Raymonda

Tamara Rojo – Alexander Glazunov

Den världsberömda dansaren Tamara Rojo, f.d. konstnärlig chef för Engelska nationalbaletten, har gjort en ny tolkning av den klassiska baletten Raymonda, och placerat händelserna på 1850-talet, mitt under Krimkriget. Florence Nightingale, som anses vara världens första sjuksköterska, och andra kvinnor verksamma i krigets stödtrupper har inspirerat verket.

Handlingen

Storbritannien deltar i Krimkriget. Raymonda läser om krigshändelserna hemma i England och vill ge sitt bidrag till krigsansträngningarna. John de Bryan, son till en vänfamilj, tar farväl för att resa till fronten. Också Raymonda beslutar att ge sig av till Krimhalvön.

Soldaterna vaknar i sitt läger i Sevastopol och ger sig ut i strid. John och hans vänner är ivriga över att äntligen komma till fronten. Raymonda och de övriga sköterskorna tar hand om sårade soldater i lägret. John vill få ett löfte om äktenskap av Raymonda innan han hamnar ut i strid och Raymonda går med på hans önskemål av medkänsla.

Plötsligt uppenbarar sig ledningen för Englands allierade arméer, bland dem Johns vän, prins Abdur Rahman från Ottomanska riket. John presenterar Raymonda för Abdur och ber prinsen ta hand om henne medan han själv är borta.

Raymonda lägger sig och drömmer att sköterskorna och döda soldater dansar. I drömmen dansar hon själv med både John och Abdur. Raymonda väcks från sin sömn, för Abdur ska arrangera en fest för att höja humöret bland soldaterna och också sköterskorna är inbjudna. Raymonda blir ivrig, men Johns halsduk påminner henne om deras förlovning.

På festen uppför ottomanfolkens representanter egna danser. Raymondas kollega, syster Clemence, ser förtjusningen mellan Raymonda och Abdur. Clemence försöker hindra paret från att komma nära varandra, men avlägsnar sig till slut när hon inser att det är lönlöst. Plötsligt avbryts festen av att soldater återvänder från fronten, bland dem även John.

Raymonda och John ska gifta sig. Bland bröllopsgästerna finns också Abdur, vilket gör Raymonda nedstämd. På bröllopet inser hon dock slutligen sitt öde och fattar ett beslut som kommer att vara avgörande för hennes framtid.

Lyssna på musik