Hela Karita

Premiär 18.5.2022

Upplev hela den breda tolkningsskalan hos Finlands mest berömda operadiva i en föreställning! Det utlovas såväl gripande drama som sprudlande glans från den stora världen.

LÄS MER

Säkra din plats: köp ett säsongskort

När du köper ett säsongskort får du biljetter till alla sju nya verk under spelåret 2021–2022. Du får också din egen fasta plats i salongen och elva betydande förmåner.

Det finns ett bestämt antal av säsongspaketer till salu. Säsongskort för spelåret 2021–22 säljs den 5.5. kl. 12. 

Lyssna på säsongens repertoar

Oopperan kummitus -musikaalin päähahmo katsoo uhkaavasti kameraan synkkä taivas taustallaan.

Efterlängtade Fantomen på Operan återkommer också till repertoaren

Utöver de nya verken bjuder spelåret 2021–2022 också på återkommande verk från tidigare säsonger.

Läs om vår övriga repertoar