Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 15 min
1 paus (30 min)
12 föreställningar
23.8.2019 – 28.5.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Åldersgränsen är 6 år

Alla föreställningarna för våren 2020 inställda

På grund av koronavirusepidemin var alla våra publika evenemang för våren inställda.

Richard Wagners andra del till Ringen, Valkyrian, överförs till vintern 2021, Siegfried ska emellertid förevisas under våren 2021, och sista delen i tetralogin, Ragnarök, kommer att flyttas till hösten 2021. 

Också COW, den sista balett-premiären för våren överförs till hösten. 

Läs mer

Ett språng in i sagans värld

Klassisk balett som skönast, förtjusande musik och en scenografi och kostymering som för direkt till sagobokens sidor. Alice i Underlandet är en balett som förtrollar åskådare i alla åldrar. I Jorma Elos koreografi intas huvudscenen av enorma färggranna sagofigurer ur Lewis Carrolls böcker Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet.

Det var utsålt vid varje föreställning. Nu återkommer baletten i augusti 2019 till Nationalbalettens repertoar i förnyad version mer sprakande än någonsin. Låt äventyret börja.

Åldersgränsen är 6 år.

#aliceiunderlandet #liisaihmemaassa #FNBaliceinwonderland

Alice i Underlandet

Allt börjar då Alices kära far dör. Hennes mor är sträng och kräver att dottern lever upp till alla hennes förväntningar. Då Alice får höra att modern planerar ett tvångsäktenskap, flyr hon slutligen in i sin egen fantasivärld.

Alice i Underlandet

”Under berättelsens gång möter Alice ett flertal gestalter som hjälper henne att växa upp, bli mogen och empatisk.”

– Jorma Elo, koreograf

Handlingen

Alice bor hemma med sina nära och kära, med far, mor och sin bror. Hennes far dör oväntat i en sjukdomsattack. Åtta år har förflutit och nu förbereder familjen sig på Alices förlovningsfest, men hon vill inte förlova sig. Hon ser en Vit Kanin i en målning och följer kaninen in i tavlan som börjar snurra. Hela rummet blir en tunnel som är lik en bottenlös brunn. På vägen börjar märkliga saker hända, vissa av dem blir Alice förtjust i. Hon blir större – eller är det så att allt omkring henne blir mindre?

Alices tårar bildar en stor sjö. Alla varelser som hamnat i tårarnas sjö deltar i en virrig kapplöpning i hopp om att bli torra. Alice försöker fastslå regler för det galna loppet men misslyckas. Alice fortsätter att följa efter den Vita Kaninen och så träffar hon tvillingarna Tweedledum och Tweedledee. Alice frågar dem var den Vita Kaninen är och hur hon skall finna vägen till Drottningens trädgård.

Alice anländer till Hertiginnans hus, där hon möts av hat och förakt. Hertiginnan utmanas av Hjärter Dam till ett krocketspel. Hon slänger sin baby i famnen på Alice och skyndar iväg för att förbereda sig för spelet. Alice tar hand om babyn men inser sedan att den egentligen är en liten gris. Alice möter den förtrollande Nattsländan med vänner. Hon ber om råd om hur hon skall bete sig för att bli en vacker fullvuxen kvinna.

Den Vite Riddaren jagar efter den Röda Draken men kommer i underläge. Alice vill hjälpa honom. Riddaren känner stor tacksamhet mot Alice.

Alice kommer till ett stort bord som är dukat för tebjudning. På plats finns Hattmakaren, Påskharen och Murmeldjuret, som anser att det inte finns plats vid bordet för Alice. Den Vita Kaninen vållar ytterligare förvirring. Klockan har tagit illa upp och stannat på klockan sex på eftermiddagen. Det betyder att tebjudningen inte kommer att ta slut.

Alice kommer till en äng och ser skymten av sin bror som springer undan Hjärter Dam. Hon börjar själv följa efter Hjärter Dam och dennas anhängare.

I Hjärter Dams trädgård har spelkortsträdgårdsmästarna av misstag planterat vita rosor. Nu målar de dem röda, innan Hjärter Dam får höra om saken. Hjärter Dam kommer till platsen och ger order om att låta avrätta trädgårdsmästarna. Drottningen utmanar Alice till ett märkligt krocketspel, men blir arg, då spelet inte går som hon vill och ger order om att låta avrätta alla. Hon vill också låta avrätta Chesirekatten men lyckas inte komma överens om saken med Kungen. Alice föreslår att de frågar råd av Hertiginnan som äger katten. Då hertiginnan anländer, har katten emellertid försvunnit.

Drottningen har fängslat Hjärter Knekt som är Alices bror och en rättegång börjar. Hjärter Knekt anklagas för att ha stulit kakor som Drottningen bakat. Till vittnen kallas Hattmakaren och Kocken som ställer till med kaos, och då passar Alice och Hjärter Knekt på att ta till flykten.

Alice och den Vite Riddaren strider tillsammans mot Drottningens spelkort och den Röda Draken − och de utgår med segern.

Den Vite Riddaren hjälper Alice att klättra upp längs trapporna ut ur Underlandet. Alice har vuxit och utvecklats som människa. Erfarenheterna i Underlandet han förberett henne för att möta världen i sitt eget hem, där hela äventyret började.

Intrigen i sin helhet och annan bakgrundsinformation finns att läsa i verkets programblad.

Liisa ihmemaassa pukuluonnos

”Jag anser att just baletten är den bästa uttrycksformen för berättelsen om Alice.”

– Robert Perdziola, scenograf & kostymör

Galleri

Robert Perdziolas kostymkreationer

Kolla även

Balettens stora hit
Världens starkaste balett!
Peppi Pitkätossu baletti

Pippi Långstrump (2019)

Medverkande

Koreografi
Jorma Elo
Musik
Ludwig van Beethoven
Musik
G. F. Händel
Musik
Edvard Grieg
Musik
Felix Mendelssohn
Musik
Joseph Haydn
Musik
Carl Maria von Weber
Musik
Hector Berlioz
Musik
G. F. Stölzel
Scenografi, kostymer
Robert Perdziola
Ljusplanering och projiceringar
Mikki Kunttu

I rollerna

Biljetter och föreställningar

2 h 15 min
1 paus (30 min)
12 föreställningar
23.8.2019 – 28.5.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-99 €
Åldersgränsen är 6 år
fre 23.8.2019
kl. 19:00
lör 24.8.2019
kl. 14:00
tor 29.8.2019
kl. 19:00
lör 31.8.2019
kl. 14:00
ons 4.9.2019
kl. 19:00
tor 5.9.2019
kl. 19:00
tor 12.9.2019
kl. 19:00
ons 13.5.2020
kl. 19:00
lör 16.5.2020
kl. 19:00
fre 22.5.2020
kl. 19:00
mån 25.5.2020
kl. 19:00
tor 28.5.2020
kl. 19:00

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.