Gå till innehållet
Längd totalt 2 h
1 paus (25 min)
1 föreställning
17.8.2018
Konserter
Huvudscenen
biljetter
28–109 €
Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen, Paula Vesala, Alan Gilbert, Matti Salminen, Finlands nationaloperas orkester, Finlands nationaloperas kör

Jubileumsåren är många: Helsingfors festspel, som fyller 50 år, firar Esa-Pekka Salonen, som fyller 60 år! Vår internationellt sett mest framgångsrike dirigent behöver ingen närmare presentation. Finlands nationaloperas orkester och kör samt de gästande stjärnartisterna lyfter fram de olika sidorna i kompositören-dirigenten Esa-Pekka Salonens konstnärspersonlighet. Under kvällen granskas också vad det innebär att vara en finländsk artist ute i världen.

Direktsändning på fredag 17.8. kl. 19.50

Salonen-Esa-Pekka_photo-by-Minna-Hatinen_Finnish-National-Opera-and-Ballet_1600x900

Se konserten i direktsändning

Se jubileumskonserten i direktsändning på fredag 17 augusti kl. 20. Sändningen produceras i samarbete mellan Yle och Finlands nationalopera och -balett.

Reservera plats i soffan där hemma och titta gratis.

#ep60

Jubileumskonserten inleds av föreningen för nutida musik Korvat auki, som Salonen var med om att grunda år 1977. De unga och orädda nutidskompositörernas senaste verk engagerar och överraskar: skulle kompositionen kunna leva under föreställningen med hjälp av sociala medier?

Under konserten uppförs också Salonens nya orkesterverk för första gången i Finland. Scenen intas förutom av Salonen själv också av en celeber dirigentgäst, Alan Gilbert, som länge lotsat New Yorks filharmoniker, samt av Los Angeles-bosatta popstjärnan Paula Vesala, kvällens speaker.

Aftonens sista nummer är ett smakprov på Salonens talanger som operadirigent: konserten kulminerar med kröningsscenen ur operan Boris Godunov, med imponerande Matti Salminen i titelrollen.

Program

Boris Godunov

Korvat Auki kollektiv (Joel Järventausta, Touko Niemi, Matilda Seppälä, Lauri Supponen, Niilo Tarnanen): Massahumu
Heinrich Biber: Battalia
Aleksander Mosolov: Iron Foundry
Esa-Pekka Salonen: Pollux

Paula Vesala: Ny verk
Maurice Ravel: Daphnis et Chloé, svit no. 1
Modest Musorgski: Kröningsscenen ur Boris Godunov

Efter konserten fortsätter festen på födelsedagsklubben i Almisalens foajé. Housebandet är en superkombination av Tölölab och Elifantree, på programmet står Salonens solostycken och av dem inspirerad fri kosmisk stil – och förstås överraskningsnummer. Fritt inträde till klubben.

Esa-Pekka Salonens fond för musik och teknologi

Esa-Pekka Salonen

Gratulera Esa-Pekka!

Gratulera Esa-Pekka och gör en donation till Esa-Pekka Salonens nya musik- och teknologifond.

Läs mera här.

Donera med kontoöverföring

Operans och balettens stödstiftelse: FI 37 1555 3000 1223 83
Referens: Esa-Pekka Salonens fond

Tallbackafältet är inte disponibelt för parkering 17.–19.8.2018

De avgiftsbelagda parkeringsplatserna på Tallbackafältet är inte disponibla 17.8.–19.8 på grund av ett annat pågående evenemang på planen. Om du kommer till Operahuset med egen bil, lönar det sig att reservera mera tid än vanligt för att hinna parkera.

Föreställningar och biljetter

2 h
1 paus (25 min)
1 föreställning
17.8.2018
Konserter
Huvudscenen
biljetter
28–109 €

Beställ servering

Afternoon Tea

Salt och sött enligt säsongen

Vad får det vara? Välj dina egna favoriter från säsongens mångsidiga meny. I vår nätbutiken kan du lägg till i order både biljetter och servering.

Boka på förhand och undvika pausernas långa köer. Operarestaurangens tjänster kan bokas för tiden före föreställningen och för pausen.

Observera att för bokningar gjorda i nätbutiken kan vi inte garantera något visst bord. Vi kan även placera flera sällskap vid samma bord. Det kan också bli fråga om ett bord där serveringen avnjuts stående.