Gå till innehållet
Längd totalt 2 h 50 min
2 pauser (25 min)
11 föreställningar
21.2.2020 – 14.3.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-119 €

Alla föreställningarna för våren 2020 inställda

På grund av koronavirusepidemin var alla våra publika evenemang för våren inställda.

Richard Wagners andra del till Ringen, Valkyrian, överförs till vintern 2021, Siegfried ska emellertid förevisas under våren 2021, och sista delen i tetralogin, Ragnarök, kommer att flyttas till hösten 2021. 

Också COW, den sista balett-premiären för våren överförs till hösten. 

Läs mer

Operaklassikern har blivit en eldig balett

Carmen är en av världens mest populära operor, men här har Carmen gjorts om till balett. Britten Liam Scarlett har skapat en gripande och dramatisk klassisk balett som efter premiären år 2015 drog fullt hus på Norska operan. I Scarletts koreografi klingar de bekanta melodierna ur Georges Bizets opera.

Åldersrekommendation över 9 år. 

Carmen

I tryckande atmosfär i 1930-talets Spanien

Liam Scarletts verk utspelas liksom operan i närheten av en tobaksfabrik i Spanien, men på 1930-talet kort före inbördeskrigets utbrott. I denna värld tvingas var och en försvara sig själv och göra sitt yttersta för att klara livhanken.

Carmen

Dans till operamelodier

I baletten hörs liksom i operan Georges Bizets musik, men inte exakt på samma sätt som vi vant oss vid i operan. Dirigenten Martin Yates har bearbetat musiken så att den stöder balettens dramatiska båge – och de mest kända temana har ändå fått bli kvar på sina bekanta platser. Operamusiken ur Carmen kompletteras med några andra kompositioner av Georges Bizet som andas samma spanska stämning.

Carmen

Ung koreograf med världsrykte

Liam Scarlett är en brittisk koreograf som arbetar som ordinarie koreograf vid Royal Ballet i London och som gästkoreograf vid Queensland Ballet i Australien. Han har även gjort koreografier för flera andra betydande balettkompanier, såsom English National Ballet, San Francisco Ballet och American Ballet Theatre. Scarletts Carmen fick sin premiär på Norska nationalbaletten 2015 och den var hans första helaftonsbalett.

#carmen #carmenbalett #FNBcarmen

Carmen

“Jag vill att publiken känner empati för både Carmen och Don José. Jag har försökt skapa en så stor kärlekshistoria som möjligt, trots att den slutar med mord.”

– Liam Scarlett, koreograf

Handlingen

Från en närbelägen by har Micaëla rest till tobaksfabriken för att träffa sin ungdomskärlek Don José. Hon har också med sig ett bud från dennes mor. På fabriken jobbar ett grupp kvinnor övervakade av vakten Zuniga. Atmosfären är spänd på tröskeln till inbördeskriget. Det enformiga arbetet vid tobaksfabriken bryts bara av vaktbytet. Då Zuniga gett sig av underhåller Carmen vakterna och lägger märke till Don José, som hon slänger en blomma åt. Micaëla träffar slutligen Don José och de gamla känslorna dem emellan vaknar på nytt. Deras möte avbryts av ett skrik som hörs från fabriken. Carmen har börjat slåss med andra kvinnor på arbetsplatsen. Carmen skiljs åt från de andra och ställs under Don Josés bevakning. Carmen lyckas fly genom att förföra Don José, som arresteras för sin oförsiktighet.

Carmen och de andra zigenarna har tagit sin tillflykt till en taverna. Dit kommer den berömde tjurfäktaren Escamillo, som förför Carmen. Följande dag reser Escamillo vidare och då kommer Don José till platsen och förklarar Carmen sin kärlek. Carmen och Don José beslutar sig för att fly för att sedan gifta sig. Don José beger sig till zigenarlägret för att vänta på Carmen. Innan Carmen gett sig av träffar hon igen Escamillo, som lovar henne ett drömliv vid hans sida. Carmen skriver ett brev till Don José och meddelar att hon inte älskar honom. Till tavernan anländer Micaëla, som får i uppdrag att ta med sig brevet till zigenarlägret. I lägret försöker Micaëla övertala Don José att följa med henne, men denne håller fast vid sin kärlek till Carmen. Då Don José läser Carmens brev blir han förtvivlad.

En fest ordnas för att fira Escamillos segrar och hans giftermål, men Carmen börjar misstänka att äktenskapet var ett misstag. Don José försöker än en gång övertala Carmen att följa med honom och i passionens hetta knivhugger han henne. Carmen dör i Don Josés armar.

Intrigen i sin helhet och annan bakgrundsinformation finns i verkets programblad.

Galleri

Kolla även

Världens mest populära opera
Med barn
Miniopera: Carmen: Saara Kiiveri; Sampo Haapaniemi

Miniopera: Carmen

Recensioner

Hufvudstadsbladet 22.2.2020 (för prenumeranter)
“Carmen som balett lyfter fram det hotande spanska inbördeskriget” läs mer

Medverkande

Koreografi
Liam Scarlett
Musik
Georges Bizet
Musikens arrangemang
Martin Yates
Scenografi, kostymer
Jon Bausor
Ljussättning
James Farncombe

I rollerna

Den Norske Balletts produktion.

Biljetter

2 h 50 min
2 pauser (25 min)
11 föreställningar
21.2.2020 – 14.3.2020
Baletter
Huvudscenen
biljetter
15-119 €
fre 21.2.2020
kl. 19:00
lör 22.2.2020
kl. 19:00
tor 27.2.2020
kl. 19:00
fre 28.2.2020
kl. 19:00
lör 29.2.2020
kl. 19:00
tis 3.3.2020
kl. 19:00
ons 4.3.2020
kl. 19:00
tor 5.3.2020
kl. 19:00
lör 7.3.2020
kl. 14:00
tor 12.3.2020
kl. 19:00
lör 14.3.2020
kl. 19:00

Säkra din plats

kanta-asiakkaat

Köp ett säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.

Säsongskorten 2019–2020 är utsåld.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.

Checka in och njut

Din förmån -20 % på Radisson Blu-hotellen

Komplettera din operakväll med en hotellnatt. Som kund hos Operan och Baletten kan du njuta av Radisson Blu-hotellens gästfrihet i Helsingfors till förmånspris.

Det lyxiga erbjudandet innehåller övernattning för två personer på valfritt hotell i Helsingfors, ett glas bubbel vid ankomsten samt Super Breakfast-frukost.

Läs mer om de eleganta hotellen och boka din favorit.