Gå till innehållet
Längd totalt 3 h 15 min
1 paus (30 min)
10 föreställningar
6.3.2020 – 2.4.2020
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-119 €
Framförs på italienska
Textning på finska, svenska och engelska

Alla faller för den förföriska operan

För den liderlige Don Giovanni duger alla, både Elvira och hennes tjänarinna och en brudflicka vid ett lantligt bröllop. Då Don Giovanni dödar fadern till ett av sina offer, börjar ett händelseförlopp som obevekligen förpassar förföraren allt närmare hans grymma öde.

W. A. Mozarts Don Giovanni är ett av de stora mästerverken inom operavärlden. Den tidlöst pärlande musiken och dess sprudlande teman får nu en ny tolkning i regi av Jussi Nikkilä som är bekant från teatervärlden. Nu utlovas karnevalistisk glädje, åtrå och humor.

Åldersrekommendation över 12 år. 

ridå

Operavärldens odödliga klassiker

Då tidens skickligaste librettist och dess mest geniale kompositör började samarbeta, föddes originell tragik och komik i en opera som anses höra till de absolut centrala verken i hela operahistorien. Mozarts smittande melodier tycks aldrig ta slut och redan det räcker till för att göra Don Giovanni till en klassiker. Då de bekanta melodierna kombinerades med Da Pontes anslående drama, blev resultatet en odödlig opera som inspirerar till den ena nya tolkningen efter den andra.

Rokoko möter nutid

Regissören Jussi Nikkilä är också känd som skådespelare och har speciellt prisats för sina Shakespearetolkningar. Nu kommer han till Nationaloperan med sin starka teatersyn. I hans tolkning av Don Giovanni förenas nutid och rokoko.

Denna nya uppsättning koncentrerar sig på personernas inbördes förhållanden och dynamik. ”Att älska på riktigt är att överlämna sig själv och löpa risken att bli sårad”, säger Jussi Nikkilä. ”Det förmår Don Giovanni inte göra. Kanske detta är hans tragedi.”

#dongiovanni #FNOdongiovanni

taustakangas

”Vi vill göra en produktion som likt Mozarts musik får tittarna att skratta och glömma de band som binder dem i vardagen.”

– regissören Jussi Nikkilä

Handlingen

Don Giovanni försöker under förklädnad förföra Donna Anna. Annas far, komturen, överraskar dem och utmanar till duell. Don Giovanni dödar komturen och tar till flykten. Donna Anna tvingar sin trolovade att lova hämnas faderns död.

Sedan återser Don Giovanni Donna Elvira, som han i tiden lovat sin kärlek åt. Don Giovannis betjänt Leporello berättar för Elvira om Don Giovannis otaliga övergivna älskarinnor. Vid ett lantligt bröllop förför Don Giovanni bruden Zerlina, men då kommer Donna Anna till platsen och utpekar honom som mördare. Don Giovanni och Leporello tar till flykten.

Leporello meddelar att han inte längre vill tjäna sin husbonde, men Don Giovanni mutar honom med pengar. Nu intresserar sig Don Giovanni för Elviras tjänarinna och byter kläder med Leporello för att förföra henne. Zerlinas fästman Masetto kommer för att utkräva hämnd och Leporello i Don Giovannis kläder tvingas avslöja sin identitet för att komma undan.

Don Giovanni befinner sig på en begravningsplats och får syn på en staty av komturen, Donna Annas mördade far. Raljerande bjuder han komturen på middag och statyn svarar jakande. I början av måltiden dyker Elvira upp och bönfaller Don Giovanni att ändra sin livsföring. I samma ögonblick anländer stengästen: komturens staty har antagit inbjudan. Statyn kräver att Don Giovanni skall göra bot och bättring, men då denne inte går med på att ångra sig, uppslukas han av helvetets lågor.

Mera detaljer om handlingen i operans programblad.

Medverkande

Musik
Wolfgang Amadeus Mozart
Regi
Jussi Nikkilä
Scenografi och projiseringar
takis
Kostymer
Erika Turunen
Ljussättning
Kalle Ropponen
Ljudsättning
Asko Kuusisto
Koreografi
Ima Iduozee

I rollerna

Föreställningar och biljetter

3 h 15 min
1 paus (30 min)
10 föreställningar
6.3.2020 – 2.4.2020
Operor
Huvudscenen
biljetter
15-119 €
Framförs på italienska
Textning på finska, svenska och engelska
fre 6.3.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
Återstår ännu
ons 11.3.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
till salu
fre 13.3.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
till salu
tis 17.3.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
till salu
tor 19.3.2020
kl. 17:00
Päänäyttämö
till salu
lör 21.3.2020
kl. 12:00
Päänäyttämö
Återstår ännu
ons 25.3.2020
kl. 17:30
Päänäyttämö
till salu
fre 27.3.2020
kl. 17:30
Päänäyttämö
till salu
tis 31.3.2020
kl. 16:00
Päänäyttämö
till salu
tor 2.4.2020
kl. 16:00
Päänäyttämö
till salu

Säkra din plats

kanta-asiakkaat

Köp ett säsongskort och får förmåner

Om du besöker oss ett flertal gånger om året och vill försäkra dig om en plats på kommande premiärer, är säsongskortet en lösning för dig. Du får rabatter, förmåner och en egen plats i salongen.

Säsongskorten 2019–2020 är utsåld.

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.